Header Ads

Κοζάνη – Λ. Ιωαννίδης: «Νόμος το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης»

Κοζάνη – Λ. Ιωαννίδης: «Νόμος το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης»

Το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι πλέον νόμος του κράτους! Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, τονίζοντας ότι στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, πραγματοποιήθηκε  η τροποποίηση του Ν. 4369/2016 για την κατανομή των εσόδων από τη δημοπράτηση CO2, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί  το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που αφορά στη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών.

Η χρηματοδότηση αυτή όπως αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης «θα γίνεται με ποσοστό  6% των εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και δημιουργείται, όπως εκτίμησε ο υπουργός, αποθεματικό της τάξης των 60 εκατομμυρίων την πρώτη τριετία».

Η εξέλιξη αυτή είναι «ιδιαίτερα θετική» τονίζει ο δήμαρχος Κοζάνης, επισημαίνοντας όμως ότι «αυτοί οι πόροι δεν επαρκούν ώστε να χρηματοδοτηθεί επαρκώς η δίκαιη μετάβαση της περιοχής».

Και ακαταλήγει: «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την προσπάθεια δημιουργίας  ενός εξειδικευμένου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στον Προϋπολογισμό  2021-2027 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χρηματοδότηση 4,8 δις ευρώ για τις 41 περιφέρειες της Ε.Ε. με χαρακτηριστικά παρόμοια με τη δική μας»

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

www.ert.gr

ΠΗΓΗ: http://www.ert.gr/?p=1373509
Από το Blogger.