Header Ads

Ακύρωσε τη συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο ο Τζόνσον μετά από έντονες αποδοκιμασίες

Είναι ευρέως γνωστό πως ο Μπόρις Τζόνσον από τη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στην κοινή γνώμη, γεγονός το οποίο επιφορτίστηκε μετά την απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ήρθε αντιμέτωπος για μια ακόμα φορά με την οργή του κόσμου στο Λουξεμβούργο, όταν ο ίδιος συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Ξαβιέ Μπετέλ.

Μετά τις συνομιλίες των δύο ανδρών, οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο άρχισαν να φωνάζουν «Ντροπή σου», καθώς εκείνος αποχωρούσε από τη συνάντηση.

Ο Μπετέλ έτσι έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους δίπλα στο άδειο βήμα όπου επρόκειτο να σταθεί ο Μπόρις Τζόνσον.

Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν ήταν και το «Πήγαινε σπίτι σου Μπόρις» και «Σταματήστε το Brexit. Πείτε την αλήθεια».

Ο Τζόνσον, που δεν έδωσε το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου, έκανε μερικές δηλώσεις σε μια ομάδα δημοσιογράφων που συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο όπου διέμενε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ίδιος είχε νωρίτερα ζητήσει από τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου στο εσωτερικό του ξενοδοχείου, εκείνος όμως αρνήθηκε.

Tην Παρασκευή η ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού στο Ρότερνταμ διακόπηκε πάλι όταν ένας εξαγριωμένος άνδρας επενέβη λέγοντας του: «Μήπως να ανοίξουμε πάλι το Κοινοβούλιο; Γιατί δεν είστε μαζί με τους βουλευτές σας; Να βρείτε λύση στο χάος που έχετε δημιουργήσει;»

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική βουλή, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, υπερψήφισε το νομοσχέδιο που αναγκάζει την κυβέρνηση να ζητήσει αναβολή του Brexit, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει το ενδεχόμενο ενός «σκληρού» Brexit. 

 

Mπετέλ σε Τζόνσον: Μην κατηγορείς την ΕΕ για το χάος του Brexit

Η Βρετανία είναι υπεύθυνη ώστε να προωθήσει λύσεις για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία και να επιλύσει τα «εγχώρια προβλήματά της», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα από λόγια. Χρειαζόμαστε ένα νομικά λειτουργικό κείμενο προκειμένου να εργαστούμε σε αυτό το συντομότερο δυνατόν, εάν θέλουμε να τηρήσουμε την προθεσμία του Οκτωβρίου» επισήμανε ο Μπετέλ μιλώντας σε δημοσιογράφους, την ώρα που διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο του.

«Ο χρόνος περνάει, σταματήστε να μιλάτε, ενεργείστε» τόνισε. Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε οι 27 «θα αποδεχθούν οποιαδήποτε στιγμή ότι ευθύνονται (…) για το χάος στον οποίο έχουμε περιέλθει» είπε ο Μπετέλ.

«Μια παράταση αποτελεί επιλογή μονάχα όταν εξυπηρετεί έναν σκοπό» συμπλήρωσε ο ίδιος, περιγράφοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί μεταξύ των Βρετανών και την Ευρωπαίων πολιτών ως «εφιάλτη».

«Δεν μπορείς να κρατάς το μέλλον όμηρο για εσωκομματικά πολιτικά οφέλη» υπογράμμισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, ο οποίος στεκόταν δίπλα στο άδειο βήμα, όπου υποτίθεται θα βρισκόταν ο Τζόνσον. 

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι» εκ μέρους του Λονδίνου, όπως, εξάλλου, είχε διαπιστώσει με λύπη, νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Μην κάνετε την Ευρωπαϊκή Ένωση τον κακό της ιστορίας» δήλωσε ο Μπετέλ, υψώνοντας τους τόνους, απευθυνόμενος στον Βρετανό ομόλογό του.

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον διατύπωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο την εκτίμηση ότι υπάρχει «μια καλή πιθανότητα συμφωνίας» με το Brexit, όμως πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να «κινητοποιηθεί», όπως υπογράμμισε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι κάθε συμφωνία εξόδου «θα απαιτήσει την κινητοποίηση» της ΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με την απουσία του από την προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ξαβιέ Μπετέλ, ο συντηρητικός πολιτικός επικαλέστηκε τη διαδήλωση κατά του Brexit που βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα.

«Θα υπήρχαν ξεκάθαρα πολλά γιουχαΐσματα και πιστεύω ότι τα επιχειρήματά μας θα πνίγονταν (από τον θόρυβο)», υποστήριξε.

Ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπάρχει «αρκετός χρόνος για τη σύναψη μια συμφωνίας έως τη 17η και 18η Οκτωβρίου», την ημερομηνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, που θεωρείται από πολλούς ως η Σύνοδος της τελευταίας ευκαιρίας.

«Ναι, υπάρχει καλή πιθανότητα μιας συμφωνίας, μπορώ να διακρίνω τη μορφή της. Όλος ο κόσμος μπορεί να δει περίπου ό,τι μπορεί να γίνει» διαβεβαίωσε.

«Όμως, αυτό θα απαιτούσε την κινητοποίηση (των Βρυξελλών) και θα πρέπει το σύστημα μέσω του οποίου η ΕΕ θα μπορούσε να ελέγχει τη Βρετανία, μετά την έξοδό μας, δηλαδή το backstop, να εξαφανιστεί» επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

(Με πληροφορίες από HuffPost,BBC)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.