Header Ads

Πυρά ΗΠΑ κατά Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας

Ο Ντόναλντ Τράμπ προσφέρει στη Σαουδική Αραβία την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ προκειμένου να «αμυνθεί», μετά τις επιθέσεις με drones στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας, οι οποίες αιφνιδιάζουν και διαταράσσουν την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας.

Δύο εγκαταστάσεις της γιγάντιας σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco, στις επαρχίες Αμπκάικ και Χουράις, έγιναν νωρίς το πρωί του Σαββάτου στόχοι επίθεσης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές τις οποίες έθεσαν υπό έλεγχο οι δυνάμεις ασφαλείας της εταιρείας.

Ο Τραμπ, όπως επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στον οποίον τόνισε πως οι ΗΠΑ «καταδικάζουν έντονα την επίθεση στις σημαντικές ενεργειακές υποδομές».

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, η οποία αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ του μακροχρόνιου πολέμου της Σαουαδικής Αραβίας με την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές σε κέντρο κράτησης των Χούτι, αφήνοντας τουλάχιστον 100 νεκρούς και πολλούς περισσότερους τραυματίες. Ηταν η πιο θανατηφόρα επίθεση της Σαουδικής πλευράς φέτος, σύμφωνα με το Σχέδιο Δεδομένων της Υεμένης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας ήταν το πρώτο που μετέδωσε την είδηση για την επικοινωνία ΗΠΑ-Σ.Αραβίας.

«Οι βίαιες ενέργειες εναντίον περιοχών και υποδομών ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία ενισχύουν μόνο τις συγκρούσεις και τη δυσπιστία», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του. «Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθεί την κατάσταση και διατηρεί τη δέσμευσή της να διασφαλίσει ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα παραμείνουν σταθερές και επαρκώς τροφοδοτημένες».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για το χτύπημα των Χούτι.

Σε μια σειρά από tweets, ο Πομπέο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να καταδικάσει δημοσίως και κατηγορηματικά τις επιθέσεις του Ιράν», υπονοώντας ότι θα υπάρξουν πιθανές συνέπειες για την Τεχεράνη.

Οι επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) εναντίον της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσαν την «προσωρινή» διακοπή της παραγωγής στις δύο εγκαταστάσεις, οι οποίες συνεισφέρουν περίπου τη μισή παραγωγή της γιγαντιαίας εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου το σαουδαραβικό υπουργείο Ενέργειας.

Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, δηλαδή σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής της ARAMCO.

Προσπαθώντας να καθησυχάσουν τις παγκόσμιες αγορές, Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν στη Wall Street Journal ότι οι εγκαταστάσεις θα επιστρέψουν στα κανονικά επίπεδα παραγωγής τη Δευτέρα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος αντιπροσωπεύει τα κορυφαία έθνη που καταναλώνουν ενέργεια, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Η σύγκρουση αυτή έχει προκαλέσει μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο. Στην Υεμένη - η φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου - 10 εκατομμύρια άνθρωποι είναι «ένα βήμα μακριά από τον λιμό», ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Εθνη νωρίτερα αυτό το έτος.

Σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τότε που ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας άρχισε να πολεμά με τους αντάρτες Χούτι στις αρχές του 2015, μήνες αφότου οι τελευταίοι κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά.

Ο Τραμπ, πάντως, δέχεται έντονη κριτική στις ΗΠΑ για τους στενούς δεσμούς του με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας - ο οποίος κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της βάναυσης δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκγι.

Η Τεχεράνη αρνείται τις αμερικανικές κατηγορίες

Το Ιράν από την πλευρά του απορρίπτει ως «παράλογες» τις κατηγορίες του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος θεώρησε την Ισλαμική Δημοκρατία υπεύθυνη για την επίθεση.

«Κατηγορίες και επισημάνσεις τόσο στείρες και τυφλές είναι ακατανόητες και παράλογες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, αφήνοντας να εννοηθεί πως είχαν στόχο να δικαιολογήσουν «μελλοντικές δράσεις» εναντίον του Ιράν.

Επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι υεμενίτες αντάρτες, προκάλεσε χθες, Σάββατο, πυρκαγιές σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του ομίλου Aramco στη Σαουδική Αραβία, υποχρεώνοντας τη χώρα, η οποία είναι ο πρώτος παγκοσμίος εξαγωγός μαύρου χρυσού, να μειώσει προσωρινά την παραγωγή της στο μισό.

Η επίθεση καταδικάσθηκε «αυστηρά» από τον Λευκό Οίκο και ο Πομπέο κατηγόρησε το Ιράν ότι «εξαπέλυσε μια επίθεση χωρίς προηγούμενο εναντίον των παγκόσμιων ενεργειακών προμηθειών».

Για τον Μουσαβί, τα σχόλια αυτά έχουν στόχο «να πλήξουν τη φήμη μιας χώρας ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μελλοντικές δράσεις εναντίον της».

Αναφερόμενος στην πολιτική της «μέγιστης πίεσης» που ασκεί η Ουάσινγκτον εναντίον του Ιράν, ο Μουσαβί εκτιμά σε ανακοίνωση που δόθηκε στον Τύπο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «προφανώς μετέτρεψαν την πολιτική αυτή σε πολιτική του μέγιστου ψεύδους εξαιτίας των αποτυχιών τους».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Sara Boboltz / HuffPost US
Από το Blogger.