Header Ads

«Πυρά» ΣΥΡΙΖΑ κατά των ρυθμίσεων για τις επενδύσεις

Eurokinissi

Συνολική «κατεδάφιση» του αναπτυξιακού νόμου επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποτίμηση του νομοσχεδίου. Πλέον δεν είναι μόνο τα εργασιακά, που συγκέντρωσαν από την πρώτη στιγμή τα πυρά της αντιπολίτευσης, αλλά και οι ρυθμίσεις για τις επενδύσεις που μπαίνουν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Εισάγει στοχευμένες παρεμβάσεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος», προειδοποιούν κομματικές πηγές και προσθέτουν ότι το νομοσχέδιο «σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στη συνέχιση της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης για όλους».

Πέντε είναι οι βασικές παρατηρήσεις που κάνει το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο:

1. Χαρακτηρίζει όλα τα ΣΔΙΤ ως «στρατηγικές επενδύσεις», καταστρατηγώντας την έννοια των στρατηγικών επενδύσεων.

2. Γενικεύει τη δυνατότητα αύξησης του συντελεστή δόμησης ακόμα και για μικρότερες επενδύσεις στη λογική του «τσιμέντο σκέτο και παντού».

3. Δίνει στον υπουργό Ανάπτυξης τη δυνατότητα να υπογράφει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες, παρά την προφανή αναρμοδιότητά του.

4. Δίνει τη δυνατότητα ενισχύσεων σε κλάδους της οικονομίας (για παράδειγμα ταχυμεταφορές), οι οποίοι δεν έχουν πολλαπλασιαστική επίδραση στην ελληνική οικονομία.

5. Διπλασιάζει τον ήδη επαρκή έλεγχο της επένδυσης, δημιουργώντας νέα ελεγκτικά κόστη και καταργεί τη διαφάνεια καθώς τα συμφέροντα επενδυτή και ιδιώτη ελεγκτή ταυτίζονται.

Κώστας Πουλακίδας / HuffPost Greece
Από το Blogger.