Header Ads

Το μέλλον της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής έχει άρωμα γυναίκας

Άρωμα γυναίκας σε όλα τα ευρωπαϊκά αξιώματα; Ακόμη και στην ηγεσία του ΝΑΤΟ; Και όμως! Για πρώτη φορά στην ιστορία, γυναίκες διεκδικούν με μεγάλες πιθανότητες να γίνουν τα «αφεντικά» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμη και στο ΝΑΤΟ.

Για παράδειγμα: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, δυναμική, επι 10 χρόνια Πρόεδρος με την  δεύτερη θητεία της  να λήγει τον Μάιο του 2019. Όπως λένε ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ - ΜΠΕ «η Ντάλια μπορεί να είναι η τέλεια διάδοχος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ».

Η Δανέζα Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαργκρετ Βέσταγκερ, είναι επίσης ένα από τα φαβορί για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με δεδομένο ότι το αναμενόμενο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθιστά δύσκολη τη συναινετική εκλογή των κορυφαίων υποψηφίων των δύο μεγάλων κομμάτων - του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες τονίζουν στο  ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι την Βέσταγκερ φαίνεται να στηρίζει και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Η Δανέζα επίτροπος ήταν επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Κοπεγχάγη - και επομένως εκπληρώνει ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής για το αξίωμα του επικεφαλής της Κομισιόν.

Aπό τα ποσοστά που θα αποσπάσουν τα κόμματα στις ευρωεκλογές, θα κριθεί και ποιοι ή ποια θα είναι Πρόεδρος στο νέο ευρωκοινοβούλιο. Το σίγουρο είναι ότι το κεντροδεξιό ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές δεν θα συγκεντρώνουν, όπως μέχρι τώρα, την απόλυτη πλειοψηφία και άρα θα χρειαστεί και η ψήφος και άλλων πολιτικών ομάδων για την εκλογή του Προέδρου.

Οι Πράσινοι θα μπορούσαν να ζητήσουν να αναλάβει την προεδρία του ΕΚ η ηγέτης τους Σκα Κέλερ. Αλλά και για συμβολικούς λόγους (Brexit) η Ιρλανδία θα μπορούσε να έχει μια υποψήφια για την προεδρία του ΕΚ: την σημερινή πρώτη Αντιπρόεδρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μαϊρίντ Μακ Γκίνες. Η Ιρλανδή πολιτικός πιστεύει ότι οι γυναίκες προσφέρουν πολλά στην πολιτική: «Ίσως οι γυναίκες φέρνουν διαφορετική οπτική στον διάλογο. Αν τα ζητήματα είναι πιο κοινωνικά τόσο σε σχέση με την οικογενειακή ζωή όσο και με την ισορροπία στην επαγγελματική ζωή, η πλειοψηφία όσων συμμετέχουν σε αυτά είναι γυναίκες», δηλώνει  η Μακ Γκίνες.

Δυο γυναίκες και για την ΕΚΤ

Αλλά και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δυο γυναίκες θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ΜΠΕ: Η Σιλβι Γκουλάρ, η Γαλλίδα φιλελεύθερη, η οποία διετέλεσε Υπουργός Άμυνας υπό τον Μακρόν είναι σήμερα αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Γαλλίας. Αλλά και η οικονομολόγος Κλόντια Μπουχ που είναι τώρα αντιπρόεδρος της Γερμανικής Bundesbank.

Στο ”παιχνίδι” της διαδοχής Ντράγκι δεν αποκλείεται να παίξει και η Ισπανίδα Υπουργός Οικονομίας, Νάντια Καλβίνιο, η οποία διετέλεσε γενική διευθύντρια αρμόδια για τον προϋπολογισμό στην Κομισιόν.

«Η Νάντια Καλβίνιο είναι φυσικά άνθρωπος των Βρυξελλών, έχει υπάρξει σε κορυφαίες θέσεις εδώ στις Βρυξέλλες και ξέρει πώς δουλεύει η μηχανή. Ξέρει πολύ καλά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και γνωρίζει πώς δουλεύουν οι Βρυξέλλες», είχε δηλώσει ο διευθυντής του Bruegel, Γκούντραμ Βολφ.

Η Ευρώπη έχει ήδη μια Υπουργό Εξωτερικών - ακόμα κι αν δεν μπορουμε να την ονομάσουμε έτσι: την Φεντερίκα Μογκερίνι. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ διάδοχος της Μογκερίνι μπορεί να είναι η σοσιαλδημοκράτισσα πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Θόρνιγκ Σάιντ ή η Προεδρος της Εσθονίας Κερστι Κάλιουλαϊντ με θητεία που ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου 2016. Είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Εσθονίας από τότε που η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1918, καθώς και η νεότερη κάτοχος της θέσης, με ηλικία 46 ετών.

Υπάρχει ακόμη και η Γερμανίδα κορυφαία υποψήφιος του SPD στις ευρωεκλογές και υπουργός Δικαιοσύνης, Καταρίνα Μπάρλει, που θεωρείται το ανερχόμενο αστέρι των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Μία άλλη Γερμανίδα μπορεί να γίνει αργότερα Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.  Αναφερόμαστε στην Υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα φόν Λέγεν, το όνομα της οποίας παίζει πολύ γερά στις Βρυξέλλες για τη διαδοχή του Πολ Ρασμουσεν σε έναν χρόνο.

Η «Τζόκερ» Κριστίν

Τέλος υπάρχει η «Τζόκερ» , η γυναίκα που, λόγω της εμπειρίας της στο Δ.Ν.Τ , θα μπορούσε να είναι με σιγουριά η συναινετική υποψήφια για πολλές ηγετικές θέσεις στη νέα Ευρώπη, στην περίπτωση που οι συσχετισμοί δυσκολεύουν τα πράγματα.

Πρόκειται για την Γαλλίδα, Ρεπουμπλικανή, Κριστίν Λαγκάρντ, δικηγόρο, πρώην Υπουργό Οικονομικών, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον για οκτώ χρόνια, με το ψευδώνυμο «η Αμερικάνα». Η Λαγκάρντ θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί φαβορί για τη διαδοχή Γιούνκερ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - αλλά και του Ντράγκι στην ΕΚΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.