Header Ads

Ένταση στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν δορυφορικές φωτογραφίες και επικαλέστηκαν πληροφορίες για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό τους πως πίσω από τις επιθέσεις σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ήταν το Ιράν- κάτι που η Τεχεράνη αρνείται. Σημειώνεται πως την ευθύνη για τις επιθέσεις έχουν αναλάβει οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη (οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν).

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας σε αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ, σημειώνουν ότι η έκταση και η κατεύθυνση των επιθέσεων προκαλούν αμφιβολίες ως προς την εμπλοκή των Χούθι.

 

 

Το συμβάν είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση τoυ παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου κατά 5%, προκαλώντας άνοδο των τιμών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε το Ιράν το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα η Τεχεράνη να απαντήσει κατηγορώντας τις ΗΠΑ για υποκρισία. Σε tweet του την Κυριακή ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να κατηγορήσει ευθέως το Ιράν, μα υπαινίχθηκε πως είναι πιθανή στρατιωτική δράση όταν εξακριβωθεί ποιος είναι ο δράστης.

 

 

Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν ανώνυμα για το θέμα στους New York Times, το ABC και το Reuters. Ένας είπε ότι υπήρχαν 19 σημεία πρόσκρουσης στους στόχους και ότι οι επιθέσεις προήλθαν από τα δυτικά και τα βορειοδυτικά- όχι από την Υεμένη, που βρίσκεται νότια της Σαουδικής Αραβίας.

Αξιωματούχοι που μίλησαν στους NY Times έκαναν λόγο για πιθανή χρήση μείγματος drones και πυραύλων cruise, αν και δεν χτύπησαν όλα τους στόχους τους- το εργοστάσιο επεξεργασίας Αμπκαΐκ και την πετρελαιοπηγή Κουραΐς. Από πλευράς τους, οι Χούθι, σύμφωνα με το Reuters, κάνουν λόγο για 10 drones.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο: Το Μπρεντ έκανε «άλμα» 10%, στα 66,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI ανέβηκε κατά 8,9% στα 59,75 στις ασιατικές αγορές. Οι τιμές έπεσαν ελαφρώς όταν έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε άδεια για τη χρήση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, απέρριψε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ως «αβάσιμους». Ανώτερος αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποίησε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι έτοιμη για «γενικευμένο πόλεμο».

 

 

«Όλες οι αμερικανικές βάσεις και τα αεροπλανοφόρα τους σε απόστασης 2.000 χλμ γύρω από το Ιράν είναι εντός της εμβέλειας των πυραύλων μας» είπε ο αξιωματούχος, Αμιραλί Χατζιζαντέχ, αναφέρει το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim, σύμφωνα με το Reuters.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο που έφτασε μέχρι και το 19% στην Ασία τη Δευτέρα, λόγω ανησυχιών για τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, με το Μπρεντ να σημειώνει επίπεδα ανόδου που παραπέμπουν στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Σύμφωνα με τη Saudi Aramco, η επίθεση το Σάββατο είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 5,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

 

 

Το Ριάντ έχει κατηγορήσει την Τεχεράνη πως βρίσκεται πίσω από προηγούμενες επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται, ωστόσο δεν έχει εκτοξεύσει κατηγορίες για την επίθεση του Σαββάτου. Η Σαουδική Αραβία επίσης επίσης υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη εξοπλίζει τους Χούθι, μια κατηγορία που τόσο το Ιράν όσο και οι Χούθι αρνούνται.

(με πληροφορίες από BBC, Reuters)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.