Header Ads

Γάλλος δισεκατομμυριούχος δίνει 100 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ

Η καταστροφή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων αποτελεί πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ αφού η θλίψη για το εμβληματικό μνημείο που τυλίχθηκε στις φλόγες, είναι μεγάλη.

Οι συγκλονιστικές εικόνες δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής του γοτθικού κτιρίου και συγκινούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος François-Henri Pinault, ο οποίος δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας πως μαζί με την οικογένεια του θα δωρίσει 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού.

«Ο πατέρας μου (François Pinault) και εγώ αποφασίσαμε να απελευθερώσουμε από τα κεφάλαια της Άρτεμις το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για να συμμετάσχουμε και εμείς στην προσπάθεια που χρειάζεται για την πλήρη ανασυγκρότηση του ναού της Παναγίας των Παρισίων», έγραψε ο Pinault σε δήλωσή του.

Ο François-Henri Pinault είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του διεθνούς πολυτελούς ομίλου Kering, ο οποίος περιλαμβάνει τους Gucci και Saint Laurent αλλά και πρόεδρο της γαλλικής εταιρείας Groupe Artémis, η οποία κατέχει τη δημοπρασία Christie’s

Μακρόν: Θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ όλοι μαζί

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως ξεκινά εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου.

«Θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ όλοι μαζί», τόνισε ο Μακρόν εμφανώς συγκινημένος τονίζοντας πως αυτό θα είναι «το έργο μας τα χρόνια που θα έλθουν».

Εξίσου φορτισμένοι συναισθηματικά ήταν οι παριζιάνοι, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, αλλά και οι τουρίστες που βρέθηκαν στην γαλλική πρωτεύουσα. Χιλιάδες κόσμος παρακολουθούσε αποσβολωμένος, σοκαρισμένος, δακρυσμένος τη στιγμή οι φλόγες και οι καπνοί κατάπιναν 9 αιώνες ιστορίας. 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναρτηθεί πολλά βίντεο στα οποία Γάλλοι εμφανίζονται να ψέλνουν ακόμη και γονατιστοί εκκλησιαστικούς ύμνους όπως το «Αve Maria». 

UNESCO: Βρισκόμαστε δίπλα στην Γαλλία για την ανασυγκρότηση του Καθεδρικού Ναού

Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό UNESCO παρακολουθεί, όπως και όλος ο κόσμος, την καταστροφή ενός από τα πιο εμβληματικά κτίρια του Παρισιού και σύμφωνα με γενικό διευθυντή της οργάνωσης, Όντρεϊ Αζούλαϊ, βρίσκονται δίπλα στον αγώνα της Γαλλίας.

«Νιώθω πραγματικά θλίψη για την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, που έχει αποτελέσει μια παγκόσμια κληρονομιά από το 1991. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και στηρίζουμε τον αγώνα της Γαλλίας για την προστασία και την ανασυγκρότηση του εμβληματικού κτιρίου».

Η Νοτρ Νταμ, που επιβίωσε πολέμων και επαναστάσεων και αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα της Δυτικής αρχιτεκτονικής, τυλίχθηκε στις φλόγες το απόγευμα της Δευτέρας, προκαλώντας θλίψη και σοκ σε όλο τον πλανήτη.

 
Πηγές: BuzzFeed News, Reuters, AFP, HuffPost France, Εl Pais

 

 

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.