Header Ads

Δ. Μακεδονία: Στο επίκεντρο η Καθαρή Ενέργεια

Δ. Μακεδονία: Στο επίκεντρο η Καθαρή Ενέργεια

Συνεχίζονται από το πρωί στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης οι εργασίες του 1ου  Συνεδρίου για τη μετάβαση των Βαλκανίων στην καθαρή ενέργεια, με την ενότητα: «Έξυπνες πόλεις και Καθαρή Ενέργεια».

Χθες, 1η ημέρα του συνεδρίου οι εργασίες αφορούσαν την ενότητα: «Οικονομία Χαμηλών Εκπομπών Άνθρακα μέχρι το 2050», όπου παρουσιάστηκαν τόσο οι προτάσεις όσο και οι προβληματισμοί για τον τρόπο με τον οποίο, τόσο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όσο και οι Περιφέρειες που είναι εξαρτημένες από το λιγνίτη και τον άνθρακα θα περάσουν στην επόμενη ημέρα με την «Καθαρή Ενέργεια».

Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής Περιβάλλοντος Εκπαίδευσης Μεταφορών και Ενέργειας, της Γενικής Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Jaroslaw Pietras η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να εφαρμόσει μέτρα σχετικά με την ενέργεια το διάστημα μεταξύ 2030-2050, ώστε να επιτευχθεί η ουδετερότητα του άνθρακα, ενώ ανέφερε ότι η Δυτική Μακεδονία που συγκαταλέγεται ανάμεσα σε άλλες 40 περιοχές που εξαρτώνται από το λιγνίτη έχει ως πλεονέκτημα την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει.

Σε μήνυμά του, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής για το συντονισμό της ενεργειακής επιτροπής, Klaus Dieter Borchardt, αφού αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες, με ειδικούς φορείς 18 ανθρακοφόρων περιοχών, για την ανάπτυξη των σχεδίων δράσης, στάθηκε στην πρωτοβουλία υλοποίησης ευρωπαϊκού ταμείου,  που θα βοηθήσει, όπως τόνισε στη μετάβαση των περιοχών αυτών, ενώ επισήμανε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα δημιουργηθεί και η σχετική πλατφόρμα.

Αναφερόμενος για την μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στην «καθαρή ενέργεια» ο σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jonathan Walters, τόνισε ότι πρέπει η περιοχή να στραφεί στην αξιοποίηση της ενέργειας από τον ήλιο και τον αέρα και στην αποθήκευση αυτής, καθώς υπάρχουν, όπως ανέφερε οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Ως ευκαιρία να αξιοποιηθεί το Διεθνές Συνέδριο στο να φθάσουν οι αποφάσεις και οι προβληματισμοί στα Κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Μαρνέλος, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης στάθηκε ιδιαίτερα στην έκθεση, που λειτουργεί παράλληλα και η οποία όπως ανέφερε αξίζει κάποιος να την επισκεφθεί.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα οι προτάσεις που θα φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στα προβλήματα και τις ανάγκες της περιοχής και όχι να είναι αντιγραφή από κάποιες άλλες.

«Η έξυπνη ενεργειακή πολιτική ώστε να επιτευχθεί η μείωση κατά 80% του Διοξειδίου του Άνθρακα» είναι στον προγραμματισμό της Κυβέρνησης ανέφερε η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, η οποία τόνισε ότι θα πρέπει να χαραχθεί για το σκοπό αυτό Εθνική στρατηγική για τη Δυτική Μακεδονία, έτσι ώστε να υπάρξουν οι ελάχιστες επιπτώσεις.

Τον προβληματισμό του για την επόμενη ημέρα με «το λιγνίτη στο περιθώριο» εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, ο οποίος αφού τόνισε ότι με το σχεδιασμό της Κυβέρνησης η συμμετοχή του λιγνίτη δεν θα πέσει στο 17%, όπως ανέφερε ο κ. Κασαπίδης, αλλά στο 10%, πρόσθεσε ότι αυτό θα φέρει ραγδαίες επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής, καθώς θα χαθούν πολύ γρήγορα πολλές θέσεις εργασίας, οι οποίες δύσκολο θα αναπληρωθούν.

Την αντίθεσή του στη διοργάνωση του συνεδρίου, που πραγματοποιείται στην Κοζάνη, με θέμα την μετάβαση των Βαλκανίων στην καθαρή ενέργεια, εξέφρασε η Κομματική Οργάνωση Κοζάνης του ΚΚΕ, μέλη της οποίας έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Εκθεσιακού Κέντρου. Όπως επισημάνθηκε το συνέδριο «δεν διεξάγεται σε τυχαία περίοδο», αλλά σε μια περίοδο που όπως τονίστηκε «επιταχύνονται οι αστικοί σχεδιασμοί για την προσαρμογή της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει και κλείσιμο μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ ΑΕ ή και πώληση τους, περιορισμό της αξιοποίησης του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Την διοργάνωση του συνεδρίου έχουν αναλάβει: η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Επιμελητήριο Κοζάνης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Κοζάνης, το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας (ANKO) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EESC), του Επιμελητηρίου Ελλάδος και έχει την υποστήριξη του Συστήματος Πληροφοριών για τις Έξυπνες Πόλεις της Ε.Ε. (SCIS).

Το πρώτο διεθνές Συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου με τη βράβευση μαθητών πάνω σε καινοτόμες προτάσεις για την καθαρή ενέργεια.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

 

www.ert.gr

ΠΗΓΗ: https://www.ert.gr/?p=1616178
Από το Blogger.