Header Ads

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Κόντε για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας

Η γερουσία της Ρώμης έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε με 167 ”ναι”, 78 ”όχι” και 3 αποχές. 

Η ψήφος εμπιστοσύνης ήταν συνδεδεμένη με την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού. 

Η κεντροαριστερά διαμαρτυρήθηκε για τον αυστηρό περιορισμό του συνολικού χρόνου εξέτασης των μέτρων και δεν πήρε μέρος στην τελική ψηφοφορία. 

Ο προϋπολογισμός του ιταλικού κράτους για το 2019 αναμένεται να εγκριθεί οριστικά από την βουλή της Ρώμης, λίγο πριν το τέλος του χρόνου.

Την ίδια στιγμή πάντως ο ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν εξέφρασε την ανησυχία του για τις πιθανές συνέπειες της συμφωνίας Ρώμης-Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό. «Δεν είμαι ενοχλημένος, αλλά ανησυχώ για το τι σημαίνει αυτό για τη μελλοντική δημοσιονομική πειθαρχία στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Βάιντμαν στην «Welt am Sonntag».

«Η αρχικά υποσχεθείσα μείωση του ελλείμματος δεν έγινε σε κάθε περίπτωση. Στο μέλλον, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις άλλες κυβερνήσεις να επιμείνουν σε σταθερά δημόσια οικονομικά »υποστήριξε .Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ιταλία διαφωνούσαν για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019 για εβδομάδες.

Ο τελικός συμβιβασμός αναφέρει ότι η Ιταλία θα περιορίσει το δημόσιο έλλειμμα στο 2,04% το επόμενο έτος. Πριν από την αλλαγή κυβέρνησης στη Ρώμη, η Ιταλία είχε υποσχεθεί μείωση στο 0,8%. Η νέα κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, στόχευσε το 2,4%. που είχε απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Στο μέλλον, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για την Επιτροπή και τις άλλες κυβερνήσεις να πιέσουν για σταθερά δημόσια οικονομικά», δήλωσε ο Βάιντμαν .

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.