Header Ads

Κρίσιμη διαπραγματευση μετά το Πάσχα

Το κρισιμότερο μεταμνημονιακό τριήμερο θα είναι αυτό της επίσκεψης των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα από τις 6 Μαΐου Η κυβέρνηση επιθυμεί να λάβει το πράσινο φως σε μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα, προκειμένου μπαίνοντας στην τελική ευθεία των Ευρωεκλογών να ξεδιπλώσει το πακέτο παροχών που έχει σχεδιάσει. 

Η επίσημη ατζέντα των Θεσμών που θα επισκεφθούν την Αθήνα έχει ως βασικό θέμα τον έλεγχο της πορείας των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται μια σειρά από προαπαιτούμενες δράσεις και αρκετά θέματα που δεν έχουν ολοκληρωθεί από τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. 

Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου την προετοιμασία της επίσκεψης των επικεφαλής, συγκεντρώνοντας στοιχεία σχετικά με την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, αλλά και την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αντίστοιχα, ελέγχουν την ορθή εφαρμογή της συμφωνίας η οποία επιτευχθεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων. 

Τα βασικότερα θέματα τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης αφορούν:

1. Οι ρυθμίσεις με έως και 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

2. Η εφαρμογή του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

3. Η πλήρης αναθεώρηση του ν. Κατσέλη τους επόμενους μήνες.

4. ΟΙ δράσεις για τον περιορισμό των καθυστερήσεων και των αναβολών από τα δικαστήρια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

5. Η εισπραξιμότητα των φόρων.

6. Η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

7. Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων

8. Η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

9. Τα οφέλη της αύξησης του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην ανταγωνιστικότητα και στην απασχόληση

Πακέτο παροχών

Πέρα από την επίσημη ατζέντα της επίσκεψης των Θεσμών, η κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσει σε μια σειρά ευνοϊκών μέτρων και ρυθμίσεων, δίνει ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτήρα στην επίσκεψη των επικεφαλής στην Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο θα ελέγξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά και το περιεχόμενο των νέων ρυθμίσεων προκειμένου στη συνέχεια οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων αν ενημερώσουν το Eurogroup. 

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν οι δύο ρυθμίσεις με έως και 120 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, μια σειρά από μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, αλλά και το μεγάλο θέμα της μη εφαρμογής της μείωσης του αφορολόγητου που η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές στο πλαίσιο της μνημονιακής αξιολόγησης. 

Παρά το γεγονός ότι οι δανειστές δεν μπορούν επίσημα να «μπλοκάρουν» τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, οι Θεσμοί θα κάνουν ενδελεχή έλεγχο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα κυβερνητικά σχέδια δεν επηρεάζουν την ορθή εκτέλεση των συμφωνηθέντων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. 

Αλέξανδρος Κλώσσας
Από το Blogger.