Header Ads

Δέσμευση Πούτιν- Κιμ Γιονγκ Ουν για καλύτερες σχέσεις Ρωσίας- Βόρειας Κορέας

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν τη Μ. Πέμπτη, σε μια σύνοδο που έχει σκοπό να δείξει στην Ουάσινγκτον πως οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη δύναμη ικανή να θέτει την ατζέντα ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Οι δύο άνδρες άρχισαν μια ημέρα συνομιλιών σε νησί στα ανοιχτά του Βλαδιβοστόκ, δύο μήνες μετά τη σύνοδο του Κιμ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η οποία δεν απέδωσε καρπούς, μειώνοντας τις ελπίδες για επίλυση της μακρόχρονης αντιπαράθεσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

 

 

Ο Πούτιν και ο Κιμ, στην πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, χαμογελούσαν και αντάλλαξαν χειραψία έξω από τον χώρο της συνάντησης, ένα campus πανεπιστημίου. Σε σύντομες δηλώσεις, ο Πούτιν είπε πως ελπίζει η επίσκεψη του Κιμ να «μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα με τι μέσα θα μπορούσε να επιτευχθεί συμβιβασμός στην Κορεατική Χερσόνησο, τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα, τι μπορεί να κάνει η Ρωσία για να βοηθήσει τις θετικές διεργασίες που είναι τώρα σε εξέλιξη».

«Χωρίς ερώτημα, καλωσορίζουμε τις προσπάθειές σας να αναπτύξετε τον διάλογο ανάμεσα στις Κορέες, και να εξομαλύνετε τις σχέσεις Βόρειας Κορέας- ΗΠΑ» είπε ο Πούτιν.

 

 

Ο Κιμ, που είχε καταφτάσει στο Βλαδιβοστόκ την προηγούμενη ημέρα με το θωρακισμένο τρένο του, είπε στον Πούτιν πως η συνάντηση θα βοηθήσει στην ενίσχυση και την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, που έχουν μακρά ιστορία φιλίας.

«Καθώς η προσοχή του κόσμου επικεντρώνεται στην Κορεατική Χερσόνησο, ο διάλογος μεταξύ μας θα είναι ουσιώδης, προκειμένου να αξιολογήσουμε τις πολιτικές στην χερσόνησο και να μοιραστούμε, συντονίσουμε και μελετήσουμε τις απόψεις μας» είπε ο Κιμ.

 

 

Η σύνοδος στο Βλαδιβοστόκ παρέχει στην Πιονγκγιάνγκ τη δυνατότητα να ζητήσει υποστήριξη από μια νέα πλευρά, τη ρωσική, καθώς και πιθανή χαλάρωση των κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία της. Για το Κρεμλίνο, η σύνοδος είναι μια ευκαιρία να δείξει πως είναι διπλωματικός παίκτης διεθνούς εμβέλειας, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να απομονώσουν τη Ρωσία.

Reuters / HuffPost Greece
Από το Blogger.