Header Ads

Γεροβασίλη από Κοζάνη: Να κάνουμε την καθημερινότητα στην πόλη προσβάσιμη για τα ΑμεΑ

Γεροβασίλη από Κοζάνη: Να κάνουμε την καθημερινότητα στην πόλη προσβάσιμη για τα ΑμεΑ

Στη διαπίστωση ότι «στις σύγχρονες κοινωνίες η ευαισθησία απέναντι στα Άτομα με Αναπηρία είναι αυξημένη, αλλά με πρόσχημα την καθημερινότητα παραβιάζονται όλες οι συνθήκες που διευκολύνουν την καθημερινότητα τους» προχώρησε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Κοζάνη που διοργάνωσε η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία ΑΜΕΑ της Περιφέρειας με κεντρικό σύνθημα «Ας ξεκλειδώσουμε την ιδιαιτερότητα».

Η κ. Γεροβασίλη περιέγραψε την πραγματικότητα που βιώνουν στην καθημερινότητα τους μέσα στην πόλη τα άτομα με σωματική αναπηρία, όπως «τις κατειλημμένες θέσεις πάρκινγκ, το παράνομο παρκινγκ στις ράμπες των ΑΜΕΑ, τον περιορισμό του δημόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσματα» και τόνισε ότι όλα τα παραπάνω «συνθέτουν μια εικόνα πλήρους αδιαφορίας για όσα μικρά η μεγάλα μπορεί να διευκολύνουν την καθημερινή ζωή τους».

Αναφέρθηκε στην ευθύνη του κράτους και της δημοκρατικής κοινωνίας ως προς τη μέριμνα και προστασία των ΑΜΕΑ και μίλησε για το έργο της αστυνομίας που δεν περιορίζεται μόνο στον καταλογισμό προστίμων και κλήσεων ως προς τις παραβάσεις του ΚΟΚ, αλλά με τα προγράμματα εκπαίδευσης που εκπονεί και τις συνεργασίες που αναπτύσσει με τους συλλόγους των ΑΜΕΑ, συμβάλλει στην βελτίωση της ζωής τους στην πόλη.

Η Όλγα Γεροβασίλη απηύθυνε έκκληση σε όλους τους φορείς να συνεργαστούν από κοινού στην κατεύθυνση ώστε «να κάνουμε προσβάσιμη σε αυτούς τους ανθρώπους την καθημερινότητα στην πόλη, να κάνουμε προσβάσιμη την ίδια τη ζωή» και πρόσθεσε ότι σε διαφορετική περίπτωση είναι «σαν να τάζουμε μια ανάπηρη ελευθερία στην ίδια την κοινωνία και τη δημοκρατία».

«Είμαστε δυο φορές ανάπηροι όταν το περιβάλλον είναι ανάπηρο» δήλωσε με έμφαση ο Μιχάλης Μέγγος πρόεδρος των ΑΜΕΑ από την ΠΕ Κοζάνης και συμπλήρωσε ότι το περιβάλλον σήμερα στις πόλεις «δημιουργεί κι αλλες αναπηρίες», ενώ απευθυνόμενος στους παραβρισκόμενους στην κατάμεστη αίθουσα κάλεσε τα ΑΜΕΑ «να αλλάξουν» και να βγουν από «όσα τους κρατούν φυλακισμένους».

Στην εκδήλωση μίλησαν στελέχη των ΑΜΕΑ, εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με θέματα ειδικής αγωγής αλλά και επιστήμονες που εργάζονται στην εκπόνηση μελετών για τα σχέδια βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Άρης Ανδρικόπουλος, οι τέσσερις βουλευτές Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης και ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.

Από το Blogger.