Header Ads

Υπάρχει μόνο μια ένδειξη ότι ένα ζευγάρι πρέπει να απευθυνθεί στην ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία σε κάνει πιο υγιή.

Έχετε σχέση; Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε ίσως είναι η ώρα να σκεφτείτε την ψυχοθεραπεία ζεύγους.

Η συμβουλευτική μπορεί να μοιάζει περιττή όταν τα πράγματα πάνε καλά, όμως όλοι οι ψυχοθεραπευτές συμφωνούν ότι πάντα είναι κατάλληλη στιγμή για μια συνεδρία. Δεν χρειάζεται να υπάρξει ένα τεράστιο πρόβλημα που θα σας οδηγήσει εκεί. (Μπορείτε ακόμη να επισκεφτείτε έναν σύμβουλο γάμου μόνοι σας, είτε το πιστεύετε είτε όχι.)

Παρακάτω, ψυχοθεραπευτές μοιράζονται μαζί μας έξι λόγους για τους οποίους η ψυχοθεραπεία έχει αποτελέσματα ακόμη και στις υγιέστερες, τις πιο ευτυχισμένες σχέσεις.

Ηψυχοθεραπείασεκάνειπιουγιή, τόσοσωματικάόσοκαιψυχικά.

«Η συντήρηση μιας ευτυχισμένης σχέσης με βάθος είναι τόσο σημαντική όσο και η φροντίδα της υγείας σας μέσω της τακτικής γυμναστικής. Σύμφωνα με έρευνες, τα ζευγάρια που δεν έχουν ευτυχισμένο γάμο συνολικά αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας. Το αντίθετο ισχύει για ζευγάρια που διατηρούν μεταξύ τους αισθήματα αγάπης. Γενικά, οι άνθρωποι που έχουν ευτυχισμένο γάμο, ιδιαίτερα οι άντρες, είναι πιο υγιείς. Επομένως, την επόμενη φορά που θα βάλετε τα αθλητικά σας, σκεφτείτε το ενδεχόμενο αντί για το γυμναστήριο να επισκεφτείτε έναν σύμβουλο γάμου που θα φροντίσει την υγεία και τη μακροβιότητά σας», λέει η Laura Heck, σύμβουλος γάμου και οικογένειας στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα.

Μπορείναμετατρέψειμιακαλήσχέσησεεξαιρετικήσχέση.

«Πάντα πρέσβευα ότι η ψυχοθεραπεία δεν είναι μόνο για να βελτιώνουμε τις δυσλειτουργικές μας σχέσεις, αλλά ότι μπορεί επίσης να μετατρέψει τις καλές σχέσεις σε εξαιρετικές. Τα έξυπνα ζευγάρια γνωρίζουν ότι η ένταση και το άγχος αποτελούν φυσιολογικό κομμάτι κάθε σχέσης και θα δουλέψουν τις αντοχές της σχέσης τους αντί να κάθονται να περιμένουν να ξεσπάσουν προβλήματα για να τα επιδιορθώσουν. Έχω ασχοληθεί με πελάτες που επιστρέφουν για έναν - δύο μήνες συνεδριών κάθε φορά που πλησιάζει κάποια μετάβαση στη ζωή τους: μια αλλαγή καριέρας, ένα μωρό, μια μετακόμιση, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου κλπ. Με επισκέπτονται όταν γνωρίζουν ότι πρόκειται να συμβεί κάποια αλλαγή, έτσι ώστε να έχουν ένα ασφαλές περιβάλλον για να συζητήσουν τους φόβους και τον ενθουσιασμό τους, τη διαδικασία, τις αποφάσεις τους και όλα όσα φαντάζονται ότι θα προκύψουν κατά την προσαρμογή τους στην εν λόγω αλλαγή. Συναντιόμαστε, εκφράζουν τις ανησυχίες τους, καταστρώνουμε στρατηγικές και αισθάνονται καλύτερα εξοπλισμένοι για τις επερχόμενες αλλαγές. Τα αποτελέσματα είναι πάντα εξαιρετικά», αναφέρει ο Ryan Howes, ψυχολόγος με έδρα την Πασαντίνα της Καλιφόρνια.

Σαςκάνεινασυμμετέχετεπιοενεργάστησχέσησας.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή μας στα οποία προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι. Όλοι έχουμε χόμπι που μας αρέσουν, ενώ για πολλούς το επάγγελμά τους απαιτεί συνεχή εκπαίδευση. Οι περισσότεροι κάνουμε γυμναστική για να διατηρήσουμε την υγεία και τη φόρμα μας. Ωστόσο, όσον αφορά τις σχέσεις, ζητούμε όλοι πολλά από τους συντρόφους μας, αλλά θεωρούμε αφελώς ότι όλα θα γίνουν χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Αν γνωρίζουμε ότι πρέπει να εξασκούμαστε και να αναζητούμε τη βοήθεια ειδικών σε άλλους τομείς της ζωής μας, γιατί δεν κάνουμε το ίδιο και για την ερωτική μας ζωή; Οι απολαβές από την ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι τεράστιες: αγάπη, σεξ, ευτυχία, οικονομική σταθερότητα, υγεία... και η λίστα συνεχίζεται», λέει ο Kurt Smith, ψυχοθεραπευτής που συμβουλεύει άντρες.

Μαθαίνετεναεπικοινωνείτεαποτελεσματικά.

«Η ψυχοθεραπεία είναι εξαιρετική για κάθε ζευγάρι σε οποιαδήποτε φάση της σχέσης, όχι μόνο όταν παρουσιάζονται προβλήματα, ενώ είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στην αρχή μιας σχέσης. Τα ζευγάρια που κάνουν ψυχοθεραπεία έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις ικανότητες επικοινωνίας τους, και παίρνουν εργαλεία που θα μπορέσουν να έχουν σε ετοιμότητα όταν προκύψουν τα όποια ζητήματα. Όταν υπάρχει εξαιρετική επικοινωνία και λιγότερες παρεξηγήσεις, οι προκλήσεις μπορούν να κοπούν από τη ρίζα αντί να κλιμακώνονται και να βγαίνουν εκτός ελέγχου. Η συμβουλευτική ζεύγους μπορεί επίσης να βοηθήσει τους συντρόφους να μάθουν νέες σεξουαλικές τεχνικές, καθώς και να τους κάνει να συζητούν για το σεξ και τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους με μεγαλύτερη άνεση, με το οποίο πολλοί δεν αισθάνονται άνεται», αναφέρει η Laurel Steinberg, σεξολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη και επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Σαςπροσφέρειέναασφαλές, ανοιχτόπεριβάλλονγιαναεκφράσετεπαράποναπουδενέχετεπειστονσύντροφόσας.

«Σκεφτείτε μια συμπεριφορά που ήταν ελαφρώς ενοχλητική για εσάς πριν από έξι μήνες, πχ. ότι ο σύντροφός σας ξεχνούσε να σβήσει τα φώτα προτού φύγει από το σπίτι. Σε κάποια φάση, μπορεί να αρχίσατε να σκέφτεστε ”Βάζω στοίχημα άλλοι σύζυγοι θυμούνται να σβήσουν τα φώτα και δεν είναι τόσο σπάταλοι”. Απευθυνθείτε στην ψυχοθεραπεία ζεύγους, προτού φτάσετε σε αυτό το σημείο. Δεν είναι καλό να κρίνετε αρνητικά τη συμπεριφορά του συντρόφου σας και να τη συγκρίνετε με πραγματικές ή φανταστικές εναλλακτικές», λέει η Danielle Kepler, ψυχοθεραπεύτρια από το Σικάγο του Ιλινόις

Δείτετοωςεξής: ΔενθαπεριμένατενασαςσπάσειδόντιΣαββατιάτικαγιαναπάτεστονοδοντίατρο.

«Όπως ακριβώς έχετε έναν οικονομικό σύμβουλο, έναν μηχανικό αυτοκινήτου και έναν οδοντίατρο, έτσι πρέπει να έχετε και έναν ψυχοθεραπευτή στην ατζέντα σας. Η χειρότερη στιγμή για να ψάξετε καινούριο οδοντίατρο είναι όταν σας σπάσει ο τραπεζίτης την ώρα που τρώγατε φιστίκια Σάββατο βράδυ. Ακόμα και αν η σχέση σας δεν έχει προβλήματα, καλό θα ήταν να έχετε μια στρατηγική για να την ελέγχετε και να διατηρείτε τη σύνδεση με τον σύντροφό σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα ραντεβού ή μια κοινή δραστηριότητα που σας αρέσει, η ψυχοθεραπεία όμως θα βγάλει στην επιφάνεια ερωτηματικά που δεν είχατε υπόψη σας. Ένας καλός ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να διεισδύσετε βαθύτερα σε θέματα που ίσως σας εκπλήξουν. Μπορεί να σας καταστήσει υπεύθυνους για να δίνετε προτεραιότητα στη σχέση σας. Είναι πιο πιθανό να γιορτάσετε αισίως 60 χρόνια γάμου εάν έχετε στρατηγικές που στοχεύουν στη διατήρηση της υγείας της σχέσης σας», λέει ο Zach Brittle, ψυχοθεραπευτής και ιδρυτής της διαδικτυακής σειράς ψυχοθεραπείας ζεύγους forBetter.

Ζευγάρι στην ψυχοθεραπεία
Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.