Header Ads

Ισραηλινές Εκλογές - Αποχή: Ο κοινός εχθρός όλων των κομμάτων

Ετοιμάζοντας τις κάλπες.

Απομένουν λίγες ώρες από τη στιγμή που 6.394.030 ισραηλινοί ψηφοφόροι άνω των 18 ετών θα αρχίσουν να προσέρχονται στις κάλπες της 17ης Σεπτεμβρίου 2019. Θα είναι η δεύτερη φορά που το Ισραήλ θα ψηφίσει για την εκλογή των 120 βουλευτών της Κνέσετ, μιας και από τις εκλογές της 9ης Απριλίου δεν προέκυψαν οι κατάλληλες μετεκλογικές συνεργασίες, ώστε ο Βενιαμίν Νετανιάχου να μπορέσει να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο – ένα αξίωμα που ασκεί εδώ και δέκα συναπτά έτη. 

Ο συνολικός αριθμός των καλπών είναι 11.163. Από αυτές, 3.993 κάλπες θα είναι κινητές, στις οποίες θα κληθούν να ψηφίσουν πολίτες που έχουν δηλώσει ότι, λόγω υγείας, είναι αδύνατη η μετακίνησή τους στα εκλογικά τμήματα, ως επίσης και οι στρατιώτες και στρατιωτίνες που υπηρετούν στις μονάδες τους. Επίσης, 189 κάλπες θα βρίσκονται στα νοσοκομεία και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα και 56 κάλπες θα τοποθετηθούν στις φυλακές της χώρας. Στις 5 Σεπτεμβρίου 2019 ήδη ψήφισαν οι ισραηλινοί διπλωμάτες και οι οικογένειές τους σε 97 κάλπες που τοποθετήθηκαν στις πρεσβείες του Ισραήλ ανά τον κόσμο. Οι κάλπες αυτές βρίσκονται ήδη στο Ισραήλ και η καταμέτρηση των ψήφων τους θα αρχίσει την ίδια στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η καταμέτρηση των ψήφων αύριο (17 Σεπτεμβρίου) στις 10 το βράδυ. 

Ψηφίζουν και οι ένοπλες δυνάμεις - Φωτογραφία αρχείου

Αύριο Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019, η διαδικασία της ψηφοφορίας στις μεγάλες πόλεις θα αρχίσει στις 8 το πρωί και θα λήξει στις 10 το βράδυ, ενώ στους μικρούς οικισμούς οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 το βράδυ. 

Τα πρώτα exitpolls θα ανακοινωθούν αύριο στις 10 το βράδυ, ενώ υπολογίζεται ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα έχουμε μία σαφή εικόνα της κατανομής των εδρών της ερχόμενης Κνέσετ. 

Το εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική με ενιαία περιφέρεια, χωρίς μπόνους, χωρίς έδρες βουλευτών επικρατείας και χωρίς σταυρούς προτίμησης.

Το ελάχιστο εκλογικό μέτρο εισόδου ενός κόμματος στην Κνέσετ έχει ορισθεί στο 3,25%, που αντιστοιχεί σε 154.000 έγκυρα ψηφοδέλτια. Εάν ένα κόμμα καταφέρει να συγκεντρώσει το ελάχιστο ποσοστό του 3,25%, τότε αναλογούν σε αυτό 4 βουλευτικές έδρες. Ως εκ τούτου, κανένα κόμμα στο ισραηλινό κοινοβούλιο δεν είναι δυνατόν να εκπροσωπηθεί με λιγότερες από 4 έδρες. 

Κατά τη διάρκεια της μακράς άτυπης προεκλογικής περιόδου, η οποία διήρκησε 9 ολόκληρους μήνες – αν συνυπολογίσουμε την προεκλογική περίοδο των εκλογών της 9ης Απριλίου - , έχουν ειπωθεί πλέον τα πάντα.

 Από χθες το βράδυ όμως, ο κοινός εχθρός όλων των κομμάτων είναι η αποχή. 

Είναι γεγονός ότι η ισραηλινή κοινή γνώμη φαίνεται κουρασμένη από την πολύμηνη προεκλογική αναμέτρηση. Εάν λάβουμε υπόψη ότι αύριο ο καιρός θα είναι καλοκαιρινός, ότι η μέρα των εκλογών είναι επίσημη αργία για όλους και ότι η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς θα είναι δωρεάν, προκειμένου όλοι οι πολίτες να μπορούν να μεταβούν στα εκλογικά τμήματα που ψηφίζουν – τότε δεν είναι καθόλου περίεργο γιατί τα κομματικά επιτελεία ανησυχούν από την πιθανότητα υψηλών ποσοστών αποχής. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι την επομένη των εκλογών, όπως και να έχουν τα πράγματα, κανείς δεν θα ξέρει ποια σύνθεση θα έχει η νέα κυβέρνηση συνασπισμού. 

Εάν κάτι θα πρέπει να λάβουμε υπ’όψιν είναι ότι ο μέσος ισραηλινός ψηφοφόρος πολύ δύσκολα αλλάζει ιδεολογική παράταξη. Αυτό έδειξαν οι πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, αυτό έδειξαν και οι δημοσκοπήσεις. Ένας “αριστερός” ψηφοφόρος δεν μετακινείται εύκολα στην “Δεξιά”, ούτε το αντίθετο. Σημαντικές όμως ενδέχεται να είναι οι μετακινήσεις ψηφοφόρων από ένα κόμμα της Δεξιάς ή της Αριστεράς σε ένα άλλο – και αυτό είναι ένα στοιχείο που είναι ικανό να αλλάξει τον ρουν των γεγονότων τις επόμενες εβδομάδες. 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που σημειώθηκε τόσο στις προηγούμενες εκλογές της 9ης Απριλίου, όσο και κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, είναι ο ιδιαίτερα προσωποπαγής χαρακτήρας των κομμάτων. Η γενική εντύπωση είναι ότι τα πάλαι ποτε “κόμματα αρχών” δεν υπάρχουν πια, κυρίως λόγω της έντονης αντιπαράθεσης γύρω από το πρόσωπο και τον χαρακτήρα του ιδίου του Βενιαμίν Νετανιάχου. Ο μέσος ψηφοφόρος τείνει να ταυτίζεται προσωπικά είτε υπέρ, είτε εναντίον του – και αντιστοίχως είτε υπέρ, είτε κατά της προσωπικότητας του κύριου αντιπάλου του, Μπένι Γκαντς. 

Ωστόσο, οποιαδήποτε περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή, μιας και αύριο θα γίνει γνωστό με ποια κριτήρια τελικά ψήφισαν οι ισραηλινοί ψηφοφόροι. 

Πάντως, αυτό που εντυπωσιάζει σε αυτές τις εκλογές, είναι η ευρηματικότητα των κομματικών επιτελείων να καταφέρουν να πείσουν τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν.

Από προχθές κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα μακρύς κατάλογος εμπορικών καταστημάτων και εστιατορίων που θα προσφέρουν έκπτωση έως και 30% στους πελάτες που θα δείξουν στο ταμείο ή στον σερβιτόρο μία σέλφι τους μπροστά στην κάλπη (!).  

 

 

Σε αντίστοιχο «κυνήγι ψήφου» έχει μπει και η κρατική τηλεόραση, η οποία για πρώτη φορά θα ανοίξει ειδικά κανάλια στο youtubeπου θα λειτουργήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της αυριανής μέρας – έως και την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων – μεταδίδοντας ό,τι συμβαίνει με ταυτόχρονη μετάφραση σε έξι διαφορετικές γλώσσες που μιλιούνται στο Ισραήλ (αιθιοπικά, γεωργιανά, αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά). Πέραν αυτού, μέσω youtube θα μεταδίδονται τα αποτελέσματα με ταυτόχρονο υποτιτλισμό και στην νοηματική για όσους τηλεθεατές αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, ως επίσης και σε περιγραφή «με απλά λόγια» για όσους τηλεθεατές αντιμετωπίζουν νοητικά προβλήματα.Τέλος, στην κάλυψη των εκλογών συμμετέχει για πρώτη φορά και το ειδικό κανάλι της Εκπαιδευτική Τηλεόρασης: Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, ένας δημοσιογράφος μαζί με μαθητές του Δημοτικού, θα συζητούν όσα διαδραματίζονται πριν και κατά τη διάρκεια της μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, με γλώσσα κατανοητή στα παιδιά που πάνε ακόμα σχολείο. Ωστόσο, η “παιδική” ειδησεογραφική κάλυψη της ημέρας δεν θα διαρκέσει μέχρι το πρωί – μιας και μεθαύριο το κουδούνι χτυπά στις 8 το πρωί...

 

Διαβάστε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στη HuffPost Greece «Η περιφερειακή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και η ψήφος των Ισραηλινών στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου»

 

Ο Δρ. Γαβριήλ Χαρίτος είναι ερευνητής του Ινστιτούτου Μπεν-Γκουριόν , Πανεπιστήμιο Μπεν - Γκουριόν , Ισραήλ και Senior Fellow, Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων , Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

 

Καθημερινή ανάλυση από τον Δρ. Γαβριήλ Χαρίτο για τις επερχόμενες εκλογές στο Ισραήλ στο Φάκελος Εκλογές στο Ισραήλ 2019

Δρ. Γαβριήλ Χαρίτος
Από το Blogger.