Header Ads

Απτόητος ο Ερντογάν: «Δεν βλέπω καμία πιθανότητα για αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει σήμερα (Πέμπτη 21 Ιουνίου) ότι δεν περιμένει να επιβάλουν κυρώσεις οι ΗΠΑ στην Τουρκία για την προγραμματισμένη αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, αλλά θα αντιδράσει εάν συμβεί κάτι τέτοιο.

Σε μια σπάνια συνέντευξη Τύπου για ξένα μέσα ενημέρωσης στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η αγορά ρωσικών συστημάτων S-400 είναι μια «ολοκληρωμένη συμφωνία» και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά πριν επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, επιχειρώντας να «υπενθυμίσει» πως η χώρα του παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ.

ΑΠΟ ΕΝΤΑΣΗ ΣΕ ΕΝΤΑΣΗ

Προκαλεί ξανά η Τουρκία: Το δεύτερο γεωτρύπανο θα επιχειρήσει στα ανοικτά της Καρπασίας

«Το λέω αυτό πολύ ανοιχτά και ειλικρινά, οι σχέσεις μας με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται σε ένα σημείο που μπορώ να τις θεωρώ πραγματικά καλές... Σε περίπτωση οποιωνδήποτε προβλημάτων, θα σηκώσουμε αμέσως τα τηλέφωνα», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Δεν βλέπω καμία πιθανότητα να επιβληθούν αυτές οι κυρώσεις», προσθέτει με περίσσευμα αισιοδοξίας ο Ερντογάν...

Ωστόσο, ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα μείνει σιωπηλή εάν επιβληθούν. «Οι Η.Π.Α. πρέπει να το σκεφτούν πολύ προσεκτικά. Θα έχουμε και εμείς τις δικές κυρώσεις.»

Είπε ακόμη, ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Τραμπ στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ιαπωνία στο τέλος του μήνα.

Η Τουρκία έχει έρθει σε διαφωνία εδώ και αρκετούς μήνες σε διαφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προγραμματισμένη αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, την οποία η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει ασυμβίβαστη με το αμυντικό δίκτυο του ΝΑΤΟ και υπογραμμίζει, ότι θα θέσει σε κίνδυνο την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, εκτός αν απορρίψει το σχέδιο αγοράς των ρωσικών S-400. Ο Ερντογάν αρνείται να υποχωρήσει, επιμένοντας ότι η παράδοση του συστήματος ενδέχεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο 15ημερο του Ιουλίου.

 

πηγή: Reuters

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.