Header Ads

MIT Enterprise Forum of Greece: 17 start-up ομάδες λίγο πριν τον τελικό

Για πέμπτη συνεχή χρονιά το MIT Enterprise Forum Greece  παρουσίασε την Παρασκευή τις 17 start-up ομάδες του MITEF Greece Startup Competition 2019 στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

 Φέτος, η διοργάνωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΕΙΑ που αποτελεί τον αποκλειστικό χορηγό του θεματικού  track “Energy & Mobility” η οποία τρέχει παράλληλα με τη γενική θεματική ενότητα.  Η χορηγία, όπως επισημαίνουν τα ΕΛΠΕ, εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που προωθούν αναφορικά με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες σε ενέργεια και μεταφορές.

H Τελετή Λήξης και Απονομής του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, 2019, στην Αθήνα. Τρεις από αυτές τις ομάδες θα είναι οι νικήτριες.

 Οι ομάδες που επιλέχθηκαν πληρούν τα ακόλουθα τρία κριτήρια: τεχνολογική καινοτομία, ικανότητα επέκτασης στην παγκόσμια αγορά και δυναμική για ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν εξειδικευμένη επιχειρηματική τεχνογνωσία και να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες (business skills). Θα παρακολουθήσουν δωρεάν σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων με μοναδικό περιεχόμενο προερχόμενο τόσο από το ΜΙΤ όσο και από επαγγελματίες της ελληνικής και διεθνούς αγοράς.

Η θεματολογία των εργαστηρίων περιλαμβάνει πρακτικές παρουσίασης μιας επιχειρηματικής δράσης (pitching), νομικά θέματα, επικοινωνία, marketing, τεχνικές διαπραγμάτευσης, ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού κ.α. Επιπλέον θα λάβουν έμπρακτη και εντατική καθοδήγηση (mentoring) από Έλληνες και διεθνείς επαγγελματίες και θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν συνεργασίες που θα συμβάλλουν θετικά στην αναπτυξιακή πορεία τους προς τη διεθνή αγορά.

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τις 17 ομάδες που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, τόσο δικό τους, όσο και δικό μας: 

Map of Care

Είναι μια πλατφόρμα που βοηθά τους χρήστες να αξιολογήσουν την ποιότητα των παροχών φροντίδας ηλικιωμένων  στις ΗΠΑ. Παρέχει μια υπηρεσία ισοδύναμη με το «tripadvisor» στον τομέα της φροντίδας της Τρίτης Ηλικίας δημοσιεύοντας αναλυτικές πληροφορίες για κάθε υποδομή, κριτικές και βαθμολογίες ατόμων που έχουν επισκεφτεί κάποια υποδομή και επιθυμούν να μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες. 

 

 PD Neurotechnology

Η PD Neurotechnology Limited είναι μία εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσει, παράγει και πουλά συστήματα  που συνδυάζουν αισθητήρες και ευφυείς αλγορίθμους για την υποστήριξη ασθενών με κινητικές διαταραχές.

Με το πρώτο της προϊόν, που ονομάζεται PDMonitor και αφορά στην παρακολούθηση ασθενών με τη νόσο του Πάρκινσον, επιτυγχάνεται καλύτερη παρακολούθηση των ασθενών, μείωση των συμπτωμάτων και κατά συνέπεια βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Growth Mindset

Ένα 8μηνο  πρόγραμμα για παιδιά που βασίζεται στον επιχειρηματικό τρόπο σκέψης, ενισχύοντας τις δεξιότητές τους

 

Meton Innovatence

Είναι η πρώτη φορητή, ασύρματη και προσιτή κάμερα στον κόσμο για νυχτερινή λήψη και δυσμενείς καιρικές συνθήκες σχεδιασμένες για αεροπλάνα και ελικόπτερα. Ρυθμίζεται από το κινητό ή το tablet σας. 

Τwiddle

Δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να προσθέσουν με πολύ εύκολο τρόπο ηχητικά και background μουσική στα videos που έχουν τραβήξει με το κινητό τηλέφωνο τους

AidPlex

Κατασκευάζουν ορθοπεδικά βοηθήματα με στόχο να παρέχουν στους ασθενείς μια καλύτερη εμπειρία αποκατάστασης, σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Επικεντρώνονται σε καινοτόμες λύσεις, όπως οι θερμοπλαστικοί νάρθηκες και οι κηδεμόνες σκολίωσης.

Nanometrisis

Aναπτύσσει καινοτόμα εργαλεία μαθηματικών και λύσεις λογισμικού για να βοηθήσει τους κατασκευαστές να γνωρίσουν τη νανομορφολογία των προϊόντων τους καλύτερα και αποτελεσματικότερα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της στοχοθετημένης και έξυπνης ανάλυσης εικόνων μικροσκοπίου.

iCry2Talk

Πρόκειται για μια εφαρμογή που μεταφράζει σε πραγματικό χρόνο το κλάμα του μωρού εμφανίζοντας το αποτέλεσμα στην οθόνη του γονιού σε μορφή εικόνας, κειμένου και ήχου. 

ASTY Project

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον project ανάπτυξης ενός μικρού ελληνικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου πόλης. Φθηνότερο (καίει 1,5€ τα 100 χλμ), αποδοτικότερο (φτάνει μέχρι τα 220 χλμ) και πιο οικολογικό για το περιβάλλον. 

GX Blocks Energy 
Είναι μια πλατφόρμα δομημένη με έναν μόνο σκοπό: τη δημιουργία του πρώτου ανοιχτού ταμείου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εστιάζοντας στη βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση των data centers

 

Inteligg
Στοχεύει στην παροχή έξυπνων, καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων για έξυπνες πόλεις και κοινότητες. Αναπτύσσει προϊόντα, παρέχει υπηρεσίες και ασχολείται με την έρευνα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του περιβάλλοντος και των αγροτικών εφαρμογών.

Το όραμα της Enginenergy Enginenergy είναι να καταστήσει τα μεταφορικά μέσα πιο αποτελεσματικά και φιλικά προς το περιβάλλον μέσα σε λίγα χρόνια, χωρίς να απαιτούνται πολλές τροποποιήσεις, επειδή είναι ήδη σε λειτουργία και υψηλό κόστος.

SolMeYea

Συμβάλλει στην επίλυση του διατροφικού προβλήματος λόγω του υπερπληθυσμού βασιζόμενο στην παραγωγή πρωτεΐνης μέσω οργανικής μετατροπής CO2.

Beenova

Ενα σύστημα AI που δημιουργεί ένα εξατομικευμένο «ταξίδι» δια βίου μάθησης, βοηθώντας τον κόσμο να επιτύχει το πλήρη δυναμικό τους.

Parity Platform

Προσφέρει μια πλατφόρμα σύνδεσης έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με χρηματοδότες και επενδυτές.

Bunkering at Sea Ltd

Παρέχει ολοκληρωμένες και ανεξάρτητες ηλεκτρονικές υπηρεσίες διαμεσολάβησης (δημοπρασίες σε πραγματικό χρόνο) για την προμήθεια καυσίμων πλοίων.

 

Συνέντευξη με την Λίντα Πλάνο

H Λίντα Πλάνο, ιδρυτής της εταιρείας Plano & Simple - μία συμβουλευτική σε θέματα παρουσίασης και επιχειρηματικής ανάπτυξης για νέους επιχειρηματίες - απαnτώντας σε ερωτήσεις της HuffPost Greece μετά την εκδήλωση, επιβεβαίωσε τις αλλαγές που υφίσταται ο επιχειρηματικός κόσμος με την έλευση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει την ελληνική καινοτομία σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες που επισκέπτεται ως μέντορας. 

«Οι καταστάσεις, οι ιδέες, ακόμα και ο ρόλος του μέντορα έχει αλλάξει σημαντικά», τόνισε. Για την τάση των ανθρώπων να δημιουργούν τη δικιά τους start-up, δήλωσε ότι «οι άνθρωποι αποφεύγουν δουλειές στον ιδιωτικό τομέα (ή σε κυβερνητικούς οργανισμούς) και ιδίως οι νέοι οι οποίοι πέρα το ότι δεν τους προσλαμβάνουν μεγάλες εταιρείες (λόγω μειωμένης προϋπηρεσίας) δεν έχουν την τάση να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή θέλουν να φτιάξουν κάτι μόνοι τους.

Για το αν η Ελλάδα διαφέρει από τις άλλες χώρες στον τομέα της επιχειρηματικότητας, τόνισε ότι στη Μασαχουσέτη (όπου μένει) το enterpreneurship έχει γίνει τρόπος ζωής. Ταξιδεύοντας σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και στον Καναδά,  κατέληξε στο ότι όλοι μπορούν να κοουτσαριστουν και δεν διαφέρουν και πολύ οι ιδέες και η οργάνωσή τους ανά χώρα. Σε μια εποχή, μάλιστα, που οι νέοι έχουν την ιδέα, αλλά τους λείπει η ικανότητα υλοποίησής της.

Τέλος, ανέφερε το ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στο όλο εγχείρημα, αλλά και ότι θα ήθελε κάποια στιγμή να παραδίδει σεμινάρια επιχειρηματικότητας σε ελληνικά πανεπιστήμια.

Όσο για τη βραδιά, ξεχώρισε ήδη δυο ομάδες, αλλά δεν ήθελε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

HuffPost Greece / Σωτήρης Βαλάρης
Από το Blogger.