Header Ads

Στον Σκωτσέτζο συγγραφέα Ντάγκλας Στιούαρτ το Βραβείο Booker

Νικητής του Booker 2020 είναι ο 44χρονος συγγραφέας Ντάγκλας Στιούαρτ, ο οποίος απέσπασε το περιώνυμο βραβείο με το πρώτο του μυθιστόρημα, το οποίο έχει τίτλο «Shuggie Bain». 

Ο Σκωτσέζος στην καταγωγή, εγκατεστημένος στην Νέα Υόρκη, συγγραφέας αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού που μεγαλώνει μέσα στη φτώχεια στη Γλασκώβη του 1980, ενώ η μητέρα του δίνει τη δική της μάχη με τον εθισμό -μια ιστορία που βασίζεται στη δική του ζωή. 

Ο Στιούαρτ χαρακτήρισε τον εαυτό του «παιδί εργατικής τάξης που είχε διαφορετική καριέρα και άργησε να ασχοληθεί με τη συγγραφή».

Είναι ο δεύτερος Σκωτσέζος που κερδίζει το βραβείο των 50.000 λιρών (56.000 ευρώ) μετά τον Τζέιμς Κέλμαν, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής το 1994, με το μυθιστόρημα του «How Late It Was, How Late», ένα βιβλίο που όπως είπε ο Στιούαρτ «άλλαξε τη ζωή του».

Κεντρικό πρόσωπο στο «Shuggie Bain» είναι ο Σόγκι, ο οποίος προσπαθεί να φροντίσει την αλκοολική μητέρα του, Άγκνες, η κατάρρευση της οποίας συμπίπτει με την συνδειτοποίηση της σεξουαλικής ταυτότητας του μικρότερου γιου της. Το μυθιστόρημα είναι αφιερωμένο στην μνήμη της μητέρας του Στιούαρτ, η οποία πέθανε από αλκοολισμό όταν εκείνος ήταν μόλις 16 ετών.

Όταν έμαθε ότι είναι ο νικητής του βραβείου, δηλωσε δακρυσμένος ότι είναι «εντελώς σοκαρισμένος» και ευχαρίστησε την μητέρα του, η οποία βρίσκεται «σε κάθε σελίδα αυτού του βιβλίου. Έχω πει ξεκάθαρα ότι χωρίς εκείνη δεν θα υπήρχα, η δουλειά μου δεν θα υπήρχε», πρόσθεσε. 

Η Μάργκαρετ Μπάσμπι, επικεφαλής της επιτροπής του Booker δήλωσε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο προορισμένο να γίνει κλασικό. 

Ο Ντάγκλας Στιούαρτ έχει ήδη γράψει το δεύτερο μυθιστόρημα του που έχει τίτλο «Loch Aweο». 

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά το 2021 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Σταυρούλας Αργυροπούλου.

Διακόπτουμε το πρόγραμμά μας για έκτακτη επικαιρότητα! Το «Shuggie Bain» του Douglas Stuart αποσπά το The Booker...

Δημοσιεύτηκε από Εκδόσεις Μεταίχμιο - Ekdoseis Metaixmio στις Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020

Με πληροφορίες από Guardian 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.