Header Ads

Κύπρος: Γυναίκα πέθανε από το βότανο Αγιαχουάσκα σε τελετή «εξαγνισμού»

Η αστυνομία της Κύπρου συνέλαβε μια Ρωσίδα γυναίκα ζητά τη βοήθεια της Ιντερπόλ για να εντοπίσει έναν Κολομβιανό, μετά το θάνατο μιας γυναίκα από τη Λετονίας, ηλικίας 34 ετών, που πέθανε όταν πέθανε από την κατανάλωση ψυχεδελικού ναρκωτικού φάρμακο κατά τη διάρκεια μιας τελετής «πνευματικού καθαρισμού».

Η αστυνομία της Κύπρου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται στη χώρα η παράνομη ουσία διμεθυλοτρυπταμίνη, γνωστή και ως «Αγιαχουάσκα» (σ.σ. «aya»=πνεύμα, «waska»=αναρριχητικό φυτό).

Το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη από μια ομάδα 20 αλλοδαπών, κατά τη διάρκεια τελετής σαν κι αυτές  που συνήθως πραγματοποιείται από ιθαγενείς στο Αμαζόνιο.

Ο καταζητούμενος 42χρονος Κολομβιανός, που πιστεύεται ότι προμήθευσε το φάρμακο στο θύμα, εγκατέλειψε την Κύπρο λίγο μετά την τελετή που έλαβε χώρα στην παραθαλάσσια πόλη της Λάρνακας. Η 50χρονη Ρωσίδα, που συνελήφθη εκτιμάται ότι είναι διοργανώτρια τελετών.

Τι είναι το Αγιαχουάσκα

Πρόκειται για ναρκωτικό που ανήκει στην κατηγορία των ψυχεδελικών. Εχει παρόμοια δράση με αυτή που έχουν τα «μαγικά μανιτάρια» και το LSD. Το Αγιαχουάσκα προέρχεται από ένα φυτό που στις αυτόχθονες φυλές της Νότιας Αμερικής και αναμειγνύεται με ένα φυτό που λέγεται τσακρούνα και χρησιμοποιείται στις σαμανικές τελετές για τις θεραπευτικές ιδιότητες του.

Το αγιαχουάσκα δεν χρειάζεται χημική διεργασία για την παραγωγή του. Μόνο ένα καζάνι και κάποια συγκεκριμένα βότανα. Παρασκευάζεται παραδοσιακά από σαμάνους ή τους κουραντέρος (curanderos) του Αμαζονίου. Για το μείγμα του αφεψήματος χρησιμοποιούνται εκτός των άλλων βοτάνων το αναρριχητικό φυτό Banisteriopsis caapi ή αγιαχουάσκα (το οποίο και θεωρείται βάση του μείγματος) και το φυτό τσακρούνα (chacruna) ή Psychotria viridis ή πράσινη ψυχώτρια. Το καθένα μόνο του δεν έχει καμία δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο συνδυασμός τους όμως προκαλεί ψυχοτρόπα αποτελέσματα.

Το DMT (Ν, Ν-διμεθυλοτρυπταμίνη) φαρμακευτικά ταξινομείται ως τρυπταμίνη και προκαλεί ισχυρές και βραχύβιες ψευδαισθήσεις για τους χρήστες του, σύμφωνα με την Υπηρεσία Επιβολής Φαρμάκων των ΗΠΑ (DEA). Και μπορεί να μην προκαλεί εθισμό, όμως η δράση του μπορεί πραγματικά να τρελάνει κάποιον. Οι πρόσφατοι θάνατοι που έχουν καταγραφεί, αλλά και η ολοένα αυξανόμενη πειραματική χρήση από ομάδες τεχνοκρατών της Silicon Valley, έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ.

Τι προκαλεί στον οργανισμό

Το DMT απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό και η δράση του συχνά κορυφώνεται μέσα στα πρώτα δευτερόλεπτα 90 δευτερόλεπτα, προκαλώντας έντονες ψυχολογικές αλλαγές, που η DEA έχει αποκαλεί «ταξίδι του επιχειρηματία». Οι χρήστες βιώνουν εξωσωματικές εμπειρίες και έχουν ψυχική και σωματική επικοινωνία με άψυχα αντικείμενα.

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να μην έχει καμία αίσθηση του εαυτού του, να μιλά σε ένα βράχο και να πιστεύει ότι η επαφή μεταξύ τους ότι είναι εξαιρετικά σημαντική. Αρκετοί χρήστες βιώνουν υπαρξιακό άγχος και συναισθηματικές διαταραχές. Και μπορεί στην αρχή της επίδρασης οι περισσότεροι να αισθάνονται χαλάρωση, αλλά σιγά σιγά η χαλάρωση συνυπάρχει με φόβο και ανησυχία, ειδικά στη φάση απώλειας ελέγχου κατά τη διάρκεια του πιο ισχυρού σταδίου της εμπειρίας. Στην ίδια φάση κάποιοι αισθάνονται μόνο τα «θετικά», όπως τα περιγράφουν, του ναρκωτικού που είναι μεγάλη ευτυχία και απελευθέρωση των αισθήσεων.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1994 στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of General Psychiatry, o συγγραφέας Rick Strassman, αναφέρει ότι ακόμα και με τα άτομα που είναι έμπειροι λήπτες, η εφορία εναλλασσόταν γρήγορα σε στρες και το όνειρο μετατρεπόταν σε εφιάλτη.

Οι χρήστες μπορεί να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε διαφορετικό κόσμο ή σε μια πραγματικότητα που είναι πιο ζωντανή και πιο συναρπαστική από ό, τι τα όνειρα, όπως λέει ο Strassman. Άλλοι χρήστες αναφέρουν εξαιρετικά ρεαλιστικές ακουστικές ψευδαισθήσεις και αλλοιωμένη εικόνα του σώματος.
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις των ψυχοδραστικών φαρμάκων μπορεί να είναι όμως και πολύ επικίνδυνες. Αυτές οι ψευδείς εμπειρίες μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στη φύση της πραγματικότητας και που προκαλούν πανικό και άγχος, σύμφωνα με τον ψυχίατρο David Luko.

Υπό την επίδραση του αγιαχουάσκα μπορεί να εμφανιστούν οράματα και να γίνουν συνδέσεις με πνεύματα προγόνων. Καθώς απομακρυνόμαστε από την μυστικιστική και την παραδοσιακή γλώσσα, το αφέψημα αγιαχουάσκα έχει παρόμοια δράση με το LSD, με τη διαφορά ότι στην πρώτη περίπτωση η δράση είναι πιο έντονη και βιωματική. Γι’ αυτό και στον κόσμο των σαμάνων θεωρείτο ανέκαθεν ως μία ουσία με θεραπευτική δράση και στόχο την ενίσχυση της συναισθηματικής εκπαίδευσης, την ικανότητα λήψης αποφάσεων και τη θεραπεία παθήσεων της ομάδας ή του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Από τον Αμαζόνιο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Ανθρωπολογικά στοιχεία αναφέρουν τη χρήση του μείγματος αγιαχουάσκα ως θεραπευτικό μέσο ολιστικής ιατρικής, σε 76 διαφορετικές φυλές από το Περού, τον Ισημερινό, τη Βραζιλία, την Κολομβία, τη Βολιβία, την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα και την Ουρουγουάη.

Επιπλέον, το μείγμα αγιαχουάσκα έχει γίνει συστατικό στοιχείο τελετουργιών διαφόρων θρησκευτικών δογμάτων, δημοφιλή κυρίως στη Βραζιλία. Τις τελευταίες δεκαετίες, η χρήση της πέρασε σταδιακά στις αστικές περιοχές και στη συνέχεια εκτός των ορίων της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο, διατηρήθηκε το χαρακτηριστικό του ως μέσο τελετουργίας, συνήθως συλλογικά και υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού, αν όχι ενός πραγματικού σαμάνου.

Στη Βραζιλία, το αφέψημα αγιαχουάσκα έχει γίνει νόμιμο για θρησκευτική χρήση από το 1986. Στο Περού, το 2008, αναγνωρίστηκε η παραδοσιακή του χρήση από τους ιθαγενείς ως εθνική πολιτιστική κληρονομιά. Στην Ευρώπη, το νομικό καθεστώς αυτού του μείγματος είναι αμφιλεγόμενο. Στην Ιταλία, το 2012, ένα μέλος του Σάντο Ντάιμε διώχθηκε ποινικά για κατοχή και πώληση αγιαχουάσκα . Ωστόσο η δίκη έκλεισε με την αθώωση του κατηγορουμένου.

Παρόμοιες αθωώσεις σημειώθηκαν στην Ολλανδία και στην Ισπανία, όπου συνέλαβαν τον ιδρυτή του ευρωπαϊκού σχολείου αγιαχουάσκα Αλμπέρτο Βαρελα, με την κατηγορία διακίνησης ναρκωτικών και υπονόμευσης της δημόσιας υγείας, ο οποίος, στη συνέχεια, αθωώθηκε μετά από 12 μήνες προληπτικής κράτησης.

(με πληροφορίες από Associated Press, SigmaLive)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.