Header Ads

Citigroup: Ισχνή ανάκαμψη το 2021 παρά τα εμβόλια

Μικρές προσδοκίες για θεαματική ανάπτυξη των οικονομιών το 2021 διατηρεί ο οίκος Citigroup, τοποθετώντας την ευεργετική επίδραση των εμβολίων και της υγειονομικής βελτίωσης κατά της πανδημίας προς το τέλος της επόμενης χρονιάς, εφόσον υπάρξει σωστός χρονισμός στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Σε πρόσφατη ανάλυση του ο οίκος εκτιμά ότι οι θετικές προοπτικές των αναπτυγμένων οικονομιών θα φανούν στο δ’ τρίμηνο του 2021 και στο μεγαλύτερο μέρος των αναδυόμενων οικονομιών στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Η βασική τους υπόθεση είναι ότι οι εμβολιασμοί Covid-19 θα μπορούσαν να αυξήσουν την παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% το 2021 και 3,0% το 2022, καθώς η κινητικότητα θα επιστρέφει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. 

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι πλήρης ανάκαμψη των δραστηριοτήτων στα προ πανδημίας επίπεδα ενδέχεται να καθυστερήσει περισσότερο και η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) αναμένει ότι η παγκόσμια κίνηση επιβατών δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας πριν το 2024.

Στην περιοχή των αναπτυγμένων οικονομιών, κάποια μορφή ανοσίας από τον εμβολιασμό θα μπορούσε να επιτευχθεί έως το 4Q 2021. Οι μεγάλες οικονομίες ενδέχεται να ξεκινήσουν στοχοθετημένη διανομή σε ομάδες προτεραιότητας τον Δεκέμβριο φέτος και το πρώτο τρίμηνο του 2021, διευρύνοντας την προσφορά στα επόμενα τρίμηνα του 2021.

Με την κινητικότητα να έχει ήδη ανακάμψει στην Ανατολική Ασία (συμπεριλαμβανομένης της Κίνας) από τα μέσα του 2020, ο θετικός αντίκτυπος από τη σταδιακή προώθηση των εμβολιασμών, εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερος στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών. 

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας εκτιμούν ότι το γ’ τρίμηνο του 2021 δεν αποτελεί μια λογική περίοδο για σημαντική μείωση της κλίμακας των πρωτοβουλιών στον τομέα της δημόσιας υγείας και για την Ευρώπη υποστηρίζουν ότι το τρίτο τρίμηνο του 2021, ενδέχεται να μη σηματοδοτήσει ακόμη την επιστροφή στην κανονικότητα από άποψη συμπεριφοράς του κόσμου, κάτι που μπορεί να συνεχίσει να αντικατοπτρίζει ανησυχίες για την υγεία έως ότου ένα εμβόλιο είναι ευρύτερα διαθέσιμο. Η Citigroup υποθέτει ότι τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής εμβολίων και άλλοι παράγοντες αβεβαιότητας θα μπορούσαν να παρατείνουν ορισμένα περιοριστικά μέτρα όπως η χρήση μάσκας.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή των αναδυόμενων αγορών, ορισμένες μικρές ανοικτές οικονομίες μπορεί να επιτύχουν αρκετές διμερείς συμφωνίες εμβολίων, με την ανοσία της αγέλης να είναι εφικτή έως το δ′ τρίμηνο του 2021. Επίσης, οι μεγάλες σε πληθυσμό χώρες της περιοχής, που έχουν εγχώρια ικανότητα παραγωγής εμβολίων, ενδέχεται να προμηθευτούν με αρκετά εμβόλια για να καλύψουν τις ανάγκες τους έως το α’ εξάμηνο του 2022. Παράλληλα, μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε έως το τέλος του 2022 (ή ακόμα και αργότερα) για να γίνουν διαθέσιμα επαρκή εμβόλια σε οικονομίες χαμηλού εισοδήματος και περιορισμένους δημοσιονομικούς πόρους και ικανότητα εγχώριας παραγωγής.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο σε ό,τι αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα είναι το πόσοι τελικά θα θέλουν να εμβολιαστούν. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό αποδοχής εμβολίου Covid-19 μειώθηκε κατά 4% σε 73% τον Οκτώβριο από τον Ιούλιο-Αύγουστο. 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.