Header Ads

Τσίπρας: Προοδευτική συμμαχία κατά του ακροδεξιού παροξυσμού του Μητσοτάκη

«Σήμερα ενώνουμε δυνάμεις» ήταν το μήνυμα – σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα από το κλειστό του Γαλατσίου όπου μίλησε στην πρώτη μεγάλη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός με διαδοχικές συναντήσεις είχε προαναγγείλει  την συμμετοχή στην Προοδευτική Συμμαχία της ΔΗΜΑΡ, του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Στέφανου Τζοιυμάκα και του Θάνου Μωραΐτη και του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Κώστα Παϊπουτλίδη. 

«Άξια δίπλα σε Λεπέν, Σαλβίνι και Όρμπαν ο Κ. Μητσοτάκης»

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε για «διαρκή ακροδεξιό παροξυσμό» από τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη. «Ένα κόμμα της κεντροδεξιάς, με σημαντική συμβολή στην ευρωπαϊκή πορεία του τόπου, έχει μετατραπεί σε ένα υβρίδιο επιθετικού νεοφιλελευθερισμού και άκρατου εθνικισμού. Που πολιτεύεται μονάχα με ψέματα, fake news, λάσπη. Ένα κόμμα που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε ένα πρωτοφανή στα χρονικά, μηχανισμό προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, χορηγία φυσικά των εκδοτικών και επιχειρηματικών ομίλων που στηρίζουν τον Κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε.

 


Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι «ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αποκτήσει επιρροή σε αυτές, μέσω μιας άλλης - επικίνδυνης - διαδρομής. Μέσα από τη ρητορική της ακροδεξιάς και του εθνικισμού. Η ΝΔ και τα στελέχη της μιλούν ανερυθρίαστα για προδότες, μειοδότες, ανθέλληνες, ακριβώς όπως έκανε τα σκοτεινά για το τόπο χρόνια του διχασμού, το κράτος της Δεξιάς και των εθνικοφρόνων».

Μάλιστα επεσήμανε ότι για την Συμφωνία των Πρεσπών «όταν όλο το δημοκρατικό πολιτικό τόξο, ακόμη και ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής δεξιάς προτείνουν την επιβράβευσή της με νόμπελ ειρήνης. Και έτσι εμείς ευλόγως αναρωτιόμαστε; Σε ποιο πολιτικό τόξο ανήκει ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ στο ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα; Στο φιλοευρωπαϊκό και δημοκρατικό ή σε αυτό των ακροδεξιών συνομοσιολόγων και εθνικιστών;».
«Αυτή και μόνο η άθλια εμμονή του Κ. Μητσοτάκη στα περί συναλλαγής, ξεπερνάει τη ρητορική της ακροδεξιάς και τον κατατάσσει ισότιμα στο πλάι των ευρωπαίων ηγετών της. Της Λεπέν, του Σαλβίνι και του Όρμπαν», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

«Παραγγελία του ΔΝΤ και των ολιγαρχών» το πρόγραμμα της ΝΔ

Είπε ακόμη ο Αλ. Τσίπρας ότι η ΝΔ κρύβει το πρόγραμμά της διότι «πρόκειται για ένα πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης». «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που το ακούν οι σκληροί του ΔΝΤ και αφήνουν κάτω τα μολύβια τους για να χειροκροτήσουν. Ένα πρόγραμμα κατά παραγγελία της εγχώριας ολιγαρχίας», είπε εμφατικά. Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος της ΝΔ, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, είναι:

- Ξήλωμα του κοινωνικού κράτους
- Απορρύθμιση της εργασίας
- Συρρίκνωση των μισθών
- Διευρυμένη φοροαποφυγή του μεγάλου πλούτου
- Διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και θέσπιση ασφαλιστικού Πινοσέτ προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών
- Απολύσεις στο δημόσιο
- Επαναφορά του κανόνα 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις στο δημόσιο, που θα έχει άμεση επίπτωση στη δημόσια υγεία, στη παιδεία και τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.

«Ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος στον Βέμπερ»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη την ταύτιση, όπως είπε, του Κ. Μητσοτάκη με τον Μ. Βέμπερ, που είναι ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής Δεξιάς. «Ψήφος στη ΝΔ, είναι ψήφος στο Βέμπερ. Είναι ψήφος στην Ευρώπη των μνημονίων, του ΔΝΤ, του διχασμού, του εθνικισμού», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Για τον Βέμπερ υπενθύμισε ότι «έχει χτίσει πολιτική καριέρα στη Γερμανία προσβάλλοντας και απαξιώνοντας τον ελληνικό λαό και τις θυσίες του» και πρόσθεσε: «γι’ αυτό τον άνθρωπο, ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνει υπερήφανος για τη σχέση μαζί του και στηρίζει με θέρμη την υποψηφιότητα του. Δεν προκαλεί εντύπωση. Είναι και οι δύο πολιτικοί που πορεύονται με τα ίδια ιδανικά. Με τις ελίτ, απαξιώνοντας τους λαούς, φλερτάροντας με την ακροδεξιά και τον εθνικισμό».

Η πατρίδα

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας προχώρησε σε μία προσέγγιση για το σύγχρονο περιεχόμενο της πατρίδας, σε αντίστιξη με την πατριδοκαπηλία, λέγοντας ότι

«- Πατρίδα είναι οι άνθρωποί της
Όχι οι κραυγές των πατριδοκάπηλων
- Πατρίδα είναι εκεί που οι πολλοί μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια
Όχι εκεί που οι πολλοί υποφέρουν για να ευημερεί η ελίτ
- Πατρίδα είναι εκεί που οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα 
Όχι εκεί που ξεζουμίζονται για 12ωρα με 300 ευρώ
- Πατρίδα είναι εκεί που η υγεία και η παιδεία είναι καθολικό δικαίωμα
Όχι εκεί που είναι προνόμιο των λίγων
- Πατρίδα είναι εκεί που όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο
Όχι εκεί που οι νόμοι γράφονται κατά παραγγελία των ισχυρών
- Πατρίδα είναι εκεί που η νέα γενιά έχει προοπτική και μπορεί να ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή
Όχι εκεί που αντιμετωπίζεται ως πλεονάζον προσωπικό σε χρεοκοπημένη επιχείρηση
- Πατρίδα είναι εκεί που η διαφορετικότητα είναι πλούτος
Όχι αντικείμενο διακρίσεων και ρατσισμού
- Πατρίδα είναι εκεί που το μέλλον της το ορίζει ο ίδιος ο λαός
Όχι εκεί που βασιλεύει το ψέμα, η προπαγάνδα και τα στημένα παιχνίδια».

Επτά άξονες για Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο στην Ευρώπη

Αναφερόμενος στη Ευρώπη ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε ένα «Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, βασισμένο στην ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη», που βασίζεται σε 7 άξονες:

«1) την κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα,  για την εγγύηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Για έναν  ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, ευρωπαϊκές  συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινές ευρωπαϊκές κοινωνικές υπηρεσίες με πρόσβαση ελεύθερη στους πολίτες.

2) την αποφασιστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού με νέους πόρους, χωρίς να επιβαρύνουμε τα λαϊκά στρώματα.  Όπως, ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο φόρος στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ο φόρος στις συναλλαγές μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

3) η ανάπτυξη μηχανισμών διαμερισμού της ευθύνης αλλά και του βάρους –αμοιβαιοποίηση δηλαδή του ρίσκου και των δημόσιων χρεών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. 

4) η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής του μεγάλου πλούτου. Με ευρωπαϊκές και διεθνείς ρυθμίσεις για τους φορολογικούς παραδείσους, καθώς και με τη στροφή προς μια δίκαιη φορολογική εναρμόνιση.

5) η ριζική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στις επενδύσεις, για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Με βάση ένα νέο επενδυτικό πρότυπο που θα προάγει τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

6) η άμεση συντονισμένη δράση σε επίπεδο κρατών μελών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη βάση των Στόχων που έχει ήδη θέσει η Ένωση ως το 2050. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των μαθητών για το κλίμα, μας δείχνουν το δρόμο.

7) η διεύρυνση της δημοκρατίας. Το τέλος της κυριαρχίας του τεχνοκρατισμού επί της πολιτικής. Μέσα από θεσμούς για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και μέσω της κατοχύρωσης νέων θεσμών και δεσμευτικών μηχανισμών κοινωνικής συμμετοχής.

 

Οι ευθύνες της ευρωπαϊκής Δεξιάς

Στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε «στο νέο πολιτικό τοπίο ορίζει νέα καθήκοντα, νέες προκλήσεις και νέες δυνατότητες».  Επεσήμανε ότι «δυο ιστορικής σημασίας γεγονότα», η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η Συμφωνία των Πρεσπών, «αναδιατάσσουν αντικειμενικά τις πολιτικές προτεραιότητες και τις τοποθετήσεις όλων». Και πρόσθεσε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο «καθιστά ακόμα πιο αναγκαία τη διαμόρφωση μιας συλλογικής προοδευτικής απάντησης», καθώς η Ευρώπη είναι σε ένα «ιστορικό σταυροδρόμι».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις ευθύνες των συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης για την άνοδο της ακροδεξιάς και επεσήμανε ότι «και σήμερα αυτές οι δυνάμεις, οι συντηρητικές κωφεύουν. Όχι απλά αρνούνται να κάνουν έμπρακτη αυτοκριτική, αλλά επιμένουν ακόμα ότι έπραξαν σωστά.

Έπραξαν δηλαδή σωστά 

- που παρέδωσαν τα κλειδιά της Ευρώπης στους τεχνοκράτες
- που φόρτωσαν με δυσβάσταχτη λιτότητα τους λαούς του Νότου
- που αναπαρήγαγαν στερεότυπα για τεμπέληδες που πρέπει να τιμωρηθούν
- που αδιαφόρησαν για τη δημοκρατική αναβάθμιση των θεσμών της Ένωσης και της Ευρωζώνης».

 

Μέτωπο στην ακροδεξιά

Μέσα σε χειροκροτήματα ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πολιτικούς απατεώνες» τους ακροδεξιούς. «Να το πούμε καθαρά.  Πρόκειται περί πολιτικών απατεώνων. Δημαγωγών, λαϊκιστών, ακραίων που το σχέδιο τους είναι μια Ευρώπη ακραία συντηρητική, διαιρεμένη, περίκλειστη. Την Ευρώπη όπου όλοι θα είναι εναντίον όλων», τόνισε και πρόσθεσε ότι η ακροδεξιά χρησιμοποιεί «φριχτά μέσα» για την υλοποίηση του «φριχτού σχεδίου της»: «λάσπη, προπαγάνδα, fake news, στερεότυπα, όλα αυτά είναι δομικά στοιχεία της ακροδεξιάς στρατηγικής».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός εντόπισε ένα νέο κίνδυνο: «επειδή η ακροδεξιά είναι παράγωγο του συντηρητικού χώρου, πλέον ο λόγος και οι πρακτικές της ασκούν γοητεία και σε παραδοσιακά πιο μετριοπαθείς δυνάμεις». «Μιλώ για μεγάλο μέρος του  Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τον Κ. Μητσοτάκη να είναι δυστυχώς στη πρώτη γραμμή μεταξύ αυτών. Μιλώ για αυτούς που εδώ και καιρό προσπαθούν να διαγράψουν υποτίθεται τον Όρμπαν, αλλά για κακή τους τύχη οι βουλευτές του είναι ακόμα μέλη της Ευρωομάδας τους. Αυτούς που με μπροστάρη τον Μ. Βέμπερ, επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα γιατί απειλούμε, λένε την ευρωπαϊκή συνοχή. Αυτούς που το 2015 έδιναν αγώνα για φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, για να τιμωρηθούμε τόσο εμείς όσο και ο λαός που μας που ύψωσε το κεφάλι στην Ευρώπη της λιτότητας» επεξήγησε.

 

Η Αριστερά

Επαναδιατυπώνοντας μάλιστα το ερώτημα «ποιος είναι με την Ευρώπη» ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι 
- Η Αριστερά έμεινε αταλάντευτη, με κόστος, στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Όταν πλήθαιναν οι φωνές στην Ευρωπαϊκή Δεξιά, υπέρ του Grexit. 

- Η Αριστερά και ο ελληνικός λαός, διέσωσαν την τιμή της Ευρώπης στο προσφυγικό

Όταν η Δεξιά του Βέμπερ, του Κουρτς, του Όρμπαν υπερασπιζόταν τα κλειστά σύνορα και πέταγε το μπαλάκι στο Νότο.

- Η Αριστερά έβγαλε τελικά τη χώρα από τα μνημόνια 

Όταν η Δεξιά τα επέβαλλε και τα εφάρμοσε στην πιο σκληρή μορφή τους

- Η Αριστερά έκανε το ιστορικό βήμα για τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Όταν η Δεξιά στην Ελλάδα ταυτιζόταν με τον εθνικισμό και διαδήλωνε μαζί με τους χρυσαυγίτες».

«Εμείς αποδείξαμε στην πράξη τι σημαίνει ευρωπαϊσμός. Για αυτό και σήμερα λέμε ότι το πρώτιστο καθήκον για κάθε πραγματικό ευρωπαϊστή είναι να αγωνιστεί για να αλλάξει η σημερινή Ευρώπη», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

 
Κώστας Πουλακίδας / HuffPost Greece
Από το Blogger.