Header Ads

Σχέδιο Yellowhammer: Χάος με ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων σε περίπτωση άτακτου Brexit

Ενα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξέσπασμα ασθενειών και ελλείψεις φαρμάκων, νωπών τροφίμων και καυσίμων, πλήττοντας περισσότερο τους φτωχούς, επισημαίνουν τα επίσημα έγγραφα της βρετανικής κυβέρνησης.

Τα έγγραφα - που φέρουν την ένδειξη «επίσημο εμπιστευτικό» - επίσης προειδοποιούν για «αύξηση των δημόσιων ταραχών και των κοινωνικών εντάσεων», «πανικού» στα σούπερ μάρκετ και τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση στο Κεντ καθώς η ΕΕ θα επιβάλλει δασμούς και ελέγχους στα εμπορεύματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπάρχει, ακόμη, πιθανότητα καθυστερήσεων για τους επιβάτες στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, καθώς οι Βρετανοί πολίτες θα αντιμετωπίσουν αυστηρότερους ελέγχους μετανάστευσης,

Τα έγγραφα του σχεδίου Yellowhammer - που χαρακτηρίζεται ως «το λογικά χειρότερο δυνατό σενάριο» σε περίπτωση άτακτου Brexit - φέρουν ημερομηνία 2 Αυγούστου, όταν ο Μπόρις Τζόνσον έγινε πρωθυπουργός, και δημοσιεύθηκαν με αίτημά του, από τη στιγμή που η κυβέρνησή του έχασε τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή για τη δημοσιοποίησή τους.

Τα έγγραφα αυτά μπορούν να ασκήσουν τεράστια πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τη δέσμευσή του για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, με ή χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου - μια υπόσχεση που εξακολουθεί να υφίσταται, παρά τον αντίθετο νόμο που ψηφίστηκε, ο οποίος μπλοκάρει το Brexit.

Ο Μάικλ Γκόουβ, ο αρμόδιος υπουργός για τον σχεδιασμό του Brexit χωρίς συμφωνία, επέμεινε ότι τα έγγραφα του Yellowhammer δεν αποτελούν «μια πρόβλεψη για το τι είναι πιθανότερο να συμβεί».

«Περιγράφει το τι θα μπορούσε να συμβεί στο χειρότερο δυνατό σενάριο, παρέχοντας έτσι ένα διευρυνόμενο πλαίσιο κυβερνητικού σχεδιασμού για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι για την έξοδο», ανέφερε.

Ωστόσο, η δημοσιογράφος της Sunday Times, Ρόζαμουντ Εργούιν, η οποία είχε εξασφαλίσει διαρροή αυτών των εγγράφων τον περασμένο μήνα, επέμεινε ότι η έκδοση που είχε ήταν ένα «βασικό σενάριο», υποστηρίζοντας ότι αυτό υποδεικνύει τι πρόκειται να συμβεί.

Πολλές από τις αναταραχές θα οφείλονται σε καθυστερήσεις στα εμπορεύματα που διασχίζουν τη Μάγχη, ενώ οι ροές των φορτηγών θα μειωθούν στο 40-60%, με αποτέλεσμα η αναμονή στο κυκλοφοριακό κομφούζιο να φτάνει μέχρι και τις 2,5 ημέρες, καθώς οι οδηγοί θα περιμένουν να διασχίσουν τα σύνορα.

Οι καθυστερήσεις μέσω των λιμένων θα οδηγήσουν σε έλλειψη φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών, καθώς τα τρία τέταρτα εισάγονται σε ολόκληρη τη Μάγχη, καθιστώντας τα ιδιαίτερα ευάλωτα σε σοβαρές καθυστερήσεις.

Η διακοπή της παροχής φαρμάκων για κτηνιάτρους θα μπορούσε επίσης να παρεμποδίσει την ικανότητα της Βρετανίας να προλαμβάνει και να ελέγχει τις εστίες ασθενειών, ορισμένες από τις οποίες θα επηρεάσουν τον άνθρωπο.

Θα μπορούσαν επίσης να βλάψουν την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων, το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων και τη διαθεσιμότητα.

Η βιομηχανία δεν θα είναι σε θέση να αποθηκεύσει τόσο πολύ φάρμακο όπως και κατά την προετοιμασία για την προγραμματισμένη ημέρα εξόδου 29 Μαρτίου, όταν αποθηκεύτηκε περίπου τέσσερις έως 12 εβδομάδες αξίας.

 

There will be shortages of medicines

Θα υπάρξει επίσης έλλειψη ορισμένων τύπων νωπών τροφίμων καθώς και ”κρίσιμα” συστατικά, χημικά προϊόντα και συσκευασίες για την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Αυτοί οι δύο παράγοντες ”δεν θα προκαλέσουν συνολική έλλειψη τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα μειώσουν τη διαθεσιμότητα και την επιλογή των προϊόντων και θα αυξήσουν τις τιμές, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ευάλωτες ομάδες”.

Η καλλιεργητική περίοδος της Βρετανίας θα έχει επίσης τελειώσει και η βιομηχανία θα υποστεί μεγαλύτερη πίεση εξαιτίας των προετοιμασιών για τα Χριστούγεννα.

″Υπάρχει ο κίνδυνος η αγορά πανικού να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη διακοπή της προσφοράς τροφίμων”, αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης για «αύξηση των δημοσίων διαταραχών και των κοινοτικών εντάσεων» με διαμαρτυρίες που απορροφούν «σημαντικά ποσά» αστυνομικών πόρων.

Και θα υπάρξει έλλειψη καυσίμων στη νοτιοανατολική Αγγλία λόγω των ουρών κυκλοφορίας στο Κεντ, ιδιαίτερα αν μπλοκάρουν τη διάβαση Dartford.

Θα μπορούσε να διαρκέσει έως τρεις μήνες πριν η ροή των φορτηγών που διασχίζουν το κανάλι βελτιώνεται στο 50-70% των σημερινών επιπέδων.

Θα υπάρξουν επίσης καθυστερήσεις στους επιβάτες στο St Pancras, στο Dover και στη σήραγγα της Μάγχης, καθώς οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου υπόκεινται σε αυξημένους ελέγχους μετανάστευσης στην ΕΕ.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν προς και από τα αεροδρόμια και τους λιμένες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν επίσης καθυστερήσεις λόγω περισσότερων ελέγχων.

Στα ύδατα που περιβάλλουν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ αλιευτικών σκαφών που δεν κατευθύνονται σωστά στα θαλάσσια σύνορα.

Οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας θα αντιμετωπίσουν ”σοβαρές” διαταραχές, με ορισμένες επιχειρήσεις να χρεοκοπούν ή να μετεγκατασταθούν για να αποφύγουν την καταβολή των τιμολογίων της ΕΕ.

Ο τομέας των γεωργικών προϊόντων διατροφής θα πληγεί περισσότερο, με απώλειες θέσεων απασχόλησης που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε διαμαρτυρίες και άμεσες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των οδικών μπλοκαρίδων.

Το λαθρεμπόριο στα σύνορα της Ιρλανδίας είναι πιθανό να αυξηθεί και η αναστάτωση ”θα είναι ιδιαίτερα σοβαρή στις συνοριακές κοινότητες, όπου και οι εγκληματικές και οι αντιφρονούντες λειτουργούν ήδη με μεγαλύτερη απειλή και ατιμωρησία”, ανέφεραν τα χαρτιά.

Ανταποκρινόμενος στα έγγραφα, ο σκιώδης γραμματέας του Brexit, Keir Starmer, δήλωσε ότι ήταν ”εντελώς ανεύθυνο για την κυβέρνηση να προσπάθησε να αγνοήσει αυτές τις αυστηρές προειδοποιήσεις και να εμποδίσει το κοινό να δει τα στοιχεία”.

Η δική μου γραμματέας της δουλειάς Diane Abbott είπε: ”Η διακοπή της ανταλλαγής δεδομένων σχετικά με την εγκληματικότητα και μια υπερβολικά εκτεταμένη αστυνομική δύναμη που αφέθηκε για να αντιμετωπίσει τις δημόσιες αναταραχές - τα έγγραφα #Yellowhammer δείχνουν πόσο το Tories No Deal Brexit θέτει την ασφάλεια μας σε κίνδυνο”.

Εν τω μεταξύ, η βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων, Caroline Lucas, δήλωσε ότι «απλά βεβαιώνει την πεποίθηση ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι πρόθυμη να σκεφτεί ένα μέλλον που θα προκαλέσει τόσο πόνο και διαταραχή - πολύ λιγότερο βιασύνη προς αυτήν.

″Είναι αυτό που εννοούσε ο Μπόρις Τζόνσον με το” κάνει ή πεθαίνει ”;”

Σε επιστολές προς τον κ. Dominic Grieve και τον Hilary Benn, τους βουλευτές που προκάλεσαν την ώθηση για δημοσίευση, ο Gove δήλωσε εν τω μεταξύ ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να συμμορφωθεί με τα αιτήματα για απελευθέρωση των εγγράφων του υπουργικού συμβουλίου, καθώς θα παραβίαζε τον υπουργικό κώδικα και τον νόμο για την ελευθερία της πληροφορίας.

Ένα τμήμα των εγγράφων Yellowhammer εκπονήθηκε επίσης για να προστατεύσει την εμπορική ευαισθησία.

Απαντώντας απευθείας στο Grieve, ο Gove εξήγησε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εκτελέσει αίτημα δημοσίευσης όλων των επικοινωνιών που σχετίζονται με την prorogation, συμπεριλαμβανομένων των WhatsApp, Telegram, Signal, Facebook, email, text και iMessages που αποστέλλονται από, συμβούλους.

Ο Gove χαρακτήρισε το αίτημα αυτό ως μια ”άνευ προηγουμένου, ακατάλληλη και δυσανάλογη” χρήση του κοινοβουλίου, καθώς οι υπάλληλοι δεν έχουν δικαίωμα απάντησης και η απόκτηση των πληροφοριών θα έθετε την κυβέρνηση σε παραβίαση πολλών νόμων, συμπεριλαμβανομένου του νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του νόμου περί προστασίας δεδομένων.

Arj Singh
Από το Blogger.