Header Ads

Εννέα ιστορικοί ναοί της Ευρώπης που καταστράφηκαν και χτίστηκαν από το μηδέν

Συγκινητικές είναι οι προσφορές που μέχρι στιγμής έχουν γίνει για την ανοικοδόμηση του εμβληματικού ναού της Παναγίας των Παρισίων που υπέστη εκτεταμένες ζημιές μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε την Δευτέρα.

Δισεκατομμυριούχοι και τοπικές κυβερνήσεις, ιδρύματα αλλά και διαδικτυακές πλατφόρμες διοργανώνουν κινητοποιήσεις βοήθειας.

Οι υπόλοιποι πολίτες ανά τον κόσμο παρακολουθούν καθηλωμένοι τις εξελίξεις και εύχονται από καρδιάς να μην συμβεί πάλι ανάλογη καταστροφή.

Δυστυχώς, όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δημοσίευμα του Euronews, δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται μια αντίστοιχου μεγέθους καταστροφή ενός ναού-μνημείου. Αντίθετα, η ιστορία μετρά πολλά τέτοια παραδείγματα εμβληματικών κτιρίων που κάποια στιγμή υπέστησαν τεράστια ζημιά και στη συνέχεια χτίστηκαν από το μηδέν.

 

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο

Καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου (St. Paul’s Cathedral) είναι η μητροπολιτική εκκλησία του Λονδίνου και αποτελεί το αριστούργημα του μεγάλου Άγγλου αρχιτέκτονα σερ Κρίστοφερ Ρεν. Αποτελεί εξαίσιο και μοναδικό δείγμα ναού μπαρόκ ρυθμού στην Αγγλία. Ο πρώτος χριστιανικός ναός, στη θέση που υψώνεται και σήμερα ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου, χτίστηκε το 604 μ. Χ. από τον Αγγλοσάξονα βασιλιά του Κεντ Έθελμπερτ (Æthelberht, 552 – 616), μετά τον προσηλυτισμό του στο χριστιανισμό (597) από τον Άγιο Αυγουστίνο του Καντέρμπερυ.

Ο πρώτος αυτός καθεδρικός ναός του Λονδίνου ήταν μια ξύλινη κατασκευή, που καταστράφηκε από πυρκαγιά. Ξαναχτίστηκε από πέτρα στα 675 – 685 από τον επίσκοπο Έρκενβαλντ (Erkenwald). Όμως και ο ναός αυτός καταστράφηκε με τις επιδρομές των Βίκιγκς κατά τον 9ο αιώνα και χτίστηκε ξανά το 962. Το 1087, η σαξονική αυτή εκκλησία καταστράφηκε πάλι από πυρκαγιά. Ο ναός έμεινε για χρόνια παραμελημένος μέχρι που ο βασιλιάς Κάρολος Α′ ανέθεσε την αναστήλωσή του στο διάσημο αρχιτέκτονα Ίνιγκο Τζόουνς (Inigo Jones, 1573 – 1652), ο οποίος, επηρεασμένος από τον κλασικό κόσμο και την αναγεννησιακή τέχνη, αναμόρφωσε εξολοκλήρου το ναό ακολουθώντας τα πρότυπα της Αναγέννησης. Οι ανακαινίσεις αυτές κράτησαν περίπου δέκα χρόνια (1633- 1642).

 

Ο καθεδρικός ναός της Σάντα Μαρία στη Λισαβόνα

Από την κατασκευή του το 1147, ο εν λόγω ναός έχει υποστεί ουκ ολίγα χτυπήματα από καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα. Ένας από αυτούς, που σημειώθηκε το 1755 ήταν και η αιτία για τη δημιουργία τσουνάμι το οποίο με τη σειρά του κατέστρεψε πολλά κτίρια, ένα εκ των οποίων ήταν και η ιστορική Σάντα Μαρία. Τα επόμενα χρόνια έγιναν πολλές εργασίες για την αναστήλωση του.

 

Η Φράουενκιρχε στη Δρέσδη

Η Φράουενκιρχε, στη Δρέσδη (στα γερμανικά: Dresdner Frauenkirche), είναι Λουθηρανική εκκλησία, αφιερωμένη στην Παναγία. Χτίστηκε το 18ο αιώνα και είναι δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Καταστράφηκε κατά το Βομβαρδισμό της Δρέσδης, το Φεβρουάριο του 1945, και ανακατασκευάστηκε εξήντα χρόνια μετά. Σήμερα αποτελεί σύμβολο της συμφιλίωσης Προτεσταντών και Καθολικών.

Αν και συχνά αναφέρεται ως καθεδρικός, ο Καθεδρικός ναός της Ευαγγελικής –Λουθηρανικής Εκκλησίας στη Δρέσδη είναι η Κρόιτσκιρχε (Kreuzkirche -Εκκλησία του Σταυρού).

 

Ο καθεδρικός ναός της Βαρσοβίας

Ο Καθεδρικός Ναός της Βαρσοβίας είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Είναι εκκλησία του καθολικού δόγματος και βρίσκεται στην Παλαιά Πόλη της πολωνικής πρωτεύουσας.

Κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη ήταν ένας σωρός ερειπίων και ανοικοδομήθηκε από θεμελίων με μεγάλη πιστότητα χάρη στη συλλογική προσπάθεια των Πολωνών και τις δωρεές των κατοίκων της Βαρσοβίας.

 

Το Μόντε Κασίνο στην Ιταλία

Το Μόντε Κασίνο είναι βραχώδης λόφος ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Ρώμης στην Ιταλία. Ο Άγιος Βενέδικτος εκ Νουρσίας ίδρυσε το πρώτο του μοναστήρι, την πηγή του Τάγματος των Βενεδικτίνων, σε αυτό το σημείο κατά το 529. Ήταν, επίσης, η περιοχή διεξαγωγής της Μάχης του Μόντε Κασίνο το 1944, οπότε το κτίριο της μονής καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων και ξαναχτίστηκε μετά τον πόλεμο.

Το μοναστήρι είναι ένα από τις λιγοστές εναπομείναντες ηγουμενικές περιφέρειες εντός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Μέχρις ότου η παραίτησή του γίνει αποδεκτή από τον Πάπα Φραγκίσκο στις 12 Ιουνίου 2013, Περιφερειακός Ηγούμενος του Μόντε Κασίνο ήταν ο Πιέτρο Βιτορέλι.

 

Ο καθεδρικός ναός του Ζάγκρεμπ στην Κροατία

Ο Καθεδρικός Ναός του Ζάγκρεμπ είναι μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία στην περιοχή Κάπτολ του Ζάγκρεμπ. Πρόκειται για το υψηλότερο κτίριο στην Κροατία, αλλά και το πιο μνημειώδες ιερό κτίριο σε γοτθικό ρυθμό, νοτιοανατολικά των Άλπεων.

Το 1093, όταν ο βασιλιάς Λαδισλάβος (1040-1095) μετακίνησε την έδρα του επισκόπου από το Σίσακ στο Ζάγκρεμπ, ο ίδιος μετονόμασε την υπάρχουσα εκκλησία σε καθεδρικό ναό. Η κατασκευή του νέου ναού ξεκίνησε λίγο μετά το θάνατό του και ολοκληρώθηκε το 1217, όταν εγκαινιάστηκε από τον βασιλιά Ανδρέα Β′ της Ουγγαρίας. Το κτίριο καταστράφηκε από τους Μογγόλους το 1242, αλλά ξαναχτίστηκε από τον επίσκοπο Τιμοτέι (1263-1287) λίγα χρόνια αργότερα.

Στο τέλος του 15ου αιώνα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία εισέβαλε στην Κροατία, προκαλώντας την κατασκευή τειχών γύρω από τον καθεδρικό ναό, μερικά εκ των οποίων εξακολουθούν να παραμένουν άθικτα. Τον 17ο αιώνα, ένα οχυρωμένο αναγεννησιακό παρατηρητήριο ανεγέρθηκε στη νότια πλευρά και χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό σημείο παρατήρησης, εξαιτίας της οθωμανικής απειλής.

Ο καθεδρικός ναός υπέστη τεράστιες ζημιές από το σεισμό του 1880 στο Ζάγκρεμπ.Το κύριο μέρος του κατέρρευσε, ενώ ο πύργος είχε υποστή τέτοιες ζημιές, ώστε δεν υπήρχε περιθώριο επισκευής του. Η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού σε νεογοτθικό, αυτή τη φορά, ρυθμό, είχε ως πρωτεργάτη τον Ερμάν Μπολέ, ο οποίος δημιούργησε την σημερινή του μορφή. Ως μέρος αυτής της αποκατάστασης, δύο καμπαναριά ύψους 108 μέτρων ανεγέρθηκαν στη δυτική πλευρά. Και τα δύο από αυτά τα καμπαναριά βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς συντήρησης, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αποκατάστασης του ναού.

 

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στέφανου στη Βιέννη

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου (Στέφανσντομ) βρίσκεται στο κέντρο της Βιέννης.Το γοτθικό κεντρικό κλίτος, το χοροστάσιο και τα πλαϊνά παρεκκλήσια προήλθαν από ανακαινίσεις του 14ου και 15ου αιώνα, ενώ κάποια εξωτερικά κτίρια όπως το Κάτω Σκευοφυλάκιο είναι προσθήκες ρυθμού μπαρόκ.

Στα αριστουργήματα γοτθικής γλυπτικής περιλαμβάνονται ο εξαιρετικά περίτεχνος άμβωνας, αρκετά αγάλματα αγίων που κοσμούν τους αψιδοστάτες και οι ουρανοί πάνω από πολλά πλαϊνά ιερά. Το πιο εντυπωσιακό αναγεννησιακό έργο είναι ο τάφος του Φρειδερίκου Γ’, ενώ το κεντρικό ιερό προσθέτει μια λαμπρή μπαρόκ εικόνα.

Ο περίτεχνος άμβωνας του Πίλγκραμ κοσμείται με προσωπογραφίες των τεσσάρων πατέρων της εκκλησίας, ενώ ο ίδιος ο Πίλγκραμ παρακολουθεί από ένα παράθυρο πιο κάτω. Η καμπάνα του βορείου Πύργου γνωστή ως Πούμεριν, είναι ένα ισχυρό σύμβολο της Βιέννης που αντικατοπτρίζει το ταραγμένο παρελθόν της. Η αρχική καμπάνα είχε κατασκευαστεί από τα κανόνια που άφησαν πίσω τους οι Τούρκοι, όταν εγκατέλειψαν τη Βιέννη το 1683. Το 1945, η καμπάνα έπεσε μέσα από τη στέγη, όταν μια πυρκαγιά έπληξε τον Άγιο Στέφανο. Έτσι κατασκευάστηκε μια νέα ακόμα μεγαλύτερη καμπάνα από τα υπολείμματα της παλιάς.

 

Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Πετρούπολης

Στις 25 Αυγούστου 2006, ο κύριος θόλος καθώς και δύο μικρότεροι θόλοι του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία κατέρρευσαν σε πυρκαγιά που επίσης έπληξε σοβαρά το εσωτερικό της εκκλησίας.

Η φωτιά συνέβη κατά τη διάρκεια εργασιών ανοικοδόμησης που είδε τις σκαλωσιές να απορροφώνται από τη φλόγα. Ο καθεδρικός ναός αποκαταστάθηκε και άνοιξε εκ νέου το 2010.

 

Ο καθεδρικός ναός του Κάντερμπερι

Ο καθεδρικός ναός του Κάντερμπερι στο Kεντ , που αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα και πρώιμα δείγματα της Γοτθικής αρχιτεκτονικής στην Αγγλία, είναι το διοικητικό κέντρο και η έδρα του πνευματικού αρχηγού της Εκκλησίας της Αγγλίας ( που φέρει τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου όλης της Αγγλίας) εδώ και πέντε αιώνες περίπου.

Ιδρύθηκε το 597, το έτος που ο Άγιος Αυγουστίνος εστάλη από τη Ρώμη στο Kεντ, για να εκχριστιανίσει τους Αγγλο-Σάξονες και έγινε ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος. Περιέχει σπουδαία μνημεία όπως την εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου ( την πιο αρχαία της Αγγλίας), τα ερείπια του αββαείου του Αγίου Αυγουστίνου που θυμίζει την ευαγγελική αποστολή του αγίου στην Επταρχία από το 597, και τον υπέροχο καθεδρικό ναό του Χριστού ( ανάμειξη των ρωμανικού και κάθετου γοτθικού ρυθμού) στον οποίο δολοφονήθηκε το 1170 ο Αρχιεπίσκοπος Τόμας Μπέκετ με διαταγή του βασιλιά της Αγγλίας Henry II.

Τον Μεσαίωνα, η λάρνακα που περιείχε το σώμα του αγίου Μπέκετ αποτελούσε τόπο προσκυνήματος. Η λάρνακα καταστράφηκε με διαταγή του Henry VIII, αλλά το σημείο της δολοφονίας μέσα στο ναό δηλωνόταν με μία πλάκα. Το πρώτο κτίριο καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1067 και ξαναχτίστηκε σε Ρωμανικό ρυθμό.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.