Header Ads

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε

Μετα από ολομέτωπη επίθεση  εναντίον του εταίρου του στην κυβέρνηση, Ματτέο Σαλβίνι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε οτι υποβάλλει την παραίτηση του.

Ο Κόντε δήλωσε ότι ο Σαλβίνι υπήρξε «ανεύθυνος» δημιουργώντας μιας νέα πολιτικής κρίση για την Ιταλία για «προσωπικά και κομματικά συμφέροντα».

Στις 8 Αυγούστου o Σαλβίνι διέλυσε τον συνασπισμό ανάμεσα στο κόμμα του και το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Λουίτζι Ντι Μάιο. Λέγοντας ότι έχει κουραστεί από τις διαφωνίες με τον σύμμαχό του, που είναι αντίθετος για παράδειγμα με μεγάλα έργα υποδομής όπως το έργο σιδηροδρομικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας Λιόν-Τορίνο, αποφάσισε ότι δεν υφίσταται πλέον πλειοψηφία και ζήτησε εκλογές το φθινόπωρο, ενισχυμένος από τις δημοσκοπήσεις που δίνουν στο κόμμα του 36% έως 38% στην πρόθεση ψήφου.

Όμως ο Τζουζέπε Κόντε, ένας δικηγόρος άγνωστος στο ευρύ κοινό που έφθασε πέρυσι στην κορυφή της κυβέρνησης, αντέδρασε ζητώντας η διαδικασία να διεξαχθεί ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Μετά την παραίτηση Κόντε, ο πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις για να διαπιστώσει αν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης νέου κυβερνητικού συνασπισμού ή αν θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.