Header Ads

Ιαπωνία: Πρόταση για ρίψη ραδιενεργού νερού από τη Φουκουσίμα στη θάλασσα

Eurokinissi

Η ιαπωνική Tokyo Electric Power θα πρέπει να ρίξει ραδιενεργά νερά από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό, καθώς ξεμένει από χώρο για την αποθήκευσή του, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος την Τρίτη.

Η Tokyo Electric (Tepco) έχει συλλέξει πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από τους σωλήνες ψύξης οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για να αποφεύγεται η τήξη των πυρήνων καυσίμου.

«Η μόνη επιλογή θα είναι το διοχετεύσουμε στη θάλασσα και να το αραιώσουμε» είπε ο υπουργός, Γιοσιάκι Χαράντα, σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο. «Ολόκληρη η κυβέρνηση θα το συζητήσει, μα θα ήθελα να παρουσιάσω την άποψή μου».

Η κυβέρνηση αναμένει αναφορά από επιτροπή ειδικών πριν καταλήξει σε μια τελική απόφαση για το τι θα συμβεί με το ραδιενεργό νερό.

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε τα σχόλια του Χαράντα ως «προσωπική του άποψη».

Η Tepco δεν ήταν σε θέση να αποφασίσει μόνη της τι θα κάνει, αλλά θα συμμορφωθεί όταν η κυβέρνηση αποφασίσει, είπε εκπρόσωπός της.

Η εταιρεία αναφέρει ότι θα ξεμείνει από χώρο αποθήκευσης του νερού ως το 2022. Ο Χαράντα δεν διευκρίνισε πόσο νερό θα έπρεπε να ριχτεί στον ωκεανό.

Οποιαδήποτε έγκριση για ρίψη ραδιενεργού νερού στη θάλασσα θα εξόργιζε γειτονικές χώρες, όπως η Νότια Κορέα, η οποία κάλεσε ανώτερο αξιωματούχο της ιαπωνικής πρεσβείας τον προηγούμενο μήνα για να εξηγήσει τι θα γίνει με τα νερά από τη Φουκουσίμα.

Reuters / HuffPost Greece
Από το Blogger.