Header Ads

«Κύμα» δασικών πυρκαγιών στη βόρεια Ευρώπη

Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Νορβηγία, καθώς είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών που μαίνονται στα νότια της χώρας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, περίπου 148 σπίτια εκκενώθηκαν γύρω από την πόλη Σοκντάλ, όπου μαίνονται φωτιές από τη Μ. Τρίτη. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι φωτιές είναι ακόμα εκτός ελέγχου, και οι ισχυροί άνεμοι θα μπορούσαν να τις βοηθήσουν να εξαπλωθούν.

Είναι ασυνήθιστο στη Νορβηγία να αρχίζουν πυρκαγιές από τον Απρίλιο, και ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για δραματική αύξησή τους ανά την ήπειρο. Αυτόν τον μήνα και μόνο, πυρκαγιές ξέσπασαν σε Σουηδία, Γερμανία και Μ. Βρετανία.

Γενικότερα μιλώντας, οι φωτιές στην Ευρώπη είναι «πολύ άνω του μέσου όρου» για αυτή την εποχή του έτους, δήλωσε στο BBC στέλεχος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS), προσθέτοντας πως η εποχή αυτή είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με τις αντίστοιχες της τελευταίας δεκαετίας.

Επίσης, σημείωσε πως ένας «πολύ ξηρός χειμώνας» στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και η συνεχιζόμενη ανομβρία έχουν συμβάλει στην αύξηση των δασικών πυρκαγιών- σημειώνοντας πως, μακροπρόθεσμα, δεν φαίνονται να υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση της κατάστασης.

Η νορβηγική αστυνομία δεν γνωρίζει ακόμα με βεβαιότητα τι ακριβώς άρχισε τις φωτιές, οι οποίες έχουν κάψει έκταση περίπου 7,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων κοντά στο Σοκντάλ, 100 χλμ νοτιοανατολικά του Στάβανγκερ.

Συνεργεία των αρχών πέρασαν το βράδυ βρέχοντας το έδαφος σε γύρω περιοχές, για να περιορίσουν την εξάπλωση της φωτιάς, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι οι άνεμοι, ταχύτητας 9-11 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, θα μπορούσαν να κάνουν τη φωτιά να εξαπλωθεί και σε γειτονιές περιοχές. Δεν έχουν υπάρξει ακόμα αναφορές για θανάτους, ωστόσο η αστυνομία έχει ζητήσει από τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή. Ο Ερυθρός Σταυρός, που βοήθησε στις προσπάθειες εκκένωσης, ανέφερε στο BBC πως οι φλόγες είναι κοντά σε αγροκτήματα και μικρά χωριά. Επίσης, πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη και γύρω από την πόλη Λινγκτάλ, που βρίσκεται σχετικά κοντά.

Στη νότια Σουηδία δεκάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους λόγω φωτιάς τη Μ. Τρίτη, ωστόσο το πρωί της Μ. Τετάρτης είχε τεθεί υπό έλεγχο. Στη Γερμανία οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιών το σαββατοκύριακο, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας προειδοποίησε πως αναμένεται ξηρασία και φέτος.

Στη Σκωτία μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στο Μόρεϊ, για την κατάσβεση της οποίας εκτιμάται πως θα χρειαστούν ημέρες. Δύο επίσης φωτιές ξέσπασαν στο Δυτικό Γιόρκσαϊρ.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.