Header Ads

Επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία: Θα αυξηθούν οι τιμές πετρελαίου και βενζίνης;

Δύο εγκαταστάσεις της γιγάντιας σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco (που παράγει το 10% του πετρελαίου παγκοσμίως), στις επαρχίες Αμπκάικ και Χουράις, έγιναν νωρίς το πρωί του Σαββάτου στόχοι επίθεσης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone), με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές τις οποίες έθεσαν υπό έλεγχο οι δυνάμεις ασφαλείας της εταιρείας, δήλωσε εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Εσωτερικών, όπως μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Η Aramco θεωρείται ως μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στον κόσμο.

Ο Ντόναλντ Τράμπ προσφέρει στη Σαουδική Αραβία την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ προκειμένου να «αμυνθεί», μετά τις επιθέσεις. Η Σαουδική Αραβία δεν έχει ακόμη σχολιάσει την έκταση των ζημιών στην παραγωγή πετρελαίου, αλλά πηγές της βιομηχανίας αναφέρουν ότι περίπου 5-6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ή 5-6% της παγκόσμιας τροφοδοσίας έχουν επηρεαστεί.Το Λονδίνο καταδίκασε τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Τι έπεται όμως για αγορά και καταναλωτές; Αυτές είναι οι πρώτες απαντήσεις για ένα θέμα που «καίει» όλους.

 

Θα υπάρξουν αλλαγές στην αγορά;

Ένα βαρέλι αργού πετρελαίου μέχρι την Παρασκευή κόστιζε 60 δολάρια. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα $ 80 ή και περισσότερα, σύμφωνα με το BBC. Ωστόσο, ακόμα κι αν συμβεί αυτό, η τιμή της βενζίνης δεν πρόκειται να αυξηθεί με τόσο γρήγορο ρυθμό.

Τα πρώτα δείγματα γραφής θα φανούν στην πετρελαιαγορά της Ασίας την Δευτέρα, όταν θα διαπιστωθεί αν η επίθεση επηρέασε πράγματι την αγορά. Άλλωστε, σχεδόν τα τρία τέταρτα του πετρελαίου της Aramco φτάνουν στην Ασία. Προηγούμενα γεγονότα παρόμοιας φύσης, πάντως, δεν είχαν επηρεάσει την τιμή του πετρελαίου.

 Όπως εξηγεί ο εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής, ο καθηγητής Νικ Μπάτλερ «οι άμεσες επιπτώσεις των επιθέσεων ίσως θα είναι αμυδρές. Η αγορά έχει αναπροσαρμοστεί τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς να αναταράσσεται, εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων σε Βενεζουέλα και Ιράν που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν δυο εκατομμύρια βαρέλια.

Ο κίνδυνος που εγκυμονείται

 Η ανησυχία είναι ότι, εάν οι επιθέσεις επιφέρουν επιπρόσθετες εντάσεις στην περιοχή, τότε μόνο οι αυξήσεις των τιμών θα μπορούσαν να γίνουν αισθητές στον καταναλωτή.

Ο καθηγητής Μπάτλερ εξηγεί ότι αν πραγματοποιηθούν αντίποινα, ο κίνδυνος της οικονομικής ύφεσης θα είναι προ των πυλών.

Για την Ελίμα Κροφτ, επικεφαλής της στρατηγικής της Βασιλικής Τράπεζας του Καναδά, δήλωσε ότι αυτές οι επιθέσεις των drones είναι «μια κατάσταση που αλλάζει το παιχνίδι στην κλιμακούμενη ιρανική αντιπαράθεση».

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, οι εμπορικές οδοί και οι αγωγοί που διασχίζουν την περιοχή θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι μελλοντικών επιθέσεων.

Επιπτώσεις στους καταναλωτές

Είναι πολύ νωρίς για να δοθεί απάντηση στο εάν θα υπάρχουν επιπτώσεις στη τσέπη του καταναλωτή από τυχόν άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Σε αυτό το στάδιο, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσει αυτή η μίνι κρίση. Οποιαδήποτε αύξηση στη βενζίνη, θα φανεί μετά από αρκετές εβδομάδες. Προς το παρόν, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά για περισσότερες δηλώσεις από την Aramco και για οποιαδήποτε πολιτική αντίδραση στα γεγονότα.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.