Header Ads

Η μαύρη τρύπα βαφτίστηκε από καθηγητή στην Χαβάη

Ένας καθηγητής γλωσσολογίας στη Χαβάη έδωσε όνομα στην μαύρη τρύπα που απεικονίστηκε στην εικόνα που δόθηκε στην δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες.

Ο Λάρι Κιμούρα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χίλο της Χαβάης, ονόμασε την μαύρη τρύπα, «Powehi» που  σημαίνει δύναμη.

εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, δείχνει τη σκιά της μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του Μessier 87 (M87) ενός ελλειπτικού γαλαξία σε απόσταση περίπου 55 εκατ. ετών φωτός από τη Γη. Για να «απαθανατιστεί» η σκιά της χρειάστηκαν οκτώ επίγεια ραδιοτηλεσκόπια ανά τον κόσμο, τα οποία λειτούργησαν σαν ένα τηλεσκόπιο, μεγέθους αντίστοιχου αυτού της Γης.

Το όνομα που έδωσε στην μαύρη τρύπα ο Χαβανέζος καθηγητή, σημαίνει στην κυριολεξία «κοσμοπολίτικη σκοτεινή δημιουργία» ή «εξωραϊσμένη σκοτεινή πηγή ατέλειωτης δημιουργίας» και προέρχεται από μια χαβανέζικη ψαλμωδία του 18ου αιώνα. 

«Το να έχεις το προνόμιο να δώσεις ένα χαβανέζικο όνομα στην πρώτη επιστημονική επιβεβαίωση μιας μαύρης τρύπας είναι πολύ σημαντικό για μένα αλλά και για την γενιά μου», δήλωσε ο Κιμούρα σ′ ένα δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο λόγος που δόθηκε ένα χαβανέζικο όνομα είναι επειδή το έργο περιελάμβανε δύο τηλεσκόπια της Χαβάης.

«Μόλις μου το είπε, σχεδόν έπεσα από την καρέκλα μου», δήλωσε η Τζέσικα Ντέμπσεϊ, αναπληρώτρια διευθύντρια του James Clerk Maxwell Telescope στο Μάουνα Κέα.

Η Ντέμπσεϊ, που ήταν μεταξύ των 200 επιστημόνων που εργάστηκαν για να καταγράψουν την εικόνα της μαύρης τρύπας στον γαλαξία M87, είπε πως το όνομα ταίριαζε εξαιρετικά στην περίσταση.

«Περιγράψαμε αυτό που είχαμε δει ως μια μαύρη τρύπα που φωτίζει το σκοτάδι γύρω της και τότε εμπνεύστηκε αυτό το όνομα». 

 Πηγή: Bloomberg

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.