Header Ads

Βαθαίνει η κρίση του Brexit μετά την απόφαση σκωτσέζικου δικαστηρίου

Το ανώτατο εφετείο της Σκωτίας αποφάνθηκε την Τετάρτη πως η απόφαση του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου είναι παράνομη, βαθαίνοντας την αβεβαιότητα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση του Τζόνσον ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου για το θέμα της αναστολής, που έχει αποδοκιμαστεί από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ως αντιδημοκρατική, υποδεικνύοντας πως ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στα σχέδιά του για το Brexit και θα κρατήσει κλειστό το κοινοβούλιο.

Με μόλις επτά εβδομάδες να απομένουν μέχρι τη στιγμή που η Βρετανία είναι να εξέλθει από την ΕΕ, το μέλλον του Brexit είναι εξαιρετικά ασαφές, με τα πιθανά ενδεχόμενα να ποικίλλουν- από την έξοδο της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου χωρίς συμφωνία μέχρι την «ανατροπή» του δημοψηφίσματος του 2016.

«Ζητούμε να ανακληθεί άμεσα το κοινοβούλιο» είπε η Τζοάνα Τσέρι, βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, στο Sky News, μετά την ετυμηγορία.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση. «Θα ασκήσουμε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να παρουσιάσει μια ισχυρή νομοθετική ατζέντα. Η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου είναι ο νόμιμος και απαραίτητος τρόπος για να γίνει αυτό».

Ο Τζόνσον, που ήταν μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της καμπάνιας υπέρ της εξόδου (Vote Leave) στο δημοψήφισμα του 2016, όταν το 52% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του Brexit, έχει πει ότι χρειάζεται να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου προκειμένου να «βάλει μπροστά» την ατζέντα των Συντηρητικών. Ο ίδιος απορρίπτει τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης πως αρνείται στο κοινοβούλιο τη δυνατότητα για διαβούλευση πάνω στο Brexit.

Ωστόσο η «σκληρή» στρατηγική του για να έξοδο «πάση θυσία» στις 31 Οκτωβρίου έχει βρει μπροστά της εμπόδια. Το κοινοβούλιο έχει ήδη ψηφίσει νόμο που τον αναγκάζει να ζητήσει αναβολή εάν δεν υπάρχει συμφωνία και ο ίδιος έδιωξε πάνω από 20 από τους βουλευτές των Συντηρητικών για «ανταρσία» εναντίον του- ακόμα και ο ίδιος του ο αδελφός παραιτήθηκε για το Brexit.

Ο Τζόνσον έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητήσει αναβολή από την ΕΕ.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των Εργατικών, Τομ Γουάτσον, αναμένεται να πει πως το κόμμα θα έπρεπε να κάνει καμπάνια εναντίον του Brexit και να πιέσει για δημοψήφισμα προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση για έξοδο από την ΕΕ πριν από ενδεχόμενες εκλογές.

Σε ομιλία του η οποία έρχεται σε αντιδιαστολή με τη στάση του επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Γουάτσον θα πει πως «δεν υπάρχει καλή συμφωνία για το Brexit» και ότι οι Εργατικοί πρέπει να κάνουν καμπάνια υπέρ της παραμονής, μετέδωσε το BBC.

«Ο μόνος τρόπος για άρση του αδιεξόδου του Brexit μια και καλή είναι το δημοψήφισμα» θα πει ο Γουάτσον, σύμρωνα με το BBC. «Οι εκλογές θα μπορούσαν να αποτύχουν να δώσουν τέλος σε αυτό το χάος...δεν υπάρχει καλή συμφωνία για Brexit, και για αυτό πιστεύω πως θα έπρεπε να παραμείνουμε» αναμένεται να πει.

Από πλευράς της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τετάρτη πως είναι ακόμα πιθανό το «διαζύγιο» με συμφωνία, αν και το Βερολίνο είναι προετοιμασμένο για ένα Brexit άνευ συμφωνίας, εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο.

(με πληροφορίες από Reuters)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.