Header Ads

Πάτρικ Σάναχαν: O πρώην μηχανικός της Boeing, επικεφαλής στο Πεντάγωνο

Την 1η Ιανουαρίου, ο Πάτρικ Σάναχαν διαδέχεται τον Τζέιμς Μάτις ως υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν είναι στρατηγός τεσσάρων αστέρων όπως ο προκάτοχός του, αλλά είναι μηχανικός και διευθυντής στην Boeing για πάνω από τρεις δεκαετίες.

Μετά από απόφαση του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, ο 56χρονος Πάτρικ Σάναχαν αναλαμβάνει από την προσεχή Τρίτη την ηγεσία του Πενταγώνου, χωρίς να έχει ούτε πολυετή πείρα στις ένοπλες δυνάμεις, ούτε στην πολιτική. «Αλλά αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για τον Τραμπ να αναθέσει στον Σάναχαν την ευθύνη ενός υπουργείου με τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο και ίσως τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων παγκοσμίως», γράφει η γερμανική Die Welt σε αφιέρωμά της για τον νέο υπουργό Αμυνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που είχε διορίσει τον Σάναχαν υφυπουργό Αμυνας το καλοκαίρι του 2017, τον επαίνεσε τώρα με ένα tweet ως «πολύ ταλαντούχο», προσθέτοντας ότι «θα είναι φοβερός» .

Επιλέγοντας άλλωστε έναν μηχανικό ως υπουργό Αμυνας, ο Τραμπ θα έχει πλέον στην αποκλειστική του ευθύνη όλον τον στρατιωτικό και στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ, καθώς ο Σάναχαν, ο οποίος μεγάλωσε στο Σιάτλ, δεν έχει ακόμα ουδεμία επαφή με πολιτικά ή στρατηγικά θέματα.

Αν και ο Σάναχαν δεν έχει πολιτική και στρατιωτική εμπειρία, γνωρίζει πολύ καλά την αεροναυπηγική και την αμυντική βιομηχανία. Οι ειδικοί της αεροναυπηγικής βιομηχανίας εκτιμούν ότι ο Σάναχαν αντιμετωπίζει πλέον τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του « Ήταν ένα είδος ανθρώπου για δύσκολες περιπτώσεις και προβλήματα στην Boeing , ήταν ο «Mister Fix-it» , όπως ήταν το παρατσούκλι . Το πρώτο του πόστο στην Boeing ήταν τα ελικόπτερα, στη συνέχεια, τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και τελικά το 2007 ανέλαβε υπεύθυνος για τα αεροσκάφη «Boeing 787 Dreamliner» .Το 787 είναι ένα από τα βασικά μοντέλα της Boeing που ανταγωνίζεται σκληρά την Airbus. Ο Σάναχαν γνωρίζει λοιπόν από τα χρόνια της αντιπαλότητας τη δύναμη αλλά και τις αδυναμίες της Airbus. Το ερώτημα που θέτουν πάντως κάποιοι αντίπαλοι του Σάναχαν είναι τι θα πράξει ως υπουργός Αμυνας αν –για παράδειγμα-πρέπει να αποφασίσει για αμυντικά συμβόλαια ,για τα οποία ενδιαφέρεται η πρώην εταιρία του;

Ο νέος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ απαντά ότι για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις συμφερόντων με τον πρώην εργοδότη του, θα δημιουργήσει μια επιτροπή που θα αποφασίζει πάντα υπέρ των συμφερόντων του Πενταγώνου, σύμφωνα πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Ο Σάναχαν δεν είναι άλλωστε το πρώτο διευθυντικό στέλεχος της Boeing που αναλαμβάνει ηγετική θέση στο Πεντάγωνο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Φρανκ Σρόντζ -στέλεχος τότε της εταιρίας-ανέλαβε επί τέσσερα χρόνια σημαντικά καθήκοντα στο πλευρό των Αμερικανών προέδρων Ρίτσαρτ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, για να επιστρέψει στη συνέχεια στην Boeing. Αν και η πολιτική του καριέρα ήταν σύντομη, αποτέλεσε εφαλτήριο για τον Σροντζ που έγινε στη συνέχεια το αφεντικό Boeing για 10 ολόκληρα χρόνια από το 1986 έως το 1996. «Ο Σάναχαν μπορεί να έχει παρόμοια σχέδια αν δεν πετύχει στο νέο του ρόλο ως Υπουργός Άμυνας», όπως γράφει η Die Welt .

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.