Header Ads

ΕΕ και Βρετανία αλληλοπροειδοποιούνται πως τελειώνει ο χρόνος για εμπορική συμφωνία για το Brexit

Η Βρετανία και η ΕΕ αντάλλαξαν προειδοποιήσεις τη Δευτέρα πως τελειώνει ο χρόνος για να φτάσουν σε εμπορική συμφωνία για το Brexit, με μεγάλες διαφορές να εξακολουθούν να υφίστανται ως προς την κρατική βοήθεια, την αλιεία κ.α..

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέρχεται από την «τροχιά» της ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου, όταν λαμβάνει τέλος μια μεταβατική περίοδος ανεπίσημης συμμετοχής μετά την επίσημη αποχώρηση τον προηγούμενο Ιανουάριο, και οι πλευρές προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για να διέπει ετήσιο εμπόριο ύψους περίπου ενός τρισ. δολαρίων.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που είναι επίσης αντιμέτωπος με τον χειρότερο επίσημο απολογισμό θανάτων από Covid-19 στην Ευρώπη, λέει πως μια συμφωνία θα ήταν προτιμότερη, μα πως η Βρετανία, που εντάχθηκε στην ΕΕ το 1973, θα ανθίσει και χωρίς κάτι τέτοιο.

Οι συνομιλίες στο Λονδίνο το Σαββατοκύριακο ήταν «αρκετά δύσκολες» και «μεγάλες αποκλίσεις» παρέμεναν σε θέματα αλιείας, οικονομικού «fair play» και διευθέτησης διαφορών, ανέφερε πηγή της ΕΕ.

«Μας τελειώνει ο χρόνος» είπε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σάιμον Κόβενι.

Στον ίδιο τόνο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε πως κάποιες χώρες- μέλη της ΕΕ χάνουν την υπομονή τους. «Δεν χρειαζόμαστε μια συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος και το ξεκαθαρίσαμε αυτό...μια συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων» είπε.

Εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε ότι έχει υπάρξει πρόοδος μα «εξακολουθεί να υπάρχει απόκλιση σε ζητήματα».

«Θέλουμε να προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου το συντομότερο δυνατόν, αλλά ξεκαθαρίσαμε πως δεν θα αλλάξουμε τη διαπραγματευτική μας θέση» είπε.

Οι συνομιλίες μεταξύ του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, και του Βρετανού επικεφαλής διαπραγματευτή, Ντέιβιντ Φροστ, συνεχίζονταν τη Δευτέρα. Η ομάδα της ΕΕ αναμενόταν να παραμείνει στο Λονδίνο για δύο ή τρεις ακόμα ημέρες.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.