Header Ads

Παναγία των Παρισίων: Η επόμενη ημέρα από την καταστροφική φωτιά στον εμβληματικό γαλλικό ναό

«Ακρωτηριασμένος» και καπνισμένος στέκει ο καθεδρικός ναός της Παναγία των Παρισίων ηλικίας 856 ετών την επομένη της μεγάλης φωτιάς που για ώρες μαινόταν ανεξέλεγκτη και κατάφερε να καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος τους γοτθικής αρχιτεκτονικής κτίσματος. 

Όπως είναι ορατό από μακριά, το κυρίως κτίσμα σώθηκε, κατέρρευσε όμως η ξύλινη οροφή και το ένα κωδωνοστάσιο ενώ δεν έχει γίνει ακόμη ακριβής καταγραφή της έκτασης των ζημιών στο εσωτερικό του ναού. Σε κάθε περίπτωση θα είναι ανυπολόγιστες.

Αλλά με δεδομένο ότι κάποια στιγμή οι πυροσβέστες αμφέβαλαν ακόμη και εάν θα κατάφερναν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά η κατάσβεση της και η διάσωση ενός μεγάλο μέρος του εμβληματικού ναού αποτελεί κατόρθωμα και φέρει μια μερική, έστω ανακούφιση, στους Γάλλους. 

 

Η φωτιά, που εκδηλώθηκε περί τις 19:50 (τοπική ώρα) τη Δευτέρα- για την ακρίβεια Μεγάλη Δευτέρα για τους Καθολικούς- εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου η οικοδόμηση του οποίου ξεκίνησε τον Μεσαίωνα και συγκεκριμένα το 1163.

Η φωτιά έφτασε μέχρι το «βέλος» του ναού το οποίο και τελικά κατέρρευσε ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη.  Ενώ οι φλόγες συνέχιζαν να κατακαίνε τον ναό όλο το βράδυ, πυροσβέστες μάχονταν για να αποτρέψουν την κατάρρευση του ενός κωδωνοστασίου του, ενώ προσπαθούσαν να περισώσουν όσα περισσότερα θρησκευτικά κειμήλια και ― ανεκτίμητης αξίας ― έργα τέχνης ήταν δυνατόν.

 

Μάλιστα κατά την επιχείρηση τραυματίστηκε αρκετά σοβαρά ένας πυροσβέστης.

Ατύχημα κατά τη διάρκεια εργασιών; 

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά πιθανότατα να ξεκίνησε σε σημείο που διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου. Οι δε εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την έρευνα ανακοίνωσαν ότι σε πρώτη φάση αντιμετωπίζουν το περιστατικό ως ατύχημα. Παράλληλα έχει αποκλειστεί το σενάριο του εμπρησμού όπως και αυτό της τρομοκρατικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για «μη εσκεμμένη καταστροφή».

 

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως ξεκινά εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου.

«Θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ όλοι μαζί», τόνισε ο Μακρόν εμφανώς συγκινημένος τονίζοντας πως αυτό θα είναι «το έργο μας τα χρόνια που θα έλθουν».

Εξίσου φορτισμένοι συναισθηματικά ήταν οι παριζιάνοι, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, αλλά και οι τουρίστες που βρέθηκαν στην γαλλική πρωτεύουσα. Χιλιάδες κόσμος παρακολουθούσε αποσβολωμένος, σοκαρισμένος, δακρυσμένος τη στιγμή οι φλόγες και οι καπνοί κατάπιναν 9 αιώνες ιστορίας. 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.