Header Ads

Ξεχωριστά πασχαλινά δώρα από τα πωλητήρια των μουσείων

Πασχαλινές λαμπάδες με στολίδια πολύχρωμα, παιχνιδιάρικα ή λιτά, με σύγχρονα αλλά και παραδοσιακά μοτίβα, για όλα τα γούστα και τις ηλικίες -που σημαίνει, όχι μόνο για τα πιτσιρίκια. 

Η HuffPost προτείνει ιδέες για πασχαλινά δώρα (μεταξύ αυτών και αντικείμενα εκθέσεων, όπως μεταξοτυπίες και διακοσμητικά) που λόγω υψηλής αισθητικής, αλλά και συμβολισμού κάνουν τη διαφορά, από τα πωλητήρια τριών Μουσείων -Μουσείο ΑκρόποληςΜουσείο Μπενάκη και Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μουσείο Ακρόπολης: Ενδεικτικά σημειώστε, το μεταλλικό κοκοράκι (εμπνευσμένο από χάλκινο πετεινό, αφιέρωμα στο Ιερό της Ακρόπολης, τιμή 7 ευρώ), το σημειωματάριο ανθέμιο (το κόκκινο σημειωματάριο που είναι εμπνευσμένο από το κορυφαίο ακρωτήριο του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Αίθουσα του Παρθενώνα, τιμή 9,50 και 16,50 ευρώ), τον λαγό κουδουνίστρα (22 ευρώ) και το πήλινο αλογάκι (τιμή 25 ευρώ). Και ακόμη, διακοσμητικά αυγά, γραβάτα, μεταξωτό μαντίλι. 

 

Μουσείο Μπενάκη: Εξαιρετικά Easter Gifts και εκτός από τα αναμενόμενα, όπως λαμπάδες και διακοσμητικά, μικροί «θησαυροί», όπως το Βραχιόλι - Φοίνικας, το mousepad - Καμήλα και το Αβγό - Κιουτάχεια. 

Λαμπάδες ζωγραφισμένες στο χέρι από τη Σοφία Μαύρου με σχέδια από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη. Τιμή 24 ευρώ. Λαμπάδες με κεντητό μαξιλάρι γεμισμένο με λεβάντα από την Κλωστϋφαντουργία Μέντης. Τιμή 28 ευρώ. Λαμπάδα - Πρωτοκυκλαδικό σκεύος. Δημιουργία των Typology με κεραμικό στοιχείο που αναπαράγει τον διάκοσμο ενός πρωτοκυκλαδικού πήλινου «τηγανόσχημου» σκεύους από την Εύβοια, 2800-2700 π.Χ. Τα «τηγανόσχημα» σκεύη, για τα οποία έχει υποστηριχθεί τόσο η πρακτική χρήση τους (αστρολάβοι, καθρέπτες), όσο και η τελετουργική-σπονδική, παραμένουν αινιγματικά αντικείμενα. Κερί και κεραμικό ζωγραφισμένο στο χέρι. Τιμή 25 ευρώ. Λαμπάδα με μαγνήτη της Ρίτσας Αναστασιάδου εμπνευσμένο από εκθέματα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Κερί και μέταλλο ηλεκτροστατικά βαμμένο. Τιμή 20 ευρώ. Δημιουργία των Aluminati. Τιμή 25 ευρώ. Χειροποίητη λαμπάδα της Σοφίας Δαϊσπύρου. Κερί και ξύλο ζωγραφισμένο στο χέρι. Τιμή 25 ευρώ. Διακοσμητικό - Κόκορας. Χειροποίητη δημιουργία της Σοφίας Μαύρου. Ξύλο και μέταλλο. Τιμή: Μικρό μέγεθος 20 ευρώ, μεγάλο μέγεθος 25 ευρώ. Μενταγιόν - Βγες από το αβγό σου. Δημιουργία των δεμ. Επιχρυσωμένος ορείχαλκος. Τιμή 45 ευρώ. Βραχιόλια  - Τάμα. Δημιουργία της Ελένης Κλειδαρά. Βραχιόλι διακοσμημένο με αντίγραφο χρυσού αφιερώματος (τάμα) με παράσταση ανθρώπινης μορφής από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη / Ελληνικός Πολιτισμός. Τα περισσότερα προέρχονται από προσφυγικά κειμήλια που έφεραν οι Μικρασιατικές κοινότητες στην Ελλάδα. Η αφιερωτική πρακτική απαντάται συχνά ως μέσο έκκλησης για προστασία κατά τους νεοελληνικούς χρόνους, αλλά και παλαιότερα. Τέλη 19ου αιώνα. Διατίθεται με αντίγραφο από ασήμι και με αντίγραφο από επιχρυσωμένο ασήμι. Τιμή 30 ευρώ. 

 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και «100 χρόνια ελληνικής κεραμικής». 

Για πρώτη φορά, το πωλητήριο ενός Μουσείου παρουσιάζει προς πώληση μοναδικά, σπάνια κεραμικά ιδιωτικής συλλογής, εν προκειμένω από τη συλλογή του Δημήτρη Ξανθούλη. 

Η συλλογή απαριθμεί πάρα πολλά αντικείμενα, τα οποία συλλέγει και μελετάει από παλιά. Το κύριο σώμα της περιλαμβάνει αντικείμενα κατασκευασμένα στην Αθήνα, στο Μαρούσι κυρίως, το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και από νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που συνθέτουν νοσταλγικά την ατμόσφαιρα μιας εποχής που δεν υπάρχει πια, ξυπνώντας μνήμες και εικόνες της καθημερινής ζωής των 100 τελευταίων χρόνων.

Κεραμικά από Αίγινα. Τα λαϊκά κανάτια της Αίγινας, άρχισαν να κατασκευάζονται ήδη από τον 19ο αιώνα. Το υλικό τους είναι η χαρακτηριστική «πασπάρα», δηλαδή αργιλώδης και πορώδης πηλός που είχε την ιδιότητα να κρατάει δροσερό το νερό. Τα κανάτια αυτά γίνονται γρήγορα το σήμα κατατεθέν του νησιού. Είναι πάντα διακοσμημενα με λουλούδια σε έντονα χρώματα, συνήθως γαρύφαλλα και ιβίσκους. Διακοσμούνται επίσης με θέματα όπως καράβια και ελληνική σημαία ή τη φράση «Καλό Πάσχα» ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Στο Cycladic Shop παρουσιαζονται κάποια κανάτια από τη δεκαετία του ’60, κάποια σπανιότερα όπως τα κόκκινα από τη δεκαετία του ’70 και κάποια από την πιο πρόσφατη παραγωγή, διακοσμημένα με αρχαιοελληνικής εμπνεύσεως φρίζες.Κεραμικά από Αίγινα. Κεραμικά από Αγιάσο. Τα πρώτα αγγειοπλαστεία της Αγιάσου ιδρύθηκαν από αγγειοπλάστες πρόσφυγες τη δεκαετία του ’30. Αυτοί, αναπαρήγαγαν τους «τρόπους» του Τσανάκαλε, της ζωγραφισμένης δηλαδή με λαδομπογιές terracotta. Με τον ίδιο τρόπο είναι φτιαγμένα και τα «αναμνηστικά» της δεκαετίας του ’60. Βαζάκια αγιασμού, θυμιατά, διακοσμητικά κανάτια, αλλά και φιγούρες ανθρώπων και γαϊδουριών που μεταφέρουν πόσιμο νερό σε λαϊνια.Κεραμικά από Κεραμεικό. Μία από τις πρώτες ελληνικές βιομηχανίες κεραμικών από τις αρχές του ’20 αιώνα. Παρήγαγε χρηστικά κεραμικά αλλά και μοναδικά κομμάτια. Στα ατελιέ της συνεργάστηκαν κατά καιρούς σπουδαίοι έλληνες εικαστικοί. Στο Cycladic Shop παρουσιάζονται κεραμικά από την τελευταία ενδιαφέρουσα «καλλιτεχνική» περίοδο της βιομηχανίας, των δεκαετιών δηλαδή ’60 και ’70. Λίγο αργότερα, την δεκαετία του ’80, ο Κεραμεικός, χτυπημένος από τους σεισμούς, αλλά και από τον ανταγωνισμό των φτηνών εισαγωγών αναγκάζεται να κλείσει οριστικά.
Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.