Header Ads

Τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία για τα έντονα κύματα κακοκαιρίας «Ραφαήλ» και «Σοφία»

Έντονη κακοκαιρία αναμένεται να επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας έως τις απογευματινές ώρες της Πρωτοχρονιάς, καθώς το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό «Ραφαήλ», που από νωρίς το πρωί της Δευτέρας βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, αναμένεται να κινηθεί προς τα ανατολικά, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Από την Πέμπτη θα έλθει ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το πολύ έντονο ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν την Ελλάδα από βορρά προς νότο.

Το meteo-EAA επισημαίνει ότι ο «Ραφαήλ» θα προκαλέσει ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα στα ανατολικά και στα νότια ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, καθώς επίσης στα κεντρικά και νότια νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Τη Δευτέρα, εκτός από τις βροχές και τις καταιγίδες, χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές θα εκδηλωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά, σε ημιορεινά τμήματα από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα, καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Βόρειας Στερεάς και, ενδεχομένως, της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν προς το βράδυ και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι βορειοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 7-9 μποφόρ θα επικρατήσουν προοδευτικά στα πελάγη, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Την Τρίτη η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με ισχυρά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα παρουσιάσει γρήγορη βελτίωση.

Πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής-Βόρειας Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στα ορεινά της Αττικής.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φτάνουν τα 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα προγνωστικά δεδομένα, την Τετάρτη ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα σχεδόν παντού, οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

Το meteo-ΕΑΑ έδωσε στη δημοσιότητα δύο βίντεο στα οποία παρουσιάζει προγνωστικούς χάρτες βροχής και χιονιού μέχρι την Παρασκευή καθώς και την πορεία των αερίων μαζών στην Ευρώπη μέχρι το Σάββατο. Με αποχρώσεις του μπλε είναι ψυχρές αέριες μάζες που θα κατακλύσουν μεγάλο μέρος της ηπείρου και θα επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα μας.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.