Header Ads

Γρεβενά: «Κόντρα» για το Φυσικό Αέριο

Γρεβενά: «Κόντρα» για το Φυσικό Αέριο

«Κόκκινη γραμμή» χαρακτήρισε την πρόθεση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη να μην δεχτεί να αναλάβει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΑ) την κατασκευή του δικτύου στην πόλη των Γρεβενών και στη θέση της να μπει ιδιωτική Εταιρεία ο δήμαρχος Γρεβενών, μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης.

Η πρόταση αυτή του κ. Κασαπίδη έγινε γνωστή από τον ίδιο, στη διάρκεια της χθεσινής (13/9/2019) ευρείας σύσκεψης για το ΕΣΠΑ στο δημαρχείο Γρεβενών, καθώς όπως ανέφερε η «ΔΕΔΑ είναι αναποτελεσματική», ενώ πρόσθεσε ότι τα χρήματα που είχαν δεσμευτεί από το ΕΣΠΑ για το έργο αυτό θα πάνε σε άλλες δράσεις του Δήμου.

«Έπεσα από τα σύννεφα και ούτε περνούσε από το μυαλό μου κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δασταμάνης, ο οποίος τόνισε ότι « όλα έχουν δρομολογηθεί με την ΔΕΔΑ, καθώς έχει πάρει και την άδεια για την επέκταση του φυσικού αερίου στην πόλη των Γρεβενών και ήδη είναι στο τέλος οι οριστικές μελέτες».

Όπως ανέφερε είναι «κάθετα ανένδοτος στην πρόταση του κ. Κασαπίδη», ενώ τόνισε ότι για το θέμα αυτό θα ζητήσει άμεσα (την ερχόμενη Δευτέρα) να ενημερώσει τηλεφωνικά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

«Το διάστημα αυτό προσπαθούσα να ασκήσω πίεση προς κάθε κατεύθυνση έτσι ώστε να επισπευσθεί η έναρξη των εργασιών μέσα στη χρονιά και όχι τον Απρίλιο του 2020, που έχει δεσμευτεί η ΔΕΔΑ», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης και αναρωτήθηκε πως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας  (ΡΑΕ) θα δώσει την άδεια στην ιδιωτική Εταιρία, που ζήτησε και αυτή την άδεια, που ανέφερε, όπως είπε στη σύσκεψη ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, όταν αυτή έχει ήδη δοθεί στη ΔΕΔΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Δασταμάνη ο Δήμος Γρεβενών είναι έτοιμος να διαθέσει δύο οικόπεδα στη ΔΕΔΑ, το ένα στα παλιά σφαγεία και το άλλο κοντά στη διασταύρωση του Δοξαρά, έτσι ώστε να στηθούν οι δεξαμενές του υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, που θα μεταφέρεται εκεί με βυτιοφόρα, από τον υπό κατασκευή αγωγό ΤΑΠ. Μάλιστα όπως τόνισε η ΔΕΔΑ δεσμεύτηκε ώστε να είναι δωρεάν οι πρώτες 700 παροχές, που θα μπουν τόσο σε ιδιώτες όσο και σε δημοτικά και δημόσια κτήρια.

Και κατέληξε: «Προσωπικά με ενδιαφέρει, όπως ενδιαφέρει τον κάθε πολίτη να έρθει το γρηγορότερο το Φυσικό αέριο στην πόλη των Γρεβενών, ενώ δε δέχομαι καμία υπόδειξη σε ότι αφορά συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία».

Η επιλογή της ΔΕΔΑ για την έλευση του Φυσικού Αερίου, τόσο στην πόλη των Γρεβενών όσο και στις πόλεις της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού έγινε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή του κ. Θεόδωρου Καρυπίδη και μάλιστα και με την έγκριση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για το σκοπό αυτό είχαν δεσμευτεί το Δεκέμβριο του 2017 και για τις τρεις πόλεις 12,6 εκ. ευρώ, από το Υπουργείο Εθνικής και Οικονομίας Ανάπτυξης, μέσω του Προγράμματος  Δημοσίων Επενδύσεων και 1 εκ. ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας, ενώ άλλα 7,5 εκ. ευρώ θα καλύπτονταν με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλα 1,7 εκ. ευρώ και ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ.

Ήδη στο 2ο Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας των Γρεβενών, το Δήμο Δεσκάτης έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση με ιδιωτική εταιρία, την οποία μάλιστα πρότεινε και για το Δήμο Γρεβενών, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.  Όπως τονίστηκε πριν περίπου ένα μήνα (22/8/2019), όταν έγινε, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών, για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου η εγκατάσταση της, το δίκτυο του Φυσικού αερίου στην Δεσκάτη Γρεβενών, που θα χρηματοδοτήσει με 3 εκ. ευρώ η ιδιωτική Εταιρία σε πλήρη ανάπτυξη και σε βάθος χρόνου, θα αρχίσει να λειτουργεί σε ένα εξάμηνο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο περιφερειάρχης Δυτική Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, επισήμανε ότι η πρόταση που έκανε προς το Δήμο Γρεβενών ήταν ως εναλλακτική σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι δεσμεύσεις με τη ΔΕΔΑ και υπάρχουν καθυστερήσεις στην έναρξη των εργασιών, ενώ σε ότι αφορά την ιδιωτική εταιρία που ανέφερε, τόνισε ότι την κατονόμασε φέροντας το παράδειγμα της Δεσκάτης και όχι για να την επιβάλει.

«Αυτό που είπα είναι ότι πρέπει να δούμε, αν υπάρχει πρόβλημα με τη ΔΕΔΑ, το παράδειγμα της Δεσκάτης, όπου η Περιφέρεια δε βάζει ούτε ένα ευρώ και έτσι θα βγει κερδισμένος ο Δήμος Γρεβενών, αλλά και οι άλλοι δύο Δήμοι, καθώς τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα πάνε για άλλες δράσεις», ενώ τόνισε στη σύσκεψη, όπως ανέφερε «ότι αν δεν υπάρχουν καθυστερήσεις και υπάρχουν οι δεσμεύσεις με τη ΔΕΔΑ θα επικροτήσει το έργο».

Όπως επισήμανε ο κ. Κασαπίδης την ίδια άποψη θα εκφράσει στις ανάλογες συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα για τη πορεία του ΕΣΠΑ και προς τις δημοτικές αρχές της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού, γιατί στόχος του είναι όπως είπε να «διασφαλίσει και τον τελευταίο πόρο της Περιφέρειας προς όφελος των πολιτών».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

www.ert.gr

ΠΗΓΗ: https://www.ert.gr/?p=1611195
Από το Blogger.