Header Ads

Γαλλία: Ενώπιον δικαστή οι αστυνομικοί που κατηγορούνται για ξυλοδαρμό μαύρου μουσικού παραγωγού

Οι τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι κατηγορούνται για τον άγριο ξυλοδαρμού ενός μαύρου μουσικού παραγωγού, μια υπόθεση που σόκαρε τη χώρα, οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον δικαστή, σύμφωνα με μια πηγή που έχει γνώση του θέματος.

Οι διαδηλώσεις που οργανώθηκαν χθες Σάββατο στη Γαλλία εναντίον της αστυνομικής βίας σημαδεύτηκαν από επεισόδια. Τουλάχιστον 130.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, πάνω από 500.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Εν μέσω του τεταμένου πολιτικού κλίματος, με αφορμή τον νόμο περί «Καθολικής Ασφάλειας» που προώθησε η κυβέρνηση –και ο οποίος ένωσε δημοσιογράφους, παραγωγούς ντοκιμαντέρ, σκηνοθέτες, προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων– ο ιστότοπος Loopsider έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη το βίντεο που προκάλεσε σάλο στη Γαλλία: στις εικόνες αυτές τρεις αστυνομικοί χτυπούν άγρια τον Μισέλ Ζεκλέρ, μέσα στο στούντιό του στο Παρίσι, στις 21 Νοεμβρίου, ενώ στη συνέχεια ένας τέταρτος, απ’ έξω, ρίχνει μέσα ένα δακρυγόνο.

Σε άλλο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, οι αστυνομικοί, περιστοιχισμένοι από συναδέλφους τους που δεν επεμβαίνουν, συνεχίζουν να χτυπούν τον Ζεκλέρ στον δρόμο, αφού τον έσυραν έξω από το στούντιο.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Εΐτς πρόκειται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα ότι παρατείνεται η κράτηση των τεσσάρων αστυνομικών, σε βάρος των οποίων διενεργείται έρευνα από τη Γενική Επιθεώρηση της Εθνικής Αστυνομίας (την «αστυνομία της αστυνομίας»).

Στα χθεσινά επεισόδια συνελήφθησαν 81 άνθρωποι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας Σύρος φωτορεπόρτερ, συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος κάλυπτε τη διαδήλωση στο Παρίσι.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.