Ενα χρόνο μετά τον συναγερμό στη Γουχάν, η Κίνα αμφισβητεί την προέλευση του κορονοϊού
Ένα περίπου χρόνο μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων κορονοϊού στην κινεζική πόλη Γουχάν και την εμφάνιση της νέας απειλής που θα άλλαζε τα δεδομένα που όλοι γνωρίζαμε, η χώρα χρηματοδοτεί μια εκστρατεία που στόχο θα έχει τη μελέτη της προέλευσης του φονικού ιού.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν κάνει εκτενείς αναφορές στον Covid-19 που εντοπίστηκε σε συσκευασία κατεψυγμένων τροφίμων, ενώ η εφημερίδα «People’s Daily» μέσα από δημοσίευση στο Facebook που έκανε την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε πως όλα τα επίσημα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως η πανδημία δεν ξεκίνησε από τη Γουχάν της κεντρικής Κίνας.
«Η Γουχάν ήταν η πόλη στην οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορονοϊός, όχι όμως αυτή από την οποία προήλθε», σχολίασε ο Ζενγκ Γκουάνγκ, πρώην επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος ρωτήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης για την προέλευση του ιού, απάντησε πως είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της περιοχής πού εντοπίστηκε για πρώτη φορά και του σημείου από το οποίο πέρασε μολύνοντας εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.
Ένα σχετικό έγγραφο, με βάση το οποίο η Γουχάν δεν είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησαν όλα, υπέβαλαν Κινέζοι επιστήμονες και στο ιατρικό περιοδικό Lancet, για δημοσίευση, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει αξιολογηθεί από την υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα. Στο ίδιο έγγραφο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως κατά πάσα πιθανότητα ο Covid-19 προήλθε από κάποιο μέρος της Ινδίας.
Οι ισχυρισμοί των Κινέζων επιστημόνων ωστόσο δεν φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνους τους δυτικούς συναδέλφους τους. Ο Μάικλ Ράιαν, διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα ήταν «μεγάλο ρίσκο» να υποστηρίξουμε δημόσια πως η ασθένεια δεν εμφανίστηκε στην Κίνα.
«Είναι σαφές πως οι επικεφαλής της υγείας οφείλουν να μελετούν τις περιοχές στις οποίες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι περιπτώσεις», συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.
Όσον αφορά τα ίχνη του ιού που εντοπίστηκαν σε συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων, οι επιστήμονες τονίζουν πως η καταγραφή αντιπροσωπεύει πολύ χαμηλό κίνδυνο για μια ασθένεια που πιστεύεται πως μεταδίδεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων της αναπνοής.
Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο Άντριου Πεκόζ της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Τζον Χόπκινς μιλώντας στο Associated Press. «Δεν έχω πειστικά δεδομένα πως ο Sars-CoV-2 στη συσκευασία τροφίμων ενέχει σημαντικό κίνδυνο μόλυνσης», είπε χαρακτηριστικά.
Καθώς ο ανθρώπινος και οικονομικός φόρος της πανδημίας αυξάνεται, το Πεκίνο θέλει να προστατεύσει τη φήμη του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Σημειώνεται πως ο κορονοϊός έχει μέχρι σήμερα μολύνει πάνω από 60 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει οδηγήσει στο θάνατο σχεδόν 1,5 εκατομμύριο.
(Mε πληροφορίες από Guardian)