Header Ads

Δημοσκόπηση: Αυτός είναι ο πιο αισιόδοξος λαός για το 2019

Οι Αυστριακοί είναι τόσο αισιόδοξοι για το 2019 όσο ποτέ εδώ και πολύ καιρό, γεγονός που, ενόψει της επικείμενης Πρωτοχρονιάς, καταγράφεται σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία με αισιοδοξία αναμένει τη νέα χρονιά το 54% των ερωτηθέντων, ποσοστό μεγαλύτερο κατά επτά μονάδες από εκείνο κατά την αλλαγή της χρονιάς 2017-2018.

Εξάλλου, είναι η δεύτερη φορά εδώ και επτά χρόνια που το ποσοστό των αισιόδοξων είναι υψηλότερο από εκείνο των απαισιόδοξων (32%), ενώ έχουν μειωθεί ο φόβος από την τρομοκρατία και οι ανησυχίες ως προς την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας.

Μόνο το 13% των ερωτηθέντων δηλώνει πραγματικά ανήσυχο, με το 19% να εμφανίζεται απλά προβληματισμένο, ενώ οι υπόλοιποι δεν κάνουν κάποια πρόγνωση για το τι πρόκειται να έλθει το 2019.

Κυρίως πρόσωπα νεαρής ηλικίας, μορφωμένοι και προερχόμενοι από ανώτερα κοινωνικά στρώματα εμφανίζονται με αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά και σχεδόν κατά το ήμισυ από αυτό το υψηλό ποσοστό τους αναφέρουν πως η αισιοδοξία τους οφείλεται στην προσωπική τους διάθεση και σε ένα γενικότερο αισιόδοξο κλίμα.

Εκείνοι που εμφανίζονται προβληματισμένοι αιτιολογούν τη στάση τους κυρίως λόγω του ―κατά την εκτίμησή τους― αρνητικού πολιτικού κλίματος, ενώ αυτοί που δηλώνουν πραγματικά ανήσυχοι παραπέμπουν στην προσωπική τους κακή διάθεση και στην ακρίβεια των τιμών.

Σε αντίθεση με την κατάσταση που καταγραφόταν πριν από δύο χρόνια, και παλαιότερα, στη δημοσκόπηση εμφανίζεται να έχει περιοριστεί ο φόβος απέναντι σε τρομοκρατικές επιθέσεις ή απέναντι στο υπερβολικό ποσοστό προσφύγων στον πληθυσμό, όπως συνέβαινε για παράδειγμα το 2015 ή το 2016.

Παρόμοιες δημοσκοπήσεις ως προς τις προσδοκίες αλλά και ως προς τις καλές προθέσεις του πληθυσμού για τη νέα χρονιά πραγματοποιούνται από το ίδιο ινστιτούτο, το γνωστό IMAS της αυστριακής πόλης Λιντς κάθε τέλος του χρόνου, από το 1972 και μετά.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.