Header Ads

Πώς η Web Summit βοηθά τη Λισαβόνα να κάνει «επανεκκίνηση»

Η Web Summit, η μεγαλύτερη συνδιάσκεψη τεχνολογίας της Ευρώπης, βοηθά την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας να κάνει μια «επανεκκίνηση» ως hub για startup εταιρείες, καθώς η χώρα συνεχίζει την ανάκαμψή της από τη μεγάλη κρίση χρέους, δήλωσε ο ιδρυτής του event.

Η συνδιάσκεψη της Λισαβόνας έχει βάλει την πόλη στον παγκόσμιο «χάρτη» της τεχνολογίας, με πολλές επιχειρήσεις με παρουσία στο event να «βάζουν ρίζες» εκεί, προσελκυόμενες από τη σύγχρονη υποδομή, το ντόπιο έμψυχο δυναμικό και το θερμό κλίμα. Οι τοπικές αρχές υπολογίζουν ότι το event, που διαρκεί μια εβδομάδα, παράγει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ στην πόλη, υπό τη μορφή εσόδων ξενοδοχείων κ.α.

Ο ιδρυτής, Πάντι Κόσγκρεϊβ, υπέγραψε συμφωνία φέτος για την παραμονή του event στην Πορτογαλία για άλλα δέκα χρόνια, σηματοδοτώντας μια μεγάλη ενίσχυση των φιλοδοξιών της Λισαβόνας ως hub για startups.

Ο 34χρονος Ιρλανδός επιχειρηματίας άρχισε τη διοργάνωση στο Δουβλίνο πριν από οκτώ χρόνια, με παρουσία μόνο 400 ατόμων, και την έχει επεκτείνει κατά πολύ, στους 70.000 συμμετέχοντες επί πληρωμή και καλεσμένους ομιλητές- περιλαμβανομένου του γγ του ΟΗΕ.

«Είναι μια πόλη που περνά μια αναγέννηση, μια startup πόλη, περνά επανεκκίνηση» είπε στο Reuters ο Κόσγκρεϊβ, μερικές ώρες πριν η ετήσια σύνοδος ανοίξει τις πύλες της το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Κόσγκρεϊβ είπε πως η Web Summit θα δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας στη Λισαβόνα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, πέραν του αυξανόμενου αριθμού εταιρειών τεχνολογίας που ανοίγουν γραφεία στην περιοχή- περιλαμβανομένων της Google και των τμημάτων τεχνολογίας της Mercedes και της BMW.

Όπως είπε, πολλοί είχαν εκφράσει αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον ήταν ορθή κίνηση η μεταφορά της Web Summit στη Λισαβόνα από το Δουβλίνο το 2016, προσπερνώντας μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο.

«Η Πορτογαλία πέρασε μια σκοτεινή δεκαετία σφυροκοπήματος, όπως και η Ιρλανδία» είπε ο Κόσγκρεϊβ, αναφερόμενος στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, που άρχισε γύρω στο 2010, οδηγώντας σε προγράμματα διάσωσης και για τις δύο χώρες. «Αλλά πήραμε μια απόφαση, η οποία νομίζω πως αποδείχθηκε σωστή».

Reuters / HuffPost Greece
Από το Blogger.