Header Ads

«Όχι» του Ισραήλ σε επίσκεψη των Ρασίντα Τλαΐμπ και Ιλχάν Ομάρ, μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ

Το Ισραήλ θα απαγορεύσει την επίσκεψη των Δημοκρατικών Ρασίντα Τλαΐμπ και Ιλχάν Ομάρ, μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την Πέμπτη, λίγο αφού ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε το Ισραήλ να τους απαγορεύσει την είσοδο.

Οι συγκεκριμένες δύο- οι πρώτες μουσουλμάνες που εκλέγονται στο Κογκρέσο- είναι μέλη της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών και σκληρές επικρίτριες της πολιτικής του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους.

Οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ και οι Παλαιστίνιοι αποδοκίμασαν την απόφαση του Ισραήλ, το οποίο αρχικά είχε επιλέξει να επιτρέψει την επίσκεψη. Ωστόσο την Τετάρτη ο Νετανιάχου είχε σύσκεψη με μέλη του υπουργικού συμβουλίου και συμβούλους, κατά την οποία επανεξετάστηκε η απόφαση. Πηγή η οποία συμμετείχε στην όλη διαδικασία είπε στο Reuters πως το Ισραήλ έκανε πίσω λόγω πιέσεων από τον Τραμπ.

«Σε συζήτηση που έγινε δύο εβδομάδες πριν, όλοι οι αξιωματούχοι ήταν υπέρ του να τους επιτραπεί η είσοδος, αλλά μετά την πίεση του Τραμπ αντέστρεψαν την απόφαση» είπε η πηγή, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Οι Τλαΐμπ και Ομάρ έχουν εκφράσει στήριξη για το φιλοπαλαιστινιακό κίνημα BDS (Boycott, Divestment, Sanctions). Στο πλαίσιο της ισραηλινής νομοθεσίας, στους υποστηρικτές του BDS μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος στο Ισραήλ.

Reuters / HuffPost Greece
Από το Blogger.