Header Ads

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο αμφίβιο στον κόσμο

φωτογραφία αρχείου

Ένα αμφίβιο που αναγνωρίστηκε πρόσφατα από τους ειδικούς είναι ίσως το μεγαλύτερο στον πλανήτη, σύμφωνα με το DNA του που εξετάστηκε εξονυχιστικά.

Η γιγαντιαία σαλαμάνδρα φτάνει σχεδόν τα δύο μέτρα σε μήκος, ενώ το εύρημα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ανακάλυψης σχετικά με την ποικιλομορφία των κινεζικών γιγαντιαίων σαλαμάνδρων.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως χρειάζεται να γίνουν ακόμα σημαντικές προσπάθειες ώστε το αμφίβιο να μην τεθεί υπό εξαφάνιση, αφού ήδη απειλείται.

Η ανάγκη για τη συγκομιδή και το πολυτελές εμπόριο τροφίμων οδήγησε στην κατάρρευση του αριθμού των πλασμάτων του είδους σε ολόκληρη την Κίνα.

Οι αναλύσεις που μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί αποδεικνύουν πως τουλάχιστον τρία παρόμοια είδη βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη της Κίνας.

Η σαλαμάνδρα της νότιας Κίνας είναι είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 και της δεκαετίας του ’30,  η σαλαμάνδρα ζούσε στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου για 20 χρόνια. Εκείνη την εποχή θεωρήθηκε ασυνήθιστη.

Ο καθηγητής Σάμιουελ Τούρβει, επικεφαλής της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου δήλωσε πως η μείωση του αριθμού της στην άγρια δύση ήταν καταστροφική.

H ερευνήτρια, Μελίσα Μαρ από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, τόνισε πως πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα που να προστατεύουν την γενετική ακεραιότητα κάθε ξεχωριστού είδους.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι είναι διαφορετική από άλλες σαλαμάνδρες και αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο αμφίβιο του κόσμου που μπορεί να φτάσει σχεδόν τα 6 πόδια σε μήκος. Αυτό το κάνει μεγαλύτερο από περίπου 8.000 αμφίβια στον πλανήτη σήμερα.

Ιστορικά οι γιγαντιαίες σαλαμάνδρες χρησιμοποιήθηκαν για ιατρικούς σκοπούς στη Νότια Κίνα.

Τις τελευταίες δεκαετίες η εκμετάλλευσή τους ώστε να διατίθενται στην εγχώρια αγορά τροφίμων έχει αυξηθεί σημαντικά. Μια γεωργική βιομηχανία μεγάλης κλίμακας έχει αναπτυχθεί απειλώντας τους άγριους πληθυσμούς μέσω της λαθροθηρίας και της εξάπλωσης των μολυσματικών ασθενειών.

(Με πληροφορίες από BBC)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.