Header Ads

Ιράν: Κατασχέθηκε πλοίο ύποπτο για μεταφορά πετρελαίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν συνέλαβαν ένα πλοίο στον Κόλπο ως ύποπτο για τη μεταφορά 250.000 λίτρων πετρελαίου ντίζελ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Συνελήφθη κοντά στο νησί Μεγάλο Τουνμπ του Ιράν στον Κόλπο... το πλήρωμα παραδόθηκε στις τοπικές αρχές στη νότια επαρχία Χορμοζγκάν», ανέφερε το ISNA, που δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις εθνικότητες των μελών του πληρώματος.

Η σύλληψη συνέπεσε με τις αυξημένες διεθνείς εντάσεις έπειτα από μια επίθεση στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε μια μεγάλη πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Σαουδική Αραβία, τον επί μακρόν περιφερειακό εχθρό της Τεχεράνης.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το κίνημα των Χούθι της Υεμένης που είναι σύμμαχος του Ιράν, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν το ίδιο το Ιράν για την επίθεση. Το Ιράν αρνείται την κατηγορία.

Το Ιράν, το οποίο έχει τις χαμηλότερες τιμές καυσίμων διεθνώς λόγω των υψηλών επιδοτήσεων και της πτώσης του εθνικού νομίσματος, μάχεται κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων διά ξηράς προς γειτονικές χώρες και διά θαλάσσης σε χώρες του αραβικού Κόλπου.

Το Ιράν ενέτεινε τον αγώνα του κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων νωρίτερα αυτόν τον μήνα όταν η ακτοφυλακή του κατέσχεσε ένα πλοίο για λαθραία μεταφορά καυσίμου στον Κόλπο και συνέλαβε τα 12 μέλη του πληρώματος που είναι από τις Φιλιππίνες.

Τον Ιούλιο, το Ιράν συνέλαβε ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο κοντά στο Στενό του Χορμούζ για φερόμενες παραβιάσεις της ναυσιπλοΐας, δύο εβδομάδες αφότου βρετανικές δυνάμεις είχαν συλλάβει ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο στο Γοβραλτάρ με την κατηγορία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Adrian Darya 1, πρώην Grace 1, αφέθηκε ελεύθερο τον περασμένο μήνα. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείο Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε σήμερα πως το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Steno Impero θα απελευθερωθεί σύντομα.

Πηγή: ΑΠΕ

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.