Header Ads

Βρετανία: Απορρίφθηκε προσφυγή κατά της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου

Δικαστής στη Σκωτία απέρριψε προσωρινά προσφυγή κατά της απόφασης του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Η προσφυγή θα εξετασθεί, ωστόσο, επί της ουσίας στις 6 Σεπτεμβρίου.

Ο Λόρδος Ντόχερτι αποφάνθηκε ότι ο πρωθυπουργός έχει την εξουσία να ζητήσει από την βασίλισσα να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου, παρά το επιχείρημα ότι ο Μπόρις Τζόνσον ενήργησε παρανόμως και κατά παραβίαση του Συντάγματος.

Ανάλογες προσφυγές κατά της ενέργειας του Μπόρις Τζόνσον έχουν κατατεθεί στο Λονδίνο και στο Μπέλφαστ.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τζον Μέιτζορ, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην αγωγή της Τζίνα Μίλερ (σ.σ. διαχειρίστρια επενδυτικών κεφαλαίων και ιδρύτρια της οργάνωσης People’s Foundation που δίνει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια κάθε χρόνο σε φιλανθρωπίες) ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης για την αποτροπή της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου που αποφάσισε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

«Υποσχέθηκα ότι, εάν ο πρωθυπουργός αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για να εμποδίσει μέλη του να αντιταχθούν στα σχέδια για το Brexit, θα προσφύγω στην δικαιοσύνη κατά της ενέργειάς του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το κίνητρο του πρωθυπουργού στην επιδίωξη αναστολής της λετουργίας του κοινοβουλίου είναι να παρακάμψει ένα κυρίαρχο κοινοβούλιο που είναι αντίθετο με την πολιτική του», εξηγεί στο κείμενο ο πρώην πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος.

«Αν κοιτάξω προς τα πίσω στην βρετανική ιστορία, δεν μπορώ να φαντασθώ τον κ. Ντιζραέλι, τον κ. Γλάντστοουν, τον κ. Τσόρτσιλ ή την κα. Θάτσερ, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές τους, να λένε ας παραμερίσουμε το κοινοβούλιο όσο εφαρμόζουμε αυτήν την δύσκολη πολιτική, με την οποία μέρος του κόμματός τους διαφωνεί», είχε δηλώσει ο Τζόν Μέιτζορ τον Ιούνιο κατά την διάρκεια ομιλίας του.

Πηγή: ΑΠΕ

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.