Header Ads

Γιατί αντιδρά ο Σύνδεσμος Κληρικών στη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

Αντιδράσεις και διχόνοια φέρνει στους κόλπους της Εκκλησίας η αρχική συμφωνία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους στο πλαίσιο της επιχειρούμενης συνταγματικής αναθεώρησης. 

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε εμφανίζεται σφόδρα δυσαρεστημένος από τις προβλέψεις της συμφωνίας και καλεί τους Μητροπολίτες «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων». Βασικό θέμα διαφωνίας η απόφαση να μην θεωρούνται πλέον δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και αυτό της μισθοδοσίας τους, που φαίνεται ότι μάλλον διαχωρίζει τους κατώτερους κληρικούς από τους μητροπολίτες. 

Το συνδικαλιστικό όργανο των κληρικών κάνει μάλιστα λόγο για μια «επαίσχυντη συμφωνία» ενώ δηλώνουν ξεκάθαρα πως δεν παραμείνουν σιωπηλοί μπροστά στις εξελίξεις αλλά θα περάσουν στην ενεργό δράση αφού στην ανακοίνωση προαναγγέλλονται αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ανάλογες δεν έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα η ελληνική ιστορία.

Η ανακοίνωση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών της Ελλάδος: 

«Φθάνει πια!

Καλούμε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακυρώσουν στην Ιεραρχία τα προ καιρού συμφωνηθέντα Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού.

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος θα δώσει αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, ως έχει, ως αντάλλαγμα για τα όσα έχει προσφέρει η Εκκλησία προς την πολιτεία.

Οι αντιδράσεις μας πρόκειται να είναι μαζικές και πρωτόγνωρες στην ελληνική ιστορία.

Ο απλός παπάς από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, από τα Επτάνησα μέχρι και τα Δωδεκάνησα θα ξεσηκωθεί και θα ταυτισθεί μαζί μας σε αγώνες όχι μόνο για τα εφημεριακά δίκαια αλλά και για την διατήρηση της Ελληνορθοδόξου παραδόσεως μας. Άλλωστε, αυτός είναι που βάσταξε και βαστά μαζί με τους λαϊκούς αδελφούς μας, το βάρος της κρίσης και συνεχίζει την ολοπρόθυμη προσφορά του και τον συντονισμό πλήθους εθελοντικών δράσεων.

Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν.

Αισθανόμεθα προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την λήψη των αποφάσεων, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων που είναι οι Εφημέριοι της Ελλάδος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Σε μια χώρα που ξεπουλώνται τα πάντα δεν θα περιμένουμε το επόμενο χτύπημα που πλήττει την πίστη.

Καλούμε και τον λαό ο οποίος ζει μαύρες μέρες με ανέχεια και αγωνιά για το μέλλον να στηρίξει τους Κληρικούς και την Εκκλησία της Πατρίδας μας .

Έχουν καταφέρει μερικοί από καιρό να στρέψουν μέρος του λαού εναντίον του Κλήρου, εξυπηρετώντας άνομα συμφέροντα, επιζητώντας να εξασθενήσουν τον ρόλο του παπά στην Ελληνική κοινωνία.

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος θα πράξει τα δέοντα να ακυρωθεί η επαίσχυντη για αυτούς συμφωνία προβαίνοντας σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Σε κάθε δύσκολη εποχή της Ελληνικής ιστορίας όποιος τα έβαλε με την Εκκλησία ηττήθηκε κατά κράτος.

Αυτοί που δεν μας ήθελαν συνομιλητές στις δόλιες διαπραγματεύσεις τους, τώρα θα μας βρουν μπροστά τους».

Ιερείς δύο ταχυτήτων; 

Ενδιαφέρον όμως και η κρίσιμη διευκρίνιση που έκανε μιλώντας στο ραδιόφωνο του News247 και στην εκπομπή του Αντώνη Φουρλή και της Στέλλα Γκαντώνα ο ομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Γ. Κονιδάρης. 

Όπως λέει ο κ. Κονιδάρης, το κοινό ανακοινωθέν αφενός «δεν σηματοδοτεί χωρισμό και αυτή η μεταφορά της μισθοδοσίας στην Εκκλησία δεν είναι σίγουρα καλό για τους κληρικούς» και θέτει το κρίσιμο ερώτημα: «Των απλών κληρικών, των αρχιεπισκόπων και των Μητροπολιτών γιατί δεν μεταφέρεται; Και τι θα γίνει με τη σύνταξη και την περίθαλψή τους». Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας που έχει ανακοινωθεί δεν διευκρινιζόταν πως οι αλλαγές στην μισθοδοσία δεν αφορά συνολικά τον κλήρο και από αυτή εξαιρούνται αρχιεπίσκοποι και μητροπολίτες.

Διατύπωσε μάλιστα τη σκέψη ότι ενδεχομένως να δίνονται υπερεξουσίες στους υψηλά ιστάμενους, που θα μπορούν να προσλαμβάνουν και να απολύουν κατά το δοκούν.

Οι κρίσιμες αυτές διευκρινήσεις ίσως να εξηγούν μάλιστα και την σφοδρή αντίδραση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών της Ελλάδος. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ΔΙΣ της οποίας προΐσταται ο αρχιεπίσκοπος, αποτελείται από 12 μέλη, που αλλάζουν κάθε χρόνο. «Είναι αντιπρόσωποι της ιεραρχίας, αλλά στα μείζονα θέματα, την απόφαση παίρνει η ιεραρχία. Πολλοί αρχιερείς είναι κουμπωμένοι, γιατί δημιουργείται μία συμφωνία που δεν έχει καμία σχέση με το Σύνταγμα. Ο κ. Τσίπρας δεν πειράζει καθόλου το Σύνταγμα. Όλα αυτά τα θέματα μπορούν να ρυθμιστούν με νόμους». 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.