Header Ads

Προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα για πέντε φόρους (...συν τα τέλη κυκλοφορίας)

Απόψε τα μεσάνυχτα εκπνέει η προθεσμία καταβολής τουλάχιστον 5 φόρων, ενώ κανονικά λήγει και η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, για τα οποία όμως μένει να μάθουμε αν θα δωθεί και φέτος παράταση μερικών ημερών. Για τους φορολογούμενους οι οποίοι ή δεν κατάφεραν ή ξέχασαν να πληρώσουν μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες τους φόρους, προβλέπονται προσαυξήσεις. Αυτές ξεκινούν για παράδειγμα από 0,73% το μήνα και φτάνουν μέχρι και σε διπλασιασμό εάν αφορά τα τέλη κυκλοφορίας.

Για να αποφευχθούν οι επιπλέον επιβαρύνσεις, τα πρόστιμα ή ακόμα και η απώλεια ρυθμίσεων που ισχύουν για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εμπρόθεσμα, θα πρέπει να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις νέες οφειλές τους με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Εάν λοιπόν οι φορολογούμενοι θέλουν και κυρίως μπορούν να τακτοποιήσουν όλες τις υποχρεώσεις του 2018, έχουν μόλις μερικές ώρες ακόμα για να πληρώσουν είτε ηλεκτρονικά μέσω web banking, είτε στα γκισέ των τραπεζών τους εξής φόρους:

Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων: Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας παραδοσιακά παίρνει παράταση ορισμένων ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας. Εάν τα τέλη κυκλοφορίας δεν πληρωθούν μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν τα διπλά.

Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης Ι.Χ. δεν επιθυμεί να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019, αλλά και να επιβαρυνθεί και από τα τεκμήρια και τους υπόλοιπους φόρους θα πρέπει υποβάλει δήλωση ακινησίας και να καταθέσει πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Y.

ΕΝΦΙΑ: Απόψε λήγει η τέταρτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με το συνολικό λογαριασμό της δόσης να φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ.
ΦΠΑ: Εταιρίες οι οποίες τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα πρέπει έως και απόψε το βράδυ να αποδώσουν ΦΠΑ.

Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Λήγει απόψε η έκτη και τελευταία δόση για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων.

Φόρος εισοδήματος για πυρόπληκτους: Εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της τρίτης και τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Δόσεις ρυθμίσεων: Υποχρεωτική είναι για τους φορολογούμενους η πληρωμή της δόσης είτε αυτή αφορά ρύθμιση οφειλών προς την εφορία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αντίθετη περίπτωση η ρύθμιση θα χαθεί και ο φορολογούμενους κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με κατασχέσεις.

 

Ωράριο λειτουργίας


Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραμονή Πρωτοχρονιάς είναι ημιαργία για τις εφορίες και οι συναλλαγές με το κοινό θα διακοπούν στη 1 το μεσημέρι.

Τις πρώτες ημέρες του 2019 οι Δ.Ο.Υ. θα υπολειτουργούν. Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ έχει ανακοινώσει ότι από τις 2 έως και τις 4 Ιανουαρίου οι Δ.Ο.Υ. δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου που αφορά στην εφαρμογή της νέας οικονομικής ταξινόμησης εσόδων του λογιστικού σχεδίου της Γενικής Κυβέρνησης, που θα ισχύσει από την 1.1.2019. Τις ίδιες ημερομηνίες δεν θα γίνουν ούτε και εσωτερικές μηχανογραφικές εργασίες, που αφορούν στη βεβαίωση, στην είσπραξη, στη διαγραφή και στην επιστροφή φόρων, την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019, την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019 και την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019.
Οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους που αφορούν στα συγκεκριμένα αντικείμενα εργασιών των Δ.Ο.Υ. μέχρι το τέλος της επόμενης εργάσιμης ημέρας, δηλαδή της Δευτέρας 7 Ιανουαρίου 2019.
Επισημαίνεται ότι οι υπόλοιπες συναλλαγές των ενδιαφερομένων με τις Δ.Ο.Υ. θα πραγματοποιούνται κανονικά, κατά τις ώρες εισόδου του κοινού.

Αλέξανδρος Κλώσσας / HuffPost Greece
Από το Blogger.