Header Ads

Πόλεμος για τα ΑΤΜ: Πώς οι ληστείες τραπεζών αποσταθεροποιούν την ισχυρή οικονομία της Βραζιλία

Στις 4 Απριλίου, στο Γκουαραρέμα της Βραζιλίας, αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν 11 άνδρες που ετοιμάζονταν να ανατινάξουν ταυτόχρονα τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης σε δύο υποκαταστήματα τραπεζών. Αλλά δεν αποτελεί κάποιο πρωτόγνωρο συμβάν για τους πολίτες της χώρας, καθώς οι εκρήξεις των ATM έχουν γίνει μπίζνα.

Κατασκευάζοντας ισχυρά όπλα, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα και μεταφέροντας πολλά κιλά δυναμίτη, οι «πολιορκητές» των ΑΤΜ βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους για να πάρουν τη λεία τους. Οι αρχές αναφέρουν ότι πέρυσι δύο ΑΤΜ καταστρέφονταν από ληστές καθημερινά, κυρίως σε μικρές πόλεις χωρίς σημαντική αστυνομική παρουσία.

Κάθε ΑΤΜ περιλαμβάνει 1 εκατ. Ρεάλ Βραζιλίας, δηλαδή 263 χιλιάδες δολάρια, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην έχουν εύκολη πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά υποκαταστήματα τραπεζών έχουν κλείσει.

Η αύξηση των ληστειών τραπεζών είναι ένας από τους λόγους που η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής επιβαρύνεται. Είναι και ένας από του λόγους που οι απογοητευμένοι Βραζιλιάνοι ψήφισαν για πρόεδρό τους Τζάιρ Μπολσονάρου τον Οκτώβριο του 2018 με την υπόσχεσή  να σταματήσει το έγκλημα. Αυτό που δεν είχαν προβλέψει, ήταν η επιδείνωσή του.

Το «Τώρα» των Τραπεζών

Οι τράπεζες της Βραζιλίας, οι οποίες δαπανούν κάθε χρόνο 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλειά τους, βλέπουν ότι υπάρχει μικρή πρόοδος, αλλά το πρόβλημα παραμένει μεγάλο.

Οι «επιδρομές» των ληστών στις τράπεζες μειώθηκαν κατά 20% πέρυσι, σε 758 επιθέσεις, σύμφωνα με ειδησεογραφικά δελτία και αστυνομικά αρχεία που συνέταξε μια ένωση ιδιωτών εργαζομένων στον τομέα της ασφάλειας, γνωστή ως Contrasp.

Η καταμέτρηση, όμως, δεν είναι σαφής, καθώς δεν περιλαμβάνει την αυξανόμενη κλίμακα ληστειών όπως αυτή στην Γκουαρέραμα.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι μεγάλες τράπεζες έχουν τοποθετήσει τα ΑΤΜ τους σε σειρές εντός των καταστημάτων τους, Όταν, λοιπόν, οι ληστές τα λεηλατούν, παίρνοντας όλα τα χρήματα που υπάρχουν εντός τους, η ενέργεια αυτή θεωρείται ως μια επίθεση,

Όσα μέτρα έχουν ληφθεί, δεν έχουν σταματήσει τους ληστές να κάνουν τη δουλειά τους. «Αυτά τα μέτρα είναι βραχύχρονα, καθώς η φύση των επιθέσεων αλλάζει.  Όταν οι τράπεζες πιέζουν τους ληστές, εκείνοι βρίσκουν μια νέα διέξοδο», τονίζει ο Λεάνδρο Βιλάμ, διευθυντής της τραπεζικής εταιρείας Febraban.

Τα ΑΤΜ στη Βραζιλία κοστίζουν τα διπλάσια χρήματα από εκείνα των ΗΠΑ. Έχουν γίνει πιο ανθεκτικά στις παραβιάσεις με ειδικά συστήματα ασφαλείας. «Αν η χώρα βομβαρδιστεί θα επιβιώσουν μόνο οι κατσαρίδες και τα ΑΤΜ», συμπληρώνει ο Βιλάμ. Δεν φαίνεται όμως να αποτελεί άμεση λύση της πάταξης της εγκληματικότητας. 

Περίπου 200 πόλεις που είχαν τουλάχιστον ένα υποκατάστημα μόλις το 2016 δεν έχουν πλέον κανένα, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας. Αυτή η απόφαση ίσως αποτελεί και λύση για τη μείωση του κόστους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι άμεσο αποτέλεσμα πολλαπλών ληστειών, σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας.

Η νοτιοανατολική βραζιλιάνικη πόλη Μιντούρι, για παράδειγμα, έχασε το μοναδικό της υποκατάστημα, που διευθύνεται από την Banco do Brasil, τον Ιούλιο, αναγκάζοντας τους 4.000 κατοίκους της να ταξιδεύουν 22 χιλιόμετρα στο Σάο Βιθέντε ντε Μινάς για να βγάζουν μετρητά.

Λίγες μέρες αργότερα, οι κλέφτες ρήμαξαν και  το ATM στο Σάο Βιθέντε ντε Μινάς, οπότε οι πελάτες έπρεπε να κατευθύνονται 33 χιλιόμετρα προς την πλησιέστερη όχθη της Κρουζίλια, η οποία είχε μόλις ξανανοίξει μετά από μια έκρηξη.

«Ο βομβαρδισμός ATM είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι κλέφτες συνήθως ξεκινούν με τη ληστεία τραπεζών και στη συνέχεια χρησιμοποιούν τη λεία για τη χρηματοδότηση της διακίνησης ναρκωτικών. Έτσι ξεκινούν οι επιχειρήσεις τους», δήλωσε ο Πέδρο Ίβο Σάντο, που ηγείται της επιχείρησης κατά των ληστειών στις τράπεζες της χώρας. 

Έτσι, μέχρι το πρόβλημα να αμβλυνθεί, η αβεβαιότητα σκεπάζει τη χώρα του Καφέ. 

Πηγή: Reuters 

HuffPost Greece / Newsroom
Από το Blogger.