Header Ads

Τρεις υπήκοοι Αυστραλίας συνελήφθησαν στο Ιράν

Τρεις υπήκοοι Αυστραλίας τέθηκαν υπό κράτηση στο Ιράν, ανακοίνωσε την Τετάρτη η αυστραλιανή κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι βοηθά τις οικογένειές τους, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η σύντομη ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου έλαβε χώρα αφού η βρετανική εφημερίδα Times ανέφερε πως δύο Βρετανο-Αυστραλές και ο Αυστραλός φίλος της μίας εξ αυτών είχαν φυλακιστεί στο Ιράν.

«Το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου παρέχει προξενική βοήθεια στις οικογένειες των Αυστραλών που κρατούνται στο Ιράν. Εξαιτίας των υποχρεώσεών μας από άποψης ιδιωτικότητας, δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω» είπε εκπρόσωπος του υπουργείου σε email.

Οι συλλήψεις αυτές γίνονται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Δύσης και του Ιράν, αφού οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από μια συμφωνία η οποία έθετε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και μετά επέβαλαν κυρώσεις, με σκοπό τον τερματισμό των εξαγωγών πετρελαίου του.

Οι Times ανέφεραν πως μια blogger η οποία ταξίδευε στην Ασία με τον Αυστραλό της φίλο, καθώς και μια ακαδημαϊκός που είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και δίδασκε σε πανεπιστήμιο της Αυστραλίας τέθηκαν υπό κράτησε σε ξεχωριστά περιστατικά.

Κρατούνται στην ίδια φυλακή στην Τεχεράνη όπου μια Βρετανο-ιρανή εργαζόμενη ανθρωπιστικής οργάνωσης, η Ναζανίν Ζαγκαρί- Ράτκλιφ, είναι φυλακισμένη από το 2016, κατηγορούμενη για κατασκοπεία, σύμφωνα με τους Times.

Reuters / HuffPost Greece
Από το Blogger.