Header Ads

Παπαευαγγέλου: Επιτέλους μείωση νέων κρουσμάτων και θετικότητας

.

Για μείωση «επιτέλους» των νέων κρουσμάτων και της θετικότητας έκανε λόγο στην ενημέρωση για τον κορονοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, καθώς είπε ότι ο δείκτης Rt έπεσε κάτω από το 1 σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Δυστυχώς, όπως τόνισε, η πίεση στις ΜΕΘ της βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα που ξεκίνησαν από την αρχή του μήνα δεν τηρήθηκαν από όλους και αυτό -όπως είπε- δεν χρειάζεται κάποια επιστημονική εξήγηση, καθώς το βλέπουμε στους δρόμους.

Αναφερόμενη στα σημερινά κρούσματα είπε ότι 255 αφορούν στην Αττική, 213 στην Θεσσαλονίκη και 49 κρούσματα καταγράφηκαν στην Λάρισα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στα 1.044 τα νέα κρούσματα, με 85 νέους θανάτους

Όπως τόνισε μόνο η δραματική μείωση των επαφών και η χρήση μάσκας μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. «Συγχρωτισμός και συνάθροιση δηλώνουν ασέβεια για τη δημόσια υγεία τους γιατρούς και τους νοσηλευτές αλλά και για την πλειονότητα των ανθρώπων που τηρούν τα μέτρα στη χώρα» τόνισε και συμπλήρωσε πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Προσέθεσε ότι η επιτροπή θα συζητήσει και θα εισηγηθεί για μερική άρση κάποιων μέτρων αλλά εξήγησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά μας τις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι η μείωση των νέων κρουσμάτων στα αστικά κέντρα είναι αισθητή, καθώς ο ενεργός αριθμός καταγραφής των κρουσμάτων είναι κάτω από το 1 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ωστόσο πως τα στοιχεία αυτά αφορούν τις παρατηρήσεις που έγιναν πριν από 10 ημέρες.

Πάντως αναφερόμενος στα ενεργά κρούσματα είπε ότι παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, όσα ήταν στην αρχή του Νοεμβρίου, εξηγώντας ότι μειώθηκαν τα νέα κρούσματα κατά 30% στην Αθήνα και κατά 20% στη Θεσσαλονίκη. Όπως εξήγησε η ουσιαστική μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τονίζοντας πως οι ηλικιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου είναι αυτές των 40-65 και των 65 άνω όπου εμφανίζεται υψηλότερη επίπτωση της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας από την πλευρά του χαρακτήρισε «απαράδεκτα τα κακόβουλα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου» που αφορούσαν την καταγραφή των κρουσμάτων. Συνέχισε τονίζοντας πως υπάρχει ένα και μοναδικό κέντρο καταγραφής, το εθνικό μητρώο ασθενών COVID, απαντώντας στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μη έγκυρη καταμέτρηση των κρουσμάτων. Όσον αφορά τις ιδιωτικές συμβάσεις που αναφέρονται στα ίδια δημοσιεύματα είπε ότι από τις 2 Ιουνίου 2020 υπάρχει αναρτημένη στη Διαύγεια συγκεκριμένη σύμβαση που αφορά τις ΚΟΜΥ και ότι αυτές οι κινητές μονάδες καταγραφής αναφέρονται στο ΕΟΔΥ. Τέλος τόνισε ότι «όλα αυτά βλάπτουν την προσπάθεια σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την πανδημία στη χώρα».

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε: «Όσα γράφτηκαν χθες, όλοι εμείς στην οικογένεια της πολιτικής προστασίας τα θεωρούμε παντελώς άδικα και παντελώς αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις και επικοινωνία. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας Υγείας, υπάρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού σε όλη τη χώρα».

«Οι στιγμές είναι δύσκολες και απαιτούν από όλους σοβαρότητα, απαιτούν από όλους προσήλωση στον στόχο και στο αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Οι 18 περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο

O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε ότι οι περιοχές που παρουσιάζουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο είναι οι ακόλουθες 18: Πέλλα, Δράμα, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Φλώρινα, Ημαθία, Λάρισα, Κιλκίς, Ξάνθη, Χαλκιδική, Μαγνησία, Καρδίτσα, Καβάλα, Τρίκαλα, Έβρος, Σέρρες, Ροδόπη.

Στην Πιερία το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται τα τελευταία 24ώρα αντί να σταθεροποιείται ή να μειώνεται, όπως σε άλλες περιοχές, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ακόμα μια φορά ότι «η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη και αναγκαία», συμπληρώνοντας «σε κάθε χωριό, κάθε πόλη, κάθε γωνιά της Πιερίας».

Σχετικά με τους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν διενεργηθεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι «το τελευταίο τριήμερο, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν πραγματοποιήσει 189.710 ελέγχους και κατέγραψαν 4.963 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων σε όλη τη χώρα. Συνολικά επιβλήθησαν πρόστιμα ύψους 1.129.850 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε 13 επιχειρήσεις».

«Τηρούμε τα μέτρα όχι από τον φόβου του προστίμου αλλά γιατί έτσι θα σωθούν ανθρώπινες ζωές, θα προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κατόπιν, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στην εορταστική περίοδο που ξεκινά λέγοντας «φέτος οι γιορτές αυτές θα είναι διαφορετικές» και υπενθυμίζοντας, «οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών δεν επιτρέπονται για όσο ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. Θα γιορτάσουμε τις ονομαστικές εορτές των αγαπημένων μας προσώπων από μακριά» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ώστε «να τους προστατεύσουμε».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.