Header Ads

Κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον Νετανιάχου θέλει ο Γκαντς

«Όχι» στην πρόταση του επικεφαλής του Λικούντ και επί 10 χρόνια πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπεντζαμίν Νετανιάχου για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας λέει ο Μπένι Γκαντς που φαίνεται να κερδίζει με μικρή διαφορά τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται πως αν και η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί το Μπλε και Λευκό Κόμμα του Γκάντς προηγείται με 33 έδρες και ακολουθεί αυτό του Νετανιάχου με 31. Σε ποσοστό η διαφορά είναι μικρότερη του 1%, σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύει η Jerusalem Post.

Ακολουθεί η Κοινή Λίστα των αραβικών κομμάτων με 13 έδρες, το Σας με 9, το εθνικιστικό κόμμα Ισραήλ Μπεϊτενού με 8, το υπερορθόδοξο UTJ με 8, το Γιανίμα με 7, το Εργατικό και το Δημοκρατικό με 6 και 5 έδρες. 

O Γκάντς θα προσεγγίσει τον συνασπισμό των αραβικών κομμάτων, τους Εργατικούς και τους Δημοκρατικούς ενώ ο Νετανιάχου μπορεί να υπολογίζει στο Γιανίμα και στο UTJ. Συνεπώς η αριθμητή υπαγορεύει, όπως επισημαίνει το BBC πως και ο Νετανιάχου και ο Γκαντς θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη στήριξη του Ισραήλ Μπεϊτενού του Άβιγκντορ Λίμπερμαν για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο Λίμπερμαν ζητά μια «ευρεία, φιλελεύθερη» ενωτική κυβέρνηση ενώ τον περασμένο Απρίλιο δεν στήριξε τον Νετανιάχου για τον σχηματισμό κυβέρνησης.  

Νωρίτερα ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε καλέσει τον πρώην αρχηγό του στρατού και βασικό πολιτικό του αντίπαλο να σχηματίσουν έναν ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό μαζί και με άλλα μικρότερα κόμματα-δορυφόρους του δεξιού Λικούντ. Η δε πρόταση του Νετανιάχου προκάλεσε σε πολλούς έκπληξη όπως και το ύφος με το οποίο διατύπωσε την πρόταση του. Άφησε μάλιστα ανοιχτό και το ενδεχόμενο της εκ περιτροπής πρωθυπουργίας.

 

Ωστόσο ακόμη και το βράδυ της Τετάρτης συνέχιζε να δηλώνει πως η χώρα δεν έχει παρά δύο επιλογές: είτε μια κυβέρνηση της δεξιάς υπό τον ίδιο είτε μια «επικίνδυνη κυβέρνηση που βασίζεται στα αραβικά κόμματα». Αυτό βέβαια ήταν μια έμμεση επίθεση στον Γκαντς, ο οποίος είχε υποσχεθεί να αρχίσει συνομιλίες με τους αραβικούς σχηματισμούς με την ελπίδα να επιτευχθεί ένας ευρύς κυβερνητικός συνασπισμός. Η αλλαγή στάσης αντανακλά την εξασθένιση της θέσης του Νετανιάχου μετά τη νέα αποτυχία του στις εκλογές της Τρίτης να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Το Μπλε και το Λευκό είναι το μεγαλύτερο κόμμα. Κερδίσαμε 33 έδρες και ο Νετανιάχου με το μπλοκ (των δεξιών) κομμάτων δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία των 61 εδρών. Θα σχηματίσω μια ευρεία, φιλελεύθερη κυβέρνηση, αντιπροσωπευτική της θέλησης του λαού», δήλωσε ο Γκαντς κατά τη συνάντηση που είχε με μέλη του κόμματος του. 

Ηγετικά στελέχη του κόμματός, τονίζουν πως απαιτείται υπομονή καθώς ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας απαιτεί χρόνο και προειδοποίησαν πως θα υπάρξουν προσκλήσεις και προσπάθειες επηρεασμού της κοινής γνώμης που οι πολίτες θα πρέπει να αγνοήσουν. 

Όπως λένε «ο λαός δεν εμπιστεύεται τον Νετανιάχου και αυτός τώρα προσπαθεί να αντικαταστήσει το λαό. Οι υποστηρικτές του Λικούντ αρχίζουν να συνειδητοποιούν, πως είναι η αρχή του τέλους του Νετανανιάχου. Ένας άνθρωπος εμποδίζει τον σχηματισμό μια προοδευτικής, ενωτικής κυβέρνησης». 

Τέλος ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν καλωσόρισε την έκκληση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού με τον κεντρώο αντίπαλό του.

«Σας συγχαίρω, κύριε πρωθυπουργέ, για την έκκληση αυτή. Είναι μια σημαντική έκκληση», δήλωσε ο Ριβλίν σε ομιλία του στη διάρκεια τελετής στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες, την οποία παρακολουθούσαν τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο αντίπαλός του, ο Μπένι Γκαντς.

Πηγές: The Jerusalem Post, Reuters, BBC

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.