Header Ads

Κάλπες τον Ιούλιο στην Bόρεια Κορέα (και δεν είναι ανέκδοτο) - Πως θα ψηφίσουν

Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για εκλογές, ώστε να αναδείξει νέους επάρχους, δημάρχους και νομάρχες στις 21 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε η κρατική κεντρική διοίκηση ειδήσεων.

Η ψηφοφορία έρχεται λίγους μήνες αφότου η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας πραγματοποίησε εθνικές εκλογές για να αναδειχθούν τα νέα μέλη της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης (δηλαδή της Βουλής), τον Φεβρουάριο του 2019.

Οι εκλογές στη Βόρειο Κορέα δεν θεωρούνται από την διεθνή κοινότητα ελεύθερες ή δίκαιες. Ο λόγος είναι απλός: οι ψηφοφόροι έχουν μία μόνο δυνατότητα. Να προσυπογράψουν τον υποψήφιο που ενέκρινε το κυβερνών κόμμα ή να καταγράψουν την αποχή τους στην ψηφοφορία.

Ο Γκλιν Φορντ, διευθυντής στο Track2Asia και συχνός επισκέπτης στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ότι η τοπική εκλογή που παρακολούθησε στη Βόρεια Κορέα το 2011 είχε λειτουργήσει «περισσότερο ως ένα φεστιβάλ παρά οτιδήποτε άλλο, με εξωτερικές διακοσμήσεις, ζωντανή μουσική και χορό».

«Εδιναν στον ψηφοφόρο ένα ψηφοδέλτιο - με ένα και μοναδικό όνομα - και περνούσε σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο με ένα παραβάν και ένα μολύβι”, περιγράφει. «Είτε έριχνε το ψηφοδέλτιο χωρίς σημάδι, είτε διέγραφε το όνομα του υποψηφίου και αποχωρούσε».

Φεβρουάριος 2019. Οι ψηφοφόροι παραλαμβάνουν ...ευλαβικά, το μοναδικό ψηφοδέλτιο στις βουλευτικές εκλογές της Βόρειας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε τις προηγούμενες τοπικές εκλογές το 2015 - ήταν η πρώτη τέτοια ψηφοφορία επί των ημερών του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μετά την ψηφοφορία, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι «το 99,97% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στις εκλογές ψήφισαν υπέρ των υποψηφίων που είχαν εγγραφεί στις σχετικές εκλογικές περιφέρειες».

Ένας παρατηρητής ευρισκόμενος στην Βόρεια Κορέα δηλώνει τώρα, ότι η ψηφοφορία του επόμενου μήνα θα μπορούσε να προσφέρει παρόμοιο αποτέλεσμα.

Ο Φιόντορ Τερτίσκι, εμπειρογνώμονας για τη βορειοκορεατική πολιτική και τον στρατό, συμφώνησε, προσθέτοντας ότι διαπίστωσε ελάχιστη διαφορά «μεταξύ τοπικών και κεντρικών εκλογών - εκτός από το χρώμα των ψηφοδελτίων...»

Και προέβλεψε: «Τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια: 99 +% ψήφισαν, 100% επικύρωσαν τα ψηφοδέλτια με τα ονόματα των υποψηφίων που τους δόθηκαν».

Το πόσο ισχυροί θα είναι οι νέοι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες, είναι επίσης προς συζήτηση.

«Έχουν ένα διπλό σύστημα, υπάρχει δήμαρχος / κυβερνήτης, τεχνικά εκλεγμένος (αλλά στην πραγματικότητα διορίζεται), και επίσης υπάρχει ένας γραμματέας κόμματος πόλης / επαρχίας», δήλωσε ο Aντρέι Λάνκοφ, διευθυντής της NK News το 2014.

«Ο τελευταίος (δηλαδή ο τοπικός γραμματέας του κόμματος) είναι αυτός που έχει πραγματική εξουσία, αλλά ο δήμαρχος / κυβερνήτης μπορεί να είναι σημαντικός σε ορισμένες περιπτώσεις, εφόσον γνωρίζει τον πραγματικό ρόλο του και δεν αμφισβητεί τον γραμματέα του κόμματος».

πηγή: nknews.org

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.