Header Ads

Φύγε εσύ, έλα εσύ...

Υποψήφιοι βουλευτές πάνε κι έρχονται. Κάποιοι επιστρέφουν σε παλιά λημέρια, άλλοι αιφνιδιάζουν με τις επιλογές τους, ενώ υπάρχουν και αυτοί που ψάχνουν πολιτικό «κεραμίδι»

Μπορεί να μένει πλέον λιγότερο από ένας μήνας για τις εθνικές εκλογές, όμως τα ψηφοδέλτια των κομμάτων δεν έχουν ακόμα «κλειδώσει». Αποτέλεσμα είναι να γίνονται συνεχώς παρασκηνιακές συζητήσεις για πιθανές συνεργασίες, ενώ δεν λείπουν οι ηχηρές μετακινήσεις υποψήφιων βουλευτών.

Η περίπτωση του Γιάννη Σγουρού

Διεκδίκησε την Περιφέρεια Αττικής, χωρίς όμως να καταφέρει να «σπάσει» το δίπολο Πατούλη-Δούρου. Πάντως το 17,4% που συγκέντρωσε την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν θεωρείται και αμελητέο ποσοστό, γι΄ αυτό και πολλοί εκτιμούσαν ότι ο Γιάννης Σγουρός θα είχε σίγουρη μία θέση στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ. Χρειαζόταν βέβαια η έγκριση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, η οποία όμως δεν είχε δοθεί έως το πρωί της Τρίτης 11/5. Έτσι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, βλέποντας τη μεγάλη καθυστέρηση –ακόμα και για την τελευταία θέση στο Επικρατείας- πήρε την απόφαση να ανακοινώσει μέσω επιστολής στη Φώφη Γεννηματά την απόφαση του να μην συμμετάσχει τελικά στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης  Ιουλίου.    

«Στη συνάντησή μας, σας γνώρισα εξ αρχής ότι η τυχόν εκλογή μου ως βουλευτής δεν είναι αυτοσκοπός.

Γι’ αυτό πρότεινα την τοποθέτησή μου σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Διαβλέποντας πλέον μετά την πάροδο αρκετών ημερών την δυσκολία της τελικής σας απόφασης, θα ήθελα να σας βγάλω από τη δύσκολη θέση της επιλογής, εκφράζοντας την επιθυμία να μην είμαι τελικά υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Η απόφασή μου αυτή είναι οριστική, όμως θα είμαι πάντοτε στην πρώτη γραμμή στην μάχη για την ενότητα της κεντροαριστεράς και την ήττα του νεοφιλελευθερισμού, που τόσα δεινά σώρευσε στην ελληνική κοινωνία», αναφέρει μεταξύ άλλων και με εμφανή δόση πικρίας ο Γιάννης Σγουρός στην επιστολή του προς τη Φώφη Γεννηματά.

Επιστροφή Στάθη Παναγούλη στη Χαριλάου Τρικούπη

Μπορεί ο Γιάννης Σγουρός να παραμένει στην…εφεδρεία, ένα άλλο πολιτικό στέλεχος όμως με όνομα βαρύ, ετοιμάζεται να περάσει ξανά την πόρτα της Χαριλάου Τρικούπη και να πάρει θέση σε κάποιο ψηφοδέλτιο. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης προανήγγειλε με γραπτή του δήλωση την υποψηφιότητα του με το Κίνημα Αλλαγής.

«Δηλώνω παρών σε αυτή τη μεγάλη μάχη για την αυθεντική έκφραση τού προοδευτικού κόσμου μέσα από τις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής. Καλώ σήμερα όλους τους παλιούς αγωνιστές της Αντίστασης και των Δημοκρατικών Αγώνων να επιστρέψουμε στις ρίζες μας και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το Κίνημα Αλλαγής», αναφέρει.

Η επιστροφή του Στάθη Παναγούλη, μετά την συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ανεξαρτητοποίηση του τα δύο τελευταία χρόνια, προκάλεσε έντονες συζητήσεις μεταξύ των υποστηρικτών του ΚΙΝΑΛ, κάτι που αποτυπώθηκε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Μπορεί να χάσαμε τον Βενιζέλο αλλά ενισχυθήκαμε με Παναγούλη και…Βάνα Μπάρμπα», έγραψε σχετικά ένας ψηφοφόρος του Κινήματος, βάζοντας στο κάδρο και τη γνωστή ηθοποιό.

Και ξαφνικά…Μπάρμπα στο ΚΙΝΑΛ

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μία φημολογία που έφερνε τη Βάνα Μπάρμπα υποψήφια στις εθνικές εκλογές με το Κίνημα Αλλαγής. Αυτές ακριβώς τις φήμες επιβεβαίωσε η ίδια με τηλεοπτικές της δηλώσεις. Μιλώντας για την υποψηφιότητά της στο νότιο τομέα της Αθήνας, η γνωστή ηθοποιός τόνισε μεταξύ άλλων: «Εγώ είμαι στρατιώτης και θέλω να στηρίξω μια γυναίκα. Είμαι μαζί με τις γυναίκες και θα ήθελα να πω πως σαν μητέρα με ενδιαφέρει ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν μεγάλο πολιτικό, ωστόσο όπως είπε, η Φώφη Γεννηματά έπρεπε να πάρει αποφάσεις.

Μπορεί οι πολιτικές της ανησυχίες να οδήγησαν τώρα τη Βάνα Μπάρμπα στην συνεργασία της με το ΚΙΝΑΛ, στο παρελθόν πάντως –και συγκεκριμένα το 2012- την είχαν φέρει κοντά στον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον ΛΑΟΣ, ενώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 είχε εκλεγεί στο Δήμο Γλυφάδας με τον συνδυασμό του υποψήφιου της ΝΔ  Γιώργου Παπανικολάου.

«Μύλος» με Κατσανέβα και Βελόπουλο

Ένα άλλο πρόσωπο που έχει συνδεθεί με το παλιό ΠΑΣΟΚ, είδε το όνομα του στο πολιτικό ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών. Ο Θεόδωρος Κατσανέβας, πρώην γαμπρός του Ανδρέα Παπανδρέου. Υπήρχε η πληροφορία ότι θα κατέβαινε ως υποψήφιος με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, όμως ο πρόεδρος του κόμματος ξεκαθάρισε ότι το πρώην στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη θα μείνει εκτός των ψηφοδελτίων της Ελληνικής Λύσης.

Ο ίδιος ο Θεόδωρος Κατσανέβας πάντως, με δήλωσή του διευκρινίζει: «Ουδέποτε δήλωσα προσωπικά ότι θα είμαι υποψήφιος με την Ελληνική Λύση. Και φυσικά δεν επιθυμώ να είμαι. Παραμένω ενεργός στην προάσπιση των θέσεων μου για απαλλαγή της χώρας από την γερμανική ευρωφυλακή και αποτροπή της ισλαμοποίησης της».

Τελικά πως προέκυψαν οι αναφορές για συνεργασία του με την Ελληνική Λύση; Άγνωστο αλλά και άνευ σημασίας τελικά καθώς Κατσανέβας και Βελόπουλος θα συνεχίσουν να πορεύονται χώρια. Αυτός που είχε φτάσει κοντά στην συνεργασία με την Ελληνική Λύση ήταν ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Πιο συγκεκριμένα είχαν γίνει συζητήσεις, όμως ούτε και αυτή η πιθανότητα ευδοκίμησε όπως αποκάλυψε ο Κυριάκος Βελόπουλος σε τηλεοπτικές του δηλώσεις: «Συζητήσαμε με τον Φαήλο, αλλά δεν συμφωνήσαμε».

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, πολλοί πρώην υπουργοί και βουλευτές του έχουν ζητήσει να είναι υποψήφιοι με το κόμμα, τους έχει απορρίψει όμως όλους. Επίσης απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τον Πάνο Καμμένο και τον Δημήτρη Καμμένο.

Όσο για το ποιοι θα μπουν τελικά στα ψηφοδέλτια του, αυτό θα γίνει γνωστό την Τετάρτη το βράδυ, όταν και θα ανακοινώσει τους υποψηφίους του.

Κινητικότητα παρατηρείται και στις τάξεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, μετά την οριστική απόφαση για αποχή τους από τις προσεχείς εκλογές. Στελέχη αλλά και πρώην βουλευτές είναι σε αναζήτηση άλλης πολιτικής στέγης, κάτι που παραδέχθηκε και ο πρώην βουλευτής Κώστας Κατσίκης που δεν έκρυψε την επιθυμία του να συνεργαστεί με τη ΝΔ.

Πάνος Τουμάσης
Από το Blogger.